Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOlika villkor för nya jobb

Olika villkor för nya jobb

Kvinnliga aktivt arbetssökande tjänstemän fick i högre utsträckning en visstidsanställning än män i samma situation, visar Trygghetsrådets arbetsmarknadsstatistik för 2013.

Trygghetsrådet, TRR, hjälper uppsagda privatanställda tjänstemän till nytt arbete och har undersökt hur dessa har gått vidare i arbetslivet. Totalt fick 88 procent av de aktivt arbetssökande tjänstemännen knutna till TRR nytt jobb förra året, jämfört med 86 procent 2012.

Arbetsmarknadsstatistiken visar också att anställningsvillkoren för de kvinnor och män som fick nytt jobb under 2013 skiljde sig åt. Det var vanligare bland kvinnor att få visstidsanställning än bland de manliga tjänstemännen. Det var också dubbelt så många av kvinnorna som gick till offentlig sektor. Inom stat, kommun och landsting är visstidsanställningar vanligare.

Bland kvinnliga tjänstemän över 60 år fick mer än varannan ett visstidsjobb, 58 procent, medan samma siffra för männen i samma åldersgrupp var 46 procent. Trygghetsrådet uppger att cirka 13 procentenheter fler kvinnor än män fick visstidsanställningar i stället för fast anställning förra året, oberoende av åldersgrupp.

Trygghetsrådets statistik visar också att kvinnor och män som var äldre än 50 år gamla fick visstidsanställningar i högre utsträckning än de som var yngre.

Bland både manliga och kvinnliga tjänstemän var andelen som fick en högre lön 28 procent.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?