SEB varnar för byte till lägre avgift

I Collectums nya upphandling av pensionsförvaltare har avgifterna pressats för att kunderna ska få mer över till premien. Men Skandinaviska Enskilda Bankens fondförsäkringsbolag SEB Trygg Liv manar spararna till försiktighet.I Collectums nya upphandling av pensionsförvaltare har avgifterna pressats för att kunderna ska få mer över till premien. Men Skandinaviska Enskilda Bankens fondförsäkringsbolag SEB Trygg Liv manar spararna till försiktighet.

Inför sommaren har Collectum, som administrerar tjänstepensionerna för 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän med kollektivavtal, gjort en upphandling av pensionsförvaltare och tagit fram fem bolag med fondförsäkring och fem för traditionell förvaltning. Avgifterna för fondförsäkringarna har i genomsnitt hamnat på 0,39 procent mot 0,54 procent i förra upphandlingen.
Avgifterna är förstås inte allt men de får väldigt stort genomslag eftersom du sparar till din pension i så många år. Enligt Collectum kan en procentenhet lägre avgift innebära en ökning av den framtida pensionen med upp till 25 procent.
”Flytt av din ITP-försäkring kan innebära lägre värde på försäkringen” inleds brevet SEB Tryg Liv skickar ut till de av bolagets kunder som har anmält att de vill flytta sitt kapital.
I den följande informationen får kunden information om att den ny försäkring kan ha helt andra villkor och att försäkringen i SEB Trygg Liv upphör vid flytt. Kunden få också information om att bolaget efter flytten kommer att skicka en kontrolluppgift till Skatteverket.
Men en flytt kan väl lika gärna innebära att värdet i försäkringen ökar?
– Ja visst kan den det. Vi skickar ut den här informationen för att vi månar om våra kunders pengar och vill att det ska veta vad de gör, säger Anna Helsén, presschef på SEB. Brevet är en bekräftelse på att vi har fått anmälan om att kunden vill byta förvaltning och vi vill upplysa om att det kan innebära en risk.
Kontrolluppgiften till skattemyndigheten skickar bolaget för att myndigheten ska veta var den enskilde har sitt kapital placerat. Någon extra beskattning är det inte frågan om.
– Vi är för den fria flytträtten, säger Anna Helsén
Björn Nyström, ordförande för akademikerföreningen vid Saco-Posten och pensionsinformatör har skrivit till SEB Trygg Livs VD och undrat vad företaget egentligen menar med sitt brev? Risken med värdeförändringar är ju varken större eller mindre om man byter förvaltare än om man stannar kvar.
– Det är djupt beklagligt att SEB Trygg Liv sänder ut ett brev som vållar förvirring och frustration bland pensionstagarna. Jag hoppas verkligen att de ändrar formuleringarna så att man i framtiden kan känna tillit vilket är direkt i överensstämmelse med bankens uppförandekod, säger Björn Nyström.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • stefan

    30 oktober skriver SEB Trygg Liv fortfarande samma VARNINGS brev, fick läsa det flera gånger. Mycket märkligt att varna/hota kunderna.

    Jag avser att få den lägre avgiften enligt de nya tarifferna och funderar faktiskt på att lämna SEB pga detta hot brev

    06 november 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar