Oron kring Astra Zeneca fortsätter

Facken på AstraZeneca har skrivit till regeringen i hopp om hjälp med att få akteiägarna att stå emot Pfizers bud. I första hand vill de få aktieägare och politiker att förstå vad företagets närvaro i Sverige betyder för jobb, forskning och framtiden i branschen

Facken på AstraZeneca har skrivit till regeringen i hopp om hjälp med att få aktieägarna att stå emot Pfizers bud. I första hand vill de få aktieägare och politiker att förstå vad företagets närvaro i Sverige betyder för jobb, forskning och framtiden i branschen.

Det har varit turbulenta år för AstraZeneca i Sverige. Först kom nedläggningen av verksamheten i Lund, sedan försvann forskningen från Södertälje och nu pågår ett uppköpsförsök från amerikanska Pfizer. Något som oroar bland andra Sofia Johannesson, ordförande för akademikerföreningen i Södertälje. Tillsammans med de andra ordförandena för de fackliga organisationerna hoppas hon på något slags mobilisering för att säga nej till budet.

– Det är ju  lite för sent men jag tänker, och det har jag känt i flera år nu, att det finns ingen strategi för Life Science i Sverige. Vi skulle vilja att frågan fick mer uppmärksamhet och att man visade att man förstår vad det här betyder. Snart finns det ju inget kvar av läkemedelsindustri i Sverige.

Avsaknaden av entusiasm inför Pfizers bud beror på att det mest uppenbara syftet med affären är att vinna skattetekniska fördelar vilket bland andra Financial Times har redogjort för. Av expertkommentatorerna är det ingen som tror att affären kommer att öka varken konkurrensen eller investeringarna i branschen.

Sofia Johannesson menar att vi i Sverige måste tala mer om om det här frågorna. Och hon pekar på att Astra Zeneca faktiskt är en fråga som rör Europa, inte bara Sverige och Storbritannien. I Astra Zenecas europeiska företagsråd finns representanter för 19 länder där företaget har verksamhet.

– Jag hoppas att aktieägarna är kloka och ser det hela på längre sikt, säger hon. Ett starkt Astra Zeneca som står på egna ben är mycket värt för för Sverige och för Europa. Vi har många bra saker i vår forskningsportfölj nu.

Ett annat Södertäljeföretag, Scania, håller för närvarande på att bli helt tyskägt. Där har de anställdas organisationer förhandlat fram ett avtal med ledningen som innebär att facket måste ge sitt bifall till eventuella nerdragningar i Sverige. Några sådana samtal har inte förts mellan facken på Astra Zeneca och Pfizer och ordförande i AstraZeneca, Leif Johansson, har i en intervju sagt att svenska jobb kan vara i fara om Pfizer köper företaget.

Jenny Grensman

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar