Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSverige behöver kompetenstillskott

Sverige behöver kompetenstillskott

Sverige behöver kompetensinvandring för att våra företag ska kunna växa och utvecklas. Det var samtliga politiska partier överens om när Almega kallade till debatt i ett ämne som för övrigt splittrade deltagarna.
Bilden är densamma över hela EU. En åldrande befolkning kommer att ge företagen rekryteringsproblem om de inte redan har det. Kampen om specialisterna i vissa branscher är också hård och för ett litet, perifert land med dåligt väder kan det vara besvärligt att hävda sig. Om outsourcing för 10-15 år sedan mycket handlade om kostnadsjakt handlar den i dag om att vara nära en viktig marknad och om att kunna rekrytera.
– Vi har just öppnat kontor i Los Angeles, berättade Fredrik Johnsson från spelutvecklaren Dice, när han inledde med att ge företagens syn på hur det fungerar med arbetskraftsrekrytering utanför EU i dag. Det gör vi ju för att vi inte kan locka hit alla den kompetens vi behöver.
-Och de vi lyckas locka hit åker tyvärr ofta hem igen efter ett par år. Bostadsbristen är också ett stort problem för oss.

Dice tillhör de företag som genom sitt stora rekryteringsbehov har lyckats bli certifierade hos Migrationsverket vilket ger en snabbare hantering av arbetstillstånden. De långa handläggningstiderna, ibland upp till ett år, var annars ett av de problem som politiker och företagare såg. Bostadsbristen, svårigheterna för utländska studenter att få stanna efter examen var andra. Och så var det ju det här med villkoren och risken för lönedumpning.
Vänsterpartiets Ali Esbati, Jytte Guteland, socialdemokratisk kandidat till EU-parlamentet och Thord Ingesson, LO tyckte visserligen att arbetskraftsinvandringen behövs men ifrågasatte verklighetsbeskrivningen.
– De flesta som kommer rekryteras till låglönebranscher som hotell-och restaurang, branscher med hög arbetslöshet, sade Thord Ingesson. Reformen av arbetskraftsinvandringen har öppnat för att fler blir utnyttjade och råkar illa ut än före 2008.

I den skillnaden i åsikter fördes debatten. Miljöpartiets Maria Ferm, migrationsminister Tobias Billström och centerns Martin Ådahl stod tillsammans för att arbetskraftsinvandringen måste underlättas och att en återgång till det gamla systemet där arbetsförmedlingen avgjorde om det var arbetskraftsbrist var sämre. Jytte Guteland, s, Thord Ingesson, LO, och Ali Esbati, v, såg mer problemet med att människor som kommer hit blir lurade och utnyttjas av oärliga arbetsgivare. De tyckte inte heller att den skärpning av reglerna som är på gång, med efterkontroll av villkor och lön, är tillräcklig.
– För oss är det här en nyckelfråga inför valet, sade Ulf Lindberg, politisk chef på Almega som arrangerade seminariet och vill ha en öppnare och mer välkomnande syn på arbetskraftsinvandring. Tjänstebranschen är starkt beroende av arbetstagare från länder utanför EU.
– Tjänstebranschen växer och blir också en exportbransch där varje kunskapskrävande tjänst genererar två- tre servicejobb. Och går det inte att få kompetensen i Sverige så har tjänsteföretagen mycket lättare att flytta sin verksamhet utomlands eller växa utanför Sveriges gränser. Det förlorar Sverige på.
Jenny Grensman

7 KOMMENTARER

  1. Anna, jag tror dessvärre att du har fullständigt rätt i dina antaganden. Önskar att politiker och medborgare hade dessa insikter i frågan. Vi arbetande och arbetssökande ingenjörer har liksom ingen röst i debatten, det är bara Svenskt Näringsliv, Timbro och Almega som får sina röster hörda, och de företräder samma intressen, dvs företagen.

  2. Vi har ju redan arbetskraftsinvandring och utländska masterstudenter på två år ska få stanna 6 månader för att söka jobb = 25% av utbildningens längd. 99% av ingenjörsutbildningarna har svårt att få jobb överhuvudtaget, 100% har svårt som nyexade. Svenska ingenjörer jobbar ofta med underkvalificerade jobb och löneutvecklingen är dålig. Kan det vara så att vi håller på att se peak konsumtion och frukten av automation och att producerande företag desperat söker efter antingen frälsande arbetskraft som uträttar stordåd från dag ett alternativt lönedumpad så de äldre kan fortsätta chilla och lyfta chefslöner från ofantliga overheader?

  3. Varför så många datakonsulter från just Indien? Varför ser man inte en större variation bland de utlandsrekryterade? Svårt att tro att det handlar om någonting annat än (kraftigt) sänkta lönekostnader. Tror inte Dice, med sin LA-etablering är representativt i den här frågan, utan snarare ett undantag som bekräftar regeln.

  4. Inventera och ta vara på den kompetens som redan finns istället. Det måste väl finnas fler behov än app- och spelskapande. Fast det är ju billigare att leja in asiatiska konsulter.

  5. Det finns många arbetslösa akademiker. Som vanligt är det arbetsgivarna som får bestämma agendan. FY!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.