Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUtlandsfödda är bra för exporten

Utlandsfödda är bra för exporten

Invandring är bra för exporten. Det gäller för alla nivåer. Det gynnar landet som helhet och det gynnar de företag som anställer de utlandsfödda. Det framkommer i en doktorsavhandling av Andreas Hatzigeorgiou vid nationalekonomiska institutionen i Lund.

Andreas Hatzigeorgiou har använt data från 12 000 svenska företags kontakter i drygt 170 länder mellan 2002 och 2007. Slutsatsen är att immigranter gynnar svensk export och att en politik som underlättar för immigranterna att få jobb också kan förbättra de svenska exportsiffrorna.

Varför är det bra med utlandsfödda i exportföretag?
– Svenska företag utomlands behöver vissa kunskaper för att lyckas. De måste behärska språk, knyta kontakter, och vidga sina nätverk. De behöver känna till marknaden, lagarna, och även hur man förhandlar om kontrakt. Affären blir dyrare om man saknar dessa kunskaper. Om företaget anställer utlandsfödda med erfarenheter från det landet kan man minska på de kostnaderna.

Är det alltså mjuka kunskaper som de bidrar med?
– Det är de osynliga handelshindren som de hjälper till att sänka. Det handlar mycket om att förstå en kultur. Det är en kunskap som kan vara svårt att läsa sig till.

Du har skrivit flera artiklar om ämnet?
– Vi har skrivit fyra artiklar. Sammantaget studerar de sambandet mellan migration och utrikeshandel, och de visar att migration är positivt för internationell handel. Globalt, för Sverige och för enskilda företag. Sambanden är starka och tydliga.

Hur kom idén till det här?
– Jag har länge varit intresserad av handel och vad som driver den. Förr, när tullarna låg på 20 procent och ännu högre, var det de som hindrade handeln. I dag ligger tullavgifterna på runt 5 procent. Dagens handelshinder är snarare brist på information och tillgång till nätverk. Då kan personer som har flyttat mellan olika länder hjälpa till att sänka de handelshindren.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Hej,
    Jag har sett en studie i rapporten ovan. Jag är en kemiingenjör född utanför Sverige med svenskt medborgarskap sedan en lång tid och jag har haft erfarenhet i branschen i mer än 19 år. Jag stöder det som kom i rapporten) behovet av samarbete mellan svenska företag, erfarna ingenjörer och tekniker för att öppna bredare arbetsområden och hastighet för att slutföra projekt.)
    Jag hade en liknande erfarenhet till förmån för en av de svenska företagen där de lider av svårigheten med kommunikation, liksom intensiteten i konkurrensen med asiatiska företag. Jag och min fru (som också är kemist) representerade företaget som hon jobbar i som produktion chef i en av de internationella utställningar i Dubai (Arab Lab) och vi uppnådde goda resultat.
    Jag är redo att hjälpa till att föra synpunkter och informera de andra om nivån på den svenska industrin jämfört med industrin i andra länder.
    Observera att vi har relationer med några av dem som är intresserade av den svenska industrin utanför Sverige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.