Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvensken oroar sig över pensionen

Svensken oroar sig över pensionen

I framtiden har svensken inte råd att pensionera sig så tidigt som vid 65 års ålder, brukar det sägas. Vi måste vara beredda på att jobba högre upp i åldrarna för att få pengarna att räcka hela livet. Jaså, säger svenskarna i ett par undersökningar. De vill i så fall få jobba deltid och med ökad flexibilitet.

Pensionssystemen befinner sig under hård press. När Sveriges åldrande befolkning ska försörjas kommer inte pengarna räcka till alla gamlingar. En åter-kommande slutsats i debatten är att svenskarna måste vänja sig vid tanken att jobba längre än till 65 års ålder.

En undersökning gjord av Manpower Work Life med drygt 4 700 svarande visar att många oroar sig för sin försörjning på äldre dagar. Få svarar att de känner tillförsikt inför sin försörjning efter arbetslivets slut. Samtidigt visar en undersökning, gjord av pensionsbolaget AMF, att de flesta svenskar inte alls vill jobba efter 65 års ålder, trots att de flesta faktiskt trivs på sina jobb.

– Om vi ska få seniorer att jobba efter pensionen krävs flexibilitet, det är det viktigaste, säger Hans Makander, informationschef på ManpowerGroup Sverige. Det handlar om ekonomin, men också innehållsmässigt, att man känner att man har mer att ge och att inte bara dagarna ska sticka iväg efter pensionen. Då är det viktigt att man kan jobbar när man har möjlighet, kanske inte just när man passar barnbarnen till exempel.

Ungefär hälften av svenskarna räknar med att de måste jobba flera år över dagens pensionsålder. Men då vill de se vissa förändringar på jobbet. I båda de nämnda undersökningarna är det två faktorer som ses som viktigast: deltidsjobb och flexibla arbetstider. Manpower Work Life-undersökningen har räknat svaren. 33 procent av de tillfrågade i undersökningen säger sig kunna jobba efter 65 om de får jobba deltid. Nästan lika många, 31 procent, betonar flexibla arbetstider för att jobba efter 65 års ålder.

Men undersökningen från Manpower Work Life räknar upp fler alternativ. 27 procent av de tillfrågade i undersökningen vill ha möjlighet att arbeta periodvis. 25 procent vill kunna jobba som mentor eller coach till sina yngre kolleger medan 18 procent hellre blir egenföretagare och jobbar som konsulter åt den tidigare arbetsgivaren. Andra anledningar att fortsätta jobba är helt enkelt mindre ansträngande arbetsuppgifter, att arbetsplatsen anpassas till äldres behov, att helt byta arbetsuppgifter eller att få fortsatt tjänstepensionsinbetalning från arbetsgivaren.

Enligt Manpower Work Life är de som jobbar med kundtjänstarbete och sjukvård allra oroligast över sina pensioner. Av dem oroar sig 42 respektive 41 procent över om pengarna ska räcka. De som oroar sig minst är de som jobbar med teknik och naturvetenskap (26 procent oroar sig), tjänstemän inom management (21 procent oroar sig) och tjänstemän inom forskning och utveckling (20 procent oroar sig).

För några år sen gjorde Manpower Work Life en undersökning om hur företag i olika länder tar hand om sina äldre medarbetare. De frågade företag i 42 länder, bland andra USA, Indien och de flesta europeiska länder, om hur duktiga de var på att rekrytera seniorer och ge dem chans att fortsätta utvecklas på jobbet efter pensionsåldern. Det var frågor om de ville ha äldre anställda, och om de faktiskt anställde dem och så vidare.

– Sverige visade sig vara sämst av alla 42 länder i undersökningen, säger Hans Makander. Så det finns förbättringspotential.

 

Källa: Manpower Work Life

 

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.