Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKommande teknikrevolutioner

Kommande teknikrevolutioner

All ny teknik förändrar samhället, men vissa teknologier ändrar på människors vanor, deras sätt att arbeta och även deras värderingar. Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey räknas mobilt internet, artificiell intelligens och syntetisk biologi till den sista kategorin.

Teknik som i grunden förändrar samhället kallas på engelska för disruptive technology. Någon direkt svensk översättning finns inte, men det handlar om ny teknik som plötsligt ersätter konventionell teknik, som ger samhället nya referensramar och tvingar det att skriva om lagarna. Gamla exempel på sådan revolutionerande teknologi är glödlampan, telefonen och bilen.

Managementkonsultföretaget McKinsey skriver i en rapport om de revolutionerande teknologier som står i farstun och stampar. De har bedömt teknologierna efter hur snabbt tekniken utvecklas och vilken samhällelig och ekonomisk påverkan den har. De tolv potentiella teknologierna är, enligt McKinsey

1. Mobilt internet. Mobilt internet vinner snabbt mark. I dag har cirka en miljard människor i världen tillgång till en smart telefon eller surfplatta. Hela världen får omedelbar tillgång till all information på internet.

2. Artificiell intelligens. Maskiner som kan utföra kunskapsuppgifter, exempelvis att tolka mänskligt tal och svara på faktafrågor, leder till stora omstruktureringar i samhället.

3. Sakernas internet. Med tusen miljarder prylar uppkopplade och övervakade för optimala förhållanden revolutioneras all produktion och frakt av varor.

4. Molnet. Allt möjligt sker i molnet. Från strömmande media till lagring av foton och musik. Även artificiell intelligens kan levereras via molnet.

5. Avancerade robotar. Hittills har robotar varit enarmade och stått i fordonsfabrikernas monteringshallar. Nästa generation robotar kan kommunicera med människor och utföra enklare uppgifter ute i samhället.

6. Syntetisk biologi. Vid millennieskiftet tog det 13 år att läsa en människas arvsmassa. I dag klaras det av på några timmar, till en bråkdel av kostnaden. Nästa teknik, att skriva egen DNA, kan revolutionera både läkemedelsbranschen och jordbruket.

7. Självgående bilar. Googles självgående bil är bara början. Med hjälp av kameror och sensorer kan självgående bilar revolutionera fordonsindustrin.

8. Energilagring. Nya batterisystem kan göra eldrivna fordon konkurrenskraftiga och stabilisera elnätet för vind- och solenergi.

9. 3D-skrivare. Tekniken kan minska både materialåtgång och lagerhållning. Komplexa former kan lätt skrivas ut, till och med mänskliga organ.

10. Avancerade material. Smarta material som lagar och tvättar sig själva. Nanomaterial som grafen kan ge både extremt starka material och ny elektronik.

11. Avancerade metoder att hitta olja och gas. Med fracking och andra nya utvinningsmetoder kan tidigare oekonomiska oljereserver bli lönsamma. Här tror McKinsey på en guldålder för den energikrävande petrokemiska industrin.

12. Förnybar energi. Priset på solenergi har fallit med 85 procent sedan 2000, räknat per installerad watt. Kina och Indien satsar mycket aggressivt på sol- och vindenergi.

Men McKinsey lägger in en brasklapp i sin spådom också. Det finns annan teknik som kan slå igenom fortare om samhället väljer att stötta den. Exempel på teknik som ligger och lurar bakom de tolv är bland andra fusion, kvantdatorer och sladdlös energiöverföring.

Läs mer

» Ladda ner och läs hela McKinseys rapport här

Sture Henckel

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.