Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemMagasinetExtramaterialTobias hjälper dig till rätt jobb

Tobias hjälper dig till rätt jobb

Fem års studier borde lämna gott om tid för att komma på var man vill jobba som färdig ingenjör. Men teknologerna behöver hjälp.

Tobias Porserud, civilingenjör i bioteknik, arbetar med det som praktiken på civilingenjörsutbildningarna förut bidrog till. Han ordnar länken mellan företagen och studenterna. Teknologerna får relevant och kvalificerad praktik under studierna och möjlighet att upptäcka var de trivs och företagen får kontakt med intressanta teknologer.

– Som student vet du inte hur du tar reda på var du passar och vilka jobb du skulle kunna trivas med. Du vet ofta inget om arbetslivet. Och företagen vet sällan hur de ska möta studenter. Det här glappet gör att det chansas litet för mycket på båda håll.
Tobias Porserud grundade sitt företag Talent Eye efter att ha upptäckt hur många av hans smarta, trevliga kompisar från KTH som faktiskt hade valt fel första jobb.

– Jag var kårordförande i ett år och blev därför färdig efter många av dem som jag hade börjat läsa med så när det var dags för mig att försöka välja frågade jag runt. Jag letade efter inspiration till vart jag skulle kunna söka mig. Men bilden blev att många var besvikna. De hade haft dålig koll på vilken miljö de skulle kunna komma till sin rätt i och var i arbetslivet de kunde hitta den.

Själv hade Tobias i alla fall kommit på att kombinationen bioteknik och forskning inte alls var hans grej. Det gjorde han under en sommarpraktik i ett fantastiskt laboratorium på Yale i New York.

– Det var väldigt roligt och intressant men jag förstod att forskare skulle jag verkligen inte bli. Så då föll doktorandspåret bort som jag hade funderat litet på innan jag åkte dit.

Kvar fanns frågan vad han skulle göra med sin utbildning och sina möjligheter. Svaret blev att hjälpa studenter att ta reda på vart de vill och företagen med att få kontakt med studenter. Allt sker under studietiden, ofta i form av sommarpraktik som kanske fortsätter en dag i veckan under läsåret.

– Studietiden är ett bra tillfälle att ta reda på vad du vill och hur du passar in i arbetslivet. Många väljer att läsa till ingenjör för att det ger många möjligheter. Men de tar inte reda på vilken av alla möjligheterna som passar dem bäst. Kommer du på under studietiden vart du ska sparar du en massa tid och energi som kanske annars går åt helt fel håll.

Och det är bara ett fåtal företag som jobbar strukturerat med studenterna. De andra hoppas att studenterna ska komma, men för det mesta vet inte studenterna om att företagen finns.

Kanske är det därför det alltid är samma företag som hamnar högt i undersökningarna om var nyexade vill jobba. Det är de som syns i samhället och de som skapar kontakt och är tydliga med vad de förvantar sig av studenterna. Tobias kunder är företag som vill ha kontakt med duktiga framtida medarbetare nära examen men inte riktigt tycker att de lyckas själva.

För närvarande vänder Talent Eye sig till teknologer och till Handelshög-skolestudenter.
– På Handels inpräntas redan första dagen att de måste ut och testa och funderar över var det ska jobba. Teknologerna är mer laid back men när vi talar med dem blir de glada att någon ser dem och gör dem medvetna om deras potential.

– Hur samhället fungerar intresserar mig, säger Tobias Porserud. Om fler hittar rätt plats i arbetslivet så kommer samhället att blir bättre.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.