FP vill försvaga Las

Förra veckan antog Folkpartiet ett nytt partiprogram. Partiet vill luckra upp Las, införa en obligatorisk a-kassa och ge större stöd till omställningar. Ingenjören har pratat med Christer Nylander, partiets talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Förra veckan antog Folkpartiet ett nytt partiprogram. Partiet vill luckra upp Las, införa en obligatorisk a-kassa och ge större stöd till omställningar. Ingenjören har pratat med Christer Nylander, partiets talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Ett av förslagen i partiprogrammet är att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las) ska utgå från kompetens, inte anställningstid. Men det gör ju Las redan i dag. Vad menar ni?  

Christer Nylander

Christer Nylander

– Vi vet i dag att på vissa områden fungerar Las precis som vi vill att den ska göra men inte på alla och det är ett problem. Kvalifikationskravet finns i lagen men på vissa områden tillämpas turordningsreglerna på ett sätt som inte är bra. Vi får också signaler från arbetsgivarna att Las leder till att företag ställer högre kompetenskrav än vad som krävs för en tjänst. Det är inte bra för någon, varken arbetsgivare eller ansällda.

Tidigare har Folkpartiet ganska hårt drivit frågan om en lag som reglerar att de stridsåtgärder som fack och arbetsgivare tar till måste vara proportionerliga. Vad har hänt med det kravet?

– Det var inte uppe till diskussion det här landsmötet men de ståndpunkter som partiet har finns kvar. Det gäller också vårt krav på en ändring i Las som innebär att fyra personer, inte som i dag två, bör undantas från turordningsreglerna i samtliga företag oavsett storlek.

I det nya partiprogrammet föreslår ni också en förstärkt och statlig arbetslöshetsförsäkring. Varför är det bättre än dagens modell som bygger på frivillighet?

Vi ser att arbetsmarknaden ständigt förändras och vissa skiften sker snabbt. Därför behöver företagen större flexibilitet samtidigt som arbetstagarna behöver större trygghet. Gobaliseringen och konkurrensen från andra länder påverkar oss allt mer och vi tror på en modell där man luckrar upp lagen om anställningsskydd men samtidigt förstärker tryggheten. Människor har ett stort behov av trygghet och den ska vara reell, inte falsk.

Är en statlig a-kassa tillräckligt för att öka känslan av tryggheten om man förlorar jobbet.

– Vi vill att a-kassan också ska förändras på så vis att man får en högre arbetslöshetsersättning under den första tiden men att ersättningen sedan trappas ner. Dessutom krävs det mer stöd till omställning och vill återinföra kompetenskonton.

I partiprogrammet skriver ni också att det bör inrättas en fristående Arbetsmarknadsinspektion. Vad vill ni ge den för uppdrag?

– Det behövs en Arbetsmarknadsinspektion för att granska Arbetsförmedlingens verksamhet. Vår uppfattning är att de har för många bollar i luften. I dag ska Arbetsförmedlingen dels förmedla jobb, dels vara en hjälpande hand som tangerar socialnämndens ansvar. Man upphandlar coachverksamheten från privata aktörer och kontrollerar att systemet för aktivitetsrapportering fungerar. Utredningar har visat att kvaliteten varierar stor mellan olika delar av landet.  Vi vill frigöra en rad uppdrag från Arbetsförmedlingen för att de bättra ska kunna fokusera på sitt kärnuppdrag – att förmedla jobb.

Ni har också skrivit i partiprogrammet att ni vill att arbetsvillkoret i a-kassan ska ersättas med ett inkomstvillkor. Vad innebär det?

Det här ett av de förslag som bland annat diskuteras i socialförsäkringsutredningen. Det innebär att man kvalificerar sig för a-kassa när man har tjänat en viss summa, istället för idag när man har arbetat en bestämd tid. Det är mer rimligt eftersom man faktiskt försäkrar sin inkomst. Det här är särskilt viktigt för unga med tillfälliga arbeten som har svårt att kvalificera sig för a-kassan i dag.

 Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar