Ingenjörerna beslutar om framtiden

FUM1

I söndags startade Sveriges Ingenjörers fullmäktige. Under tre dagar ska de drygt 80 ledamöterna besluta vilka frågor som förbundet ska arbeta med både under det närmaste året och på längre sikt.

IMG_0742

Från vänster Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson, vice ordförande Ulrika Lindstrand och andre vice ordförande Måns Östling.

I söndags startade Sveriges Ingenjörers fullmäktige. Under tre dagar ska de drygt 80 ledamöterna besluta vilka frågor som förbundet ska arbeta med både under det närmaste året och på längre sikt.

Teknikföretagen skrev för några år sedan rapporten Ingenjörerna – värda sin vikt i guld som visade näringslivets stora efterfrågan på ingenjörer. En efterfrågan som borde synas i lönekuverten.

– Att ingenjörerna skulle vara värda sin vikt i guld stämmer inte. Guldpriset har stigit betydligt snabbare än ingenjörernas löner, sa Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande, i sitt inledningstal när förbundets fullmäktige öppnade under söndagen.

Trots att arbetsmarknaden för ingenjörer är bra är reallöneutveckling för yrkesgruppen sämre än för andra grupper på arbetsmarknaden.

– Det här är allvarligt och ett problem som vi måste hitta en lösning på. Vi måste vända utvecklingen och jag tror inte att det räcker med kollektivavtal på central nivå. Vi behöver mer lokal lönebildning men vi måste också vara beredda att ta konsekvenserna av en dålig löneutveckling genom att söka jobb hos andra arbetsgivare. Om vi inte får upp ingenjörernas rörlighet på arbetsmarknaden kommer inte lönerna att stiga, sa Ulf Bengtsson.

Flera ledamöter som begärde ordet under eftermiddagen betonade betydelsen av att förbundet har tillräckliga resurser att ge stöd till de 5 500 förtroendevalda ingenjörerna runt om i landet.

– En av de viktigaste frågorna för Sveriges Ingenjörer är att främja lokalt fackligt arbete. Gör vi det får vi fler medlemmar. Det stärker förbundets varumärke och ger mer valuta för medlemsavgiften. Jag hoppas få se ett större fokus på detta från förbundsstyrelsen, sa Björn Nyström från Saco Posten.

Flera avdelningschefer på förbundskansliet berättade om det arbete som har genomförts under 2014 och planerna för 2015. Fullmäktiges ledamöter fick bland annat höra om planerna på ett ingenjörsavtal, ett kollektivavtal som kan följa ingenjörerna hela arbetslivet även om man byter avtalsområde.

En stor medlemsundersökning i höstas visar att många medlemmar vill att förbundet blir bättre på medlemsinformation och på att vara opinionsbildande. Det är också en av anledningarna till att förbundet under de kommande två åren planerar fler lokala och regionala aktiviteter i alla distrikt i landet i samband med den stora satsningen Ingenjörsresan.

Under måndagen och tisdagen kommer fullmäktige att behandla de 44 inkomna motionerna från medlemmarna, besluta om frågor som medlemsavgiften för kommande år och välja nya ledamöter till styrelse och valberedning.

Karin Virgin

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar