Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer vinterpratar

Ingenjörer vinterpratar

I december kan du lyssna på vad som rör sig i huvudet på svenska ingenjörer. Under vinjetten Ingenjörspodden berättar uppfinnaren Håkan Lans, astronauten Christer Fuglesang och ytterligare 30 ingenjörer om sina egna erfarenheter.

Frida Lejonqvist på Sveriges Ingenjörer frågade drygt trettio ingenjörer om de ville berätta, i en podd, om vad som driver dem och vad de brinner för.

– Responsen blev helt fantastisk, säger hon. Vi hade tänkt att vi skulle ha 24 stycken, en julkalender, men när nästan alla svarade ja, blev det sammanlagt 32 stycken. Så nu fyller vi hela december med ingenjörernas berättelser. På julafton blir det två.

En av de 32 talarna är Klas-Herman Lundgren. Han är civilingenjör inom molekylär bioteknik, men jobbar just nu som projektledare och kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet, en ideell organisation som försöker öka allmänhetens och politikernas kontakter med forskningen.

Vad pratar du om?

– Om vikten att engagera sig och hur viktigt det är att ha en dialog mellan forskarna och samhället – i till exempel klimatfrågan.

På Sveriges Ingenjörers hemsida, från och med den 1 december, hittar du bland annat det här:

Martin Rolinski, tidigare sångare i popbandet BWO och nu egenföretagare, har en sak att bekänna.

Lena Olving, VD för Micronic MyData, känner sig tekniskt okunnig.

Reidar Lyng vid Norges Teknisk Naturvetenskaplig Universitet i Trondheim vrider och vänder på civilingenjörsutbildningen.

Susanna Bill, innovationsexpert inom telekombranschen, numera doktorand, pratar om misslyckanden.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang berättar om när han blev riktigt rädd ute i rymden.

Från och med den 1 december hittar du Ingenjörespodden här.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.