Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUtlandsfödda är bra för exporten

Utlandsfödda är bra för exporten

Invandring är bra för exporten. Det gäller för alla nivåer. Det gynnar landet som helhet och det gynnar de företag som anställer de utlandsfödda. Det framkommer i en doktorsavhandling av Andreas Hatzigeorgiou vid nationalekonomiska institutionen i Lund.

Andreas Hatzigeorgiou har använt data från 12 000 svenska företags kontakter i drygt 170 länder mellan 2002 och 2007. Slutsatsen är att immigranter gynnar svensk export och att en politik som underlättar för immigranterna att få jobb också kan förbättra de svenska exportsiffrorna.

Varför är det bra med utlandsfödda i exportföretag?
– Svenska företag utomlands behöver vissa kunskaper för att lyckas. De måste behärska språk, knyta kontakter, och vidga sina nätverk. De behöver känna till marknaden, lagarna, och även hur man förhandlar om kontrakt. Affären blir dyrare om man saknar dessa kunskaper. Om företaget anställer utlandsfödda med erfarenheter från det landet kan man minska på de kostnaderna.

Är det alltså mjuka kunskaper som de bidrar med?
– Det är de osynliga handelshindren som de hjälper till att sänka. Det handlar mycket om att förstå en kultur. Det är en kunskap som kan vara svårt att läsa sig till.

Du har skrivit flera artiklar om ämnet?
– Vi har skrivit fyra artiklar. Sammantaget studerar de sambandet mellan migration och utrikeshandel, och de visar att migration är positivt för internationell handel. Globalt, för Sverige och för enskilda företag. Sambanden är starka och tydliga.

Hur kom idén till det här?
– Jag har länge varit intresserad av handel och vad som driver den. Förr, när tullarna låg på 20 procent och ännu högre, var det de som hindrade handeln. I dag ligger tullavgifterna på runt 5 procent. Dagens handelshinder är snarare brist på information och tillgång till nätverk. Då kan personer som har flyttat mellan olika länder hjälpa till att sänka de handelshindren.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Hej,
    Jag har sett en studie i rapporten ovan. Jag är en kemiingenjör född utanför Sverige med svenskt medborgarskap sedan en lång tid och jag har haft erfarenhet i branschen i mer än 19 år. Jag stöder det som kom i rapporten) behovet av samarbete mellan svenska företag, erfarna ingenjörer och tekniker för att öppna bredare arbetsområden och hastighet för att slutföra projekt.)
    Jag hade en liknande erfarenhet till förmån för en av de svenska företagen där de lider av svårigheten med kommunikation, liksom intensiteten i konkurrensen med asiatiska företag. Jag och min fru (som också är kemist) representerade företaget som hon jobbar i som produktion chef i en av de internationella utställningar i Dubai (Arab Lab) och vi uppnådde goda resultat.
    Jag är redo att hjälpa till att föra synpunkter och informera de andra om nivån på den svenska industrin jämfört med industrin i andra länder.
    Observera att vi har relationer med några av dem som är intresserade av den svenska industrin utanför Sverige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.