Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer vinterpratar

Ingenjörer vinterpratar

I december kan du lyssna på vad som rör sig i huvudet på svenska ingenjörer. Under vinjetten Ingenjörspodden berättar uppfinnaren Håkan Lans, astronauten Christer Fuglesang och ytterligare 30 ingenjörer om sina egna erfarenheter.

Frida Lejonqvist på Sveriges Ingenjörer frågade drygt trettio ingenjörer om de ville berätta, i en podd, om vad som driver dem och vad de brinner för.

– Responsen blev helt fantastisk, säger hon. Vi hade tänkt att vi skulle ha 24 stycken, en julkalender, men när nästan alla svarade ja, blev det sammanlagt 32 stycken. Så nu fyller vi hela december med ingenjörernas berättelser. På julafton blir det två.

En av de 32 talarna är Klas-Herman Lundgren. Han är civilingenjör inom molekylär bioteknik, men jobbar just nu som projektledare och kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet, en ideell organisation som försöker öka allmänhetens och politikernas kontakter med forskningen.

Vad pratar du om?

– Om vikten att engagera sig och hur viktigt det är att ha en dialog mellan forskarna och samhället – i till exempel klimatfrågan.

På Sveriges Ingenjörers hemsida, från och med den 1 december, hittar du bland annat det här:

Martin Rolinski, tidigare sångare i popbandet BWO och nu egenföretagare, har en sak att bekänna.

Lena Olving, VD för Micronic MyData, känner sig tekniskt okunnig.

Reidar Lyng vid Norges Teknisk Naturvetenskaplig Universitet i Trondheim vrider och vänder på civilingenjörsutbildningen.

Susanna Bill, innovationsexpert inom telekombranschen, numera doktorand, pratar om misslyckanden.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang berättar om när han blev riktigt rädd ute i rymden.

Från och med den 1 december hittar du Ingenjörespodden här.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.