Kommande teknikrevolutioner

All ny teknik förändrar samhället, men vissa teknologier ändrar på människors vanor, deras sätt att arbeta och även deras värderingar. Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey räknas mobilt internet, artificiell intelligens och syntetisk biologi till den sista kategorin.

All ny teknik förändrar samhället, men vissa teknologier ändrar på människors vanor, deras sätt att arbeta och även deras värderingar. Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey räknas mobilt internet, artificiell intelligens och syntetisk biologi till den sista kategorin.

Teknik som i grunden förändrar samhället kallas på engelska för disruptive technology. Någon direkt svensk översättning finns inte, men det handlar om ny teknik som plötsligt ersätter konventionell teknik, som ger samhället nya referensramar och tvingar det att skriva om lagarna. Gamla exempel på sådan revolutionerande teknologi är glödlampan, telefonen och bilen.

Managementkonsultföretaget McKinsey skriver i en rapport om de revolutionerande teknologier som står i farstun och stampar. De har bedömt teknologierna efter hur snabbt tekniken utvecklas och vilken samhällelig och ekonomisk påverkan den har. De tolv potentiella teknologierna är, enligt McKinsey

1. Mobilt internet. Mobilt internet vinner snabbt mark. I dag har cirka en miljard människor i världen tillgång till en smart telefon eller surfplatta. Hela världen får omedelbar tillgång till all information på internet.

2. Artificiell intelligens. Maskiner som kan utföra kunskapsuppgifter, exempelvis att tolka mänskligt tal och svara på faktafrågor, leder till stora omstruktureringar i samhället.

3. Sakernas internet. Med tusen miljarder prylar uppkopplade och övervakade för optimala förhållanden revolutioneras all produktion och frakt av varor.

4. Molnet. Allt möjligt sker i molnet. Från strömmande media till lagring av foton och musik. Även artificiell intelligens kan levereras via molnet.

5. Avancerade robotar. Hittills har robotar varit enarmade och stått i fordonsfabrikernas monteringshallar. Nästa generation robotar kan kommunicera med människor och utföra enklare uppgifter ute i samhället.

6. Syntetisk biologi. Vid millennieskiftet tog det 13 år att läsa en människas arvsmassa. I dag klaras det av på några timmar, till en bråkdel av kostnaden. Nästa teknik, att skriva egen DNA, kan revolutionera både läkemedelsbranschen och jordbruket.

7. Självgående bilar. Googles självgående bil är bara början. Med hjälp av kameror och sensorer kan självgående bilar revolutionera fordonsindustrin.

8. Energilagring. Nya batterisystem kan göra eldrivna fordon konkurrenskraftiga och stabilisera elnätet för vind- och solenergi.

9. 3D-skrivare. Tekniken kan minska både materialåtgång och lagerhållning. Komplexa former kan lätt skrivas ut, till och med mänskliga organ.

10. Avancerade material. Smarta material som lagar och tvättar sig själva. Nanomaterial som grafen kan ge både extremt starka material och ny elektronik.

11. Avancerade metoder att hitta olja och gas. Med fracking och andra nya utvinningsmetoder kan tidigare oekonomiska oljereserver bli lönsamma. Här tror McKinsey på en guldålder för den energikrävande petrokemiska industrin.

12. Förnybar energi. Priset på solenergi har fallit med 85 procent sedan 2000, räknat per installerad watt. Kina och Indien satsar mycket aggressivt på sol- och vindenergi.

Men McKinsey lägger in en brasklapp i sin spådom också. Det finns annan teknik som kan slå igenom fortare om samhället väljer att stötta den. Exempel på teknik som ligger och lurar bakom de tolv är bland andra fusion, kvantdatorer och sladdlös energiöverföring.

Läs mer

» Ladda ner och läs hela McKinseys rapport här

Sture Henckel

Comments are closed.

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar