Teknikintresset är större än någonsin

Näringslivet oroar sig högljutt över ungdomarnas svala intresse för att bli ingenjörer. Men nu är det dags att uppdatera bilden. Förra hösten slog antalet nybörjare på civilingenjörsprogrammen historiskt rekord.

Näringslivet oroar sig högljutt över ungdomarnas svala intresse för att bli ingenjörer. Men nu är det dags att uppdatera bilden. Förra hösten slog antalet nybörjare på civilingenjörsprogrammen historiskt rekord.

Vem har inte hört talas om att råder ingenjörsbrist? Företag, främst inom industrin och IT-branschen, oroar sig för att för få väljer en ingenjörsutbildning. Arbetsgivarna engagerar sig på flera sätt och bekostar kampanjer riktade mot barn och ungdomar. Teknikföretagens tv-serie Felix stör en ingenjör finansierades med den årsbudget på 20 miljoner kronor som arbetsgivarorganisationen satsar på ungdomskommunikation.

Olle Dahlberg, utredare, på Sveriges Ingenjörer, har granskat statistik kring antagna och sökande till ingenjörsprogrammen och kommit fram till några överraskande slutsatser.

*Hösten 2012 slog antalet nybörjare till civilingenjörsutbildningarna historiskt rekord

*De förstahandssökande till civil- och högskoleingenjörsutbildningarna har de senaste två åren varit 50 procent fler än vid lågvattenmärket 2007.

*Antalet nybörjare till civil- och högskoleingenjörsprogrammen som är under 25 år låg förra hösten på samma nivå som tidigare toppnoteringar 1996.

Olle Dahlberg– Det är hög tid att vi uppdaterar den gamla bilden av ungdomarnas ointresse för utbilda sig till ingenjörer. Den sanning som har gällt tidigare gäller inte längre. Ingenjörsutbildningarna har tydligt ökat i popularitet, säger Olle Dahlberg.

Att den kraftiga utvecklingen inte har gjort något större avtryck på arbetsmarknaden tycker han inte alls är förvånande.

– Det tar minst tre år att utbilda sig högskoleingenjör och minst fem år att bli civilingenjör. De som examineras i dag började när intresset för utbildningarna var svalare än det är i dag. Av det skälet är det tveksamt att öka utbildningsplatserna kommande år för att lösa problemet med att för få examineras i dag, säger Olle Dahlberg.

Han tycker att vi istället ska ta itu med ett problem som är betydligt större än hur många som påbörjar en ingenjörsutbildning. Det är hur många som så småningom går ut. Mindre än hälften av nybörjarna tar ut sin examen och för civilingenjörer är trenden nedåtgående.

Läs mer

Läs Olle Dahlbergs inlägg Teknikintresset är inte längre dåligt på Ingenjörsbloggen.

– Jag tror inte att det finns någon enskild åtgärd som kan få fler att ta examen. Det kan handla om att förbereda studenterna bättre på gymnasiet, inte minst i matte, förändra antagningskraven eller att förbättra och utveckla pedagogiken på högskolan, säger Olle Dahlberg.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    Arbetsgivaren kräver att alla som jobbar hemma är inloggade i teams med kameran på. Programvara på datorn spelar in vad du skriver och vilka webbsidor du besöker. Med AI kan chefen snabbt sammanställa den digitala övervakningen. Men vad är tillåtet? Och används det här verkligen i Sverige?
  • Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Nu kan du få svar dygnet runt på enklare frågor om arbetsrätt och medlemskapet i Sveriges Ingenjörer. Det är chattboten Vektor som svarar och du kan ställa frågor både på svenska och engelska.
  • Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    För sju år sedan studerade de till civilingenjörer vid Linköpings universitet. Idag driver de en fabrik med drygt 250 anställda som tillverkar elmotorcyklar i Nairobi. ”Jag tror att man måste vara lite naiv för att göra en sådan här grej” säger Mikael Gånge, en av grundarna till Roam.
  • Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
  • May: News from Ingenjören in English

    May: News from Ingenjören in English

    Increasing unemployment figures • How to include colleagues with autism and ADHD • This is how much engineers who are managers earn • Sweco engineer on being given notice of strike • Are you lacking training in AI? You are not alone • 9 quick steps for salary negotiations
I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

Nu förbereder ingenjörerna flytten av Kiruna kyrka

Den 19-20 augusti är det dags. 600 ton trä, en skör altartavla och en transport i rekordformat gör flytten av Kiruna kyrka till en ingenjörsutmaning utöver det vanliga. Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke berättar vilka tekniska utmaningar som måste lösas.
Fler artiklar