Svensken oroar sig över pensionen

I framtiden har svensken inte råd att pensionera sig så tidigt som vid 65 års ålder, brukar det sägas. Vi måste vara beredda på att jobba högre upp i åldrarna för att få pengarna att räcka hela livet. Jaså, säger svenskarna i ett par undersökningar. De vill i så fall få jobba deltid och med ökad flexibilitet.

I framtiden har svensken inte råd att pensionera sig så tidigt som vid 65 års ålder, brukar det sägas. Vi måste vara beredda på att jobba högre upp i åldrarna för att få pengarna att räcka hela livet. Jaså, säger svenskarna i ett par undersökningar. De vill i så fall få jobba deltid och med ökad flexibilitet.

Pensionssystemen befinner sig under hård press. När Sveriges åldrande befolkning ska försörjas kommer inte pengarna räcka till alla gamlingar. En åter-kommande slutsats i debatten är att svenskarna måste vänja sig vid tanken att jobba längre än till 65 års ålder.

En undersökning gjord av Manpower Work Life med drygt 4 700 svarande visar att många oroar sig för sin försörjning på äldre dagar. Få svarar att de känner tillförsikt inför sin försörjning efter arbetslivets slut. Samtidigt visar en undersökning, gjord av pensionsbolaget AMF, att de flesta svenskar inte alls vill jobba efter 65 års ålder, trots att de flesta faktiskt trivs på sina jobb.

– Om vi ska få seniorer att jobba efter pensionen krävs flexibilitet, det är det viktigaste, säger Hans Makander, informationschef på ManpowerGroup Sverige. Det handlar om ekonomin, men också innehållsmässigt, att man känner att man har mer att ge och att inte bara dagarna ska sticka iväg efter pensionen. Då är det viktigt att man kan jobbar när man har möjlighet, kanske inte just när man passar barnbarnen till exempel.

Ungefär hälften av svenskarna räknar med att de måste jobba flera år över dagens pensionsålder. Men då vill de se vissa förändringar på jobbet. I båda de nämnda undersökningarna är det två faktorer som ses som viktigast: deltidsjobb och flexibla arbetstider. Manpower Work Life-undersökningen har räknat svaren. 33 procent av de tillfrågade i undersökningen säger sig kunna jobba efter 65 om de får jobba deltid. Nästan lika många, 31 procent, betonar flexibla arbetstider för att jobba efter 65 års ålder.

Men undersökningen från Manpower Work Life räknar upp fler alternativ. 27 procent av de tillfrågade i undersökningen vill ha möjlighet att arbeta periodvis. 25 procent vill kunna jobba som mentor eller coach till sina yngre kolleger medan 18 procent hellre blir egenföretagare och jobbar som konsulter åt den tidigare arbetsgivaren. Andra anledningar att fortsätta jobba är helt enkelt mindre ansträngande arbetsuppgifter, att arbetsplatsen anpassas till äldres behov, att helt byta arbetsuppgifter eller att få fortsatt tjänstepensionsinbetalning från arbetsgivaren.

Enligt Manpower Work Life är de som jobbar med kundtjänstarbete och sjukvård allra oroligast över sina pensioner. Av dem oroar sig 42 respektive 41 procent över om pengarna ska räcka. De som oroar sig minst är de som jobbar med teknik och naturvetenskap (26 procent oroar sig), tjänstemän inom management (21 procent oroar sig) och tjänstemän inom forskning och utveckling (20 procent oroar sig).

För några år sen gjorde Manpower Work Life en undersökning om hur företag i olika länder tar hand om sina äldre medarbetare. De frågade företag i 42 länder, bland andra USA, Indien och de flesta europeiska länder, om hur duktiga de var på att rekrytera seniorer och ge dem chans att fortsätta utvecklas på jobbet efter pensionsåldern. Det var frågor om de ville ha äldre anställda, och om de faktiskt anställde dem och så vidare.

– Sverige visade sig vara sämst av alla 42 länder i undersökningen, säger Hans Makander. Så det finns förbättringspotential.

 

Källa: Manpower Work Life

 

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar