Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEgen elproduktion en bra affär

Egen elproduktion en bra affär

Enligt forskare på KTH är det en bra investering att installera solceller hemma på hustaket. Teo Enlund som är forskare och industridesigner har låtit ett designkontor ta fram förslag på hur man skulle kunna underlätta för privatpersoner att skaffa egen solel.

Ta ett lån på huset och bygg solceller på taket. Det du tidigare betalade i form av elräkningar, betalar du av på lånet för solcellerna i stället. När du efter tio år är klar med avbetalningarna har du solcellerna kvar och får gratis el i minst 15 år. Solceller kommer med en garanti på 25 år, vilket betyder att de sannolikt håller betydligt längre.

Projektet som finansierats av Vinnova och utförts tillsammans med No Picnic Design och företaget Egen el har lett fram till ett antal förslag till varför och hur man kan bli självförsörjande på el.

– Vi vill två saker: kommunicera att solel är en lönsam investering och sänka tröskeln för dem som är intresserade av att skaffa egen solel, säger Teo Enlund.

Priserna på solceller har sjunkit så snabbt under de senaste åren att det har förändrat kalkylen för den enskilde mikroproducenten.

– Titta på de tyska bankerna, de slåss om att få investera i solel. Under de första tio åren förlorar du inga pengar, och sedan tjänar du pengar.

– När man väl har satt sig in i tekniken och tänket bakom lokal elproduktion känns det som hål i huvudet att inte ha solceller på taket, säger Teo Enlund.

I projektet tog man fram fem idéer, eller koncept, för att främja privatpersoners investeringar i solel.

1. En mobilapp som som man kan använda för att både få hjälp med att skaffa solceller och senare följa produktionen av egen el.
2. En Sol-frigga, det vill säga en friggebod med solel på taket, är en alternativ metod att paketera solinvesteringen på. Det kräver inget bygglov.
3. Modulära solceller för offentlig miljö. Tanken är att synliggöra solcellernas existens genom att sätta solceller på offentliga platser som vindskydd och busskurer.
4. Allt-i-ett-startpaket. Sådana skulle kunna stå bredvid utomhusgrillarna på K-Rauta. Enkla förpackningar är viktiga för att minska tröskeln till en investering.
5. Slutligen hoppas man kunna ta fram en film som ska förklara fördelarna med solel på ett lättfattligt sätt.

I beräkningarna har man räknat med det statliga solcellsstödet. Men Teo Enlund poängterar att det faktiskt är en bra affär även utan stödet.

» Läs mer om projektet här.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?