Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadRättvisa kriterier viktigare än hög lön

Rättvisa kriterier viktigare än hög lön

Lönen ska vara en ersättning för det jobb du gör. Men hög lön är inte alltid det viktigaste. Känslan av rättvisa och inflytande spelar stor roll för motivationen.

När vi talar om den mänskliga naturen tar vi ofta fasta på den tävlingsinriktade delen. Vi vill vara bäst, ha mest och livet är en djungel, äta eller ätas. Men det är långt ifrån hela bilden. Rättvisa är en mycket viktig del av våra relationer. Och när det kommer till lönesättning är känsla av rättvisa en komponent.
– Just den monetära delen av lön förklarar mindre av hur vi trivs på arbetsplatsen än vad vi kanske tror, säger Magnus Sverke, professor i arbets-och organisationspsykologi vid Stockholms universitet som forskat om våra drivkrafter i arbetet.
Vi jämför oss med varandra på arbetsplatsen och på andra ställen. Om någon som gör ungefär samma jobb har en helt annan lön så påverkar det vår uppfattning.
– Sedan tycker de flesta av oss att vi presterar högre än genomsnittet, säger Magnus Sverke. Och alla kan ju inte få mer än genomsnittet så hur löneprocessen sköts blir väldigt viktigt.
Han menar att kriterierna för lönehöjning, och acceptansen för dem är central. För att inte känna oss förfördelade om vi inte få den höjning vi vill ha måste vi förstå orsaken och hur vi ska kunna få en bättre höjning nästa år. Att ha ett bra lönesamtal och möjlighet att diskutera lön och utveckling gör för det mesta att anställda känner sig mer nöjda.
Om Magnus Sverke vore företagare och chef så skulle han börja med att diskutera vad verksamheten är till för och vilka mål den har. Han skulle också definiera hur man når målen. Sedan kan det vara dags att tala om lönekriterier.
Dåliga lönesystem och processer kan få en negativ effekt, att anställda tappar i motivation eller slutar samarbeta för att framstå som duktigare själva.
Caroline Rosenberg är civilingenjör och arbetar som konsult på företaget Goodpoint. Där har de anställda varit med och bestämt att det inte ska finnas några bonusar eftersom de var oroliga för negativa effekter.
– Den som gör ett bra jobb ska absolut ha en bra lön, säger hon. Men vårt jobb bygger mycket på samarbete och vi tror att det skulle vara väldigt svårt att hitta bra sätt att mäta prestationerna och att göra ett rättvist bonussystem. Blir det dåligt skulle det kunna leda till att vi samarbetade mindre och att folk höll saker för sig själva för att få bonusen.
Magnus Sverke håller med om att dåliga eller godtyckliga lönesättningar kan leda till negativa följder. Det gäller vilket lönesättningssystem man än använder.
– Ibland står det väldigt okritiskt i löneavtal att individuell lönesättning skapar högre motivation, säger Magnus Sverke. Men man glömmer att det kan få andra effekter. Det finns en tillvänjningseffekt – att jag börjar räkna med att jag alltid ska få en viss ökning och istället förlorar i motivation om jag inte får det. Och de runt omkring – om de inte förstår varför jag har fått höjningen kanske de tappar i motivation och tycker att det är orättvist.

Jenny Grensman

Extramaterial:
Känslan för rättvisa finns även hos djur har forskaren Frans de Waal visat. Här är en mycket underhållande föreläsning om det.

I boken Lönespridning (SNS 2013), Lena Granqvist red. finns ett helt kapitel om Lönepsykologi.

En tidigare artikel om lönespridning, inspirerad av boken finns här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.