Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSEB varnar för byte till lägre avgift

SEB varnar för byte till lägre avgift

I Collectums nya upphandling av pensionsförvaltare har avgifterna pressats för att kunderna ska få mer över till premien. Men Skandinaviska Enskilda Bankens fondförsäkringsbolag SEB Trygg Liv manar spararna till försiktighet.

Inför sommaren har Collectum, som administrerar tjänstepensionerna för 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän med kollektivavtal, gjort en upphandling av pensionsförvaltare och tagit fram fem bolag med fondförsäkring och fem för traditionell förvaltning. Avgifterna för fondförsäkringarna har i genomsnitt hamnat på 0,39 procent mot 0,54 procent i förra upphandlingen.
Avgifterna är förstås inte allt men de får väldigt stort genomslag eftersom du sparar till din pension i så många år. Enligt Collectum kan en procentenhet lägre avgift innebära en ökning av den framtida pensionen med upp till 25 procent.
”Flytt av din ITP-försäkring kan innebära lägre värde på försäkringen” inleds brevet SEB Tryg Liv skickar ut till de av bolagets kunder som har anmält att de vill flytta sitt kapital.
I den följande informationen får kunden information om att den ny försäkring kan ha helt andra villkor och att försäkringen i SEB Trygg Liv upphör vid flytt. Kunden få också information om att bolaget efter flytten kommer att skicka en kontrolluppgift till Skatteverket.
Men en flytt kan väl lika gärna innebära att värdet i försäkringen ökar?
– Ja visst kan den det. Vi skickar ut den här informationen för att vi månar om våra kunders pengar och vill att det ska veta vad de gör, säger Anna Helsén, presschef på SEB. Brevet är en bekräftelse på att vi har fått anmälan om att kunden vill byta förvaltning och vi vill upplysa om att det kan innebära en risk.
Kontrolluppgiften till skattemyndigheten skickar bolaget för att myndigheten ska veta var den enskilde har sitt kapital placerat. Någon extra beskattning är det inte frågan om.
– Vi är för den fria flytträtten, säger Anna Helsén
Björn Nyström, ordförande för akademikerföreningen vid Saco-Posten och pensionsinformatör har skrivit till SEB Trygg Livs VD och undrat vad företaget egentligen menar med sitt brev? Risken med värdeförändringar är ju varken större eller mindre om man byter förvaltare än om man stannar kvar.
– Det är djupt beklagligt att SEB Trygg Liv sänder ut ett brev som vållar förvirring och frustration bland pensionstagarna. Jag hoppas verkligen att de ändrar formuleringarna så att man i framtiden kan känna tillit vilket är direkt i överensstämmelse med bankens uppförandekod, säger Björn Nyström.

Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

  1. 30 oktober skriver SEB Trygg Liv fortfarande samma VARNINGS brev, fick läsa det flera gånger. Mycket märkligt att varna/hota kunderna.

    Jag avser att få den lägre avgiften enligt de nya tarifferna och funderar faktiskt på att lämna SEB pga detta hot brev

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.