Kvinnor kan och vill ta toppjobben

Hans Rosling @ KTH

Foto. Marcus Linder/ Creative commons. Inom utbildningsväsendet har kvinnorna kommit stark utom inom teknik och naturvetenskap.

Unga kvinnor är välutbildade och de vill ha toppjobben. Det finns även undersökningar som visar att bolag med kvinnor i ledningsgruppen är mer lönsamma. Ändå går utvecklingen mot mer jämställda företagsledningar mycket långsamt.

Foto. Marcus Linder/ Creative commons. Inom utbildningsväsendet har kvinnorna kommit stark utom inom teknik och naturvetenskap.

Foto. Marcus Linder/ Creative commons. Inom utbildningsväsendet har kvinnorna kommit stark utom inom teknik och naturvetenskap.

Unga kvinnor är välutbildade och de vill ha toppjobben. Det finns även undersökningar som visar att bolag med kvinnor i ledningsgruppen är mer lönsamma. Ändå går utvecklingen mot mer jämställda företagsledningar mycket långsamt.

”Kvinnorna tar ledningen” var titeln när IVA:s näringslivsråd bjöd in till seminarium på tisdagskvällen. I Näringslivsrådets styrelse sitter numer fem kvinnor och fyra män, ett tecken så gott som något på att det inte är kompetensen som saknas. Trenden i samhället där kvinnor på bredfront kör om män vad gäller exempelvis utbildning och löneutveckling var ämnet för kvällen. Men det bestående intrycket var inte ”wow nu händer det” utan ”varför händer det inte?

Trenden är annars tydlig, menade Per Schlingmann statsvetare och före detta chefsideolog för Nya Moderaterna som tillsammans med ekonomen Kjell A Nordström har skrivit boken Urban Express där bland annat fenomenet att kvinnorna lämnar de lågutbildade männen i landsorten och flyttar till staden, skaffar sig en utbildning och tjänar bra med pengar tas upp.

– Vi ser hur de områden i Europa där kvinnorna är mer högutbildade och tjänar mer pengar ökar i antal, sade Per Schlingmann. På juristlinjen i Sverige presterar kvinnorna bättre men ändå är det bra 13 procent av dem som blir partners på de stora byråerna, det kommer inte att hålla i längden. Kvinnor förvärvsarbetar mer än männen och dessutom ser vi automatiseringstrenden där jobb och hela yrken försvinner som drabbar traditionellt manliga yrken mer än de kvinnliga. En av utmaningarna i framtiden tror jag kommer att bli hur vi skapar förutsättningar för män.

Men riktigt där är vi inte än konstaterade bland andra managementfirman McKinseys svenska vd senior partner Magnus Tyreman som för sin dotters skull hoppades att saker skulle förändras till det bättre samtidigt som han konstaterade att han själv hade väntat länge på att något skulle hända som gav fler kvinnor en plats i företagsledningarna. McKinsey har sedan många år gjort rapporter om hur kvinnor i olika delar av världen och i olika sammanhang.

– För våra kunder är det här en viktig fråga, sade han. Vi står inför en kompetensbrist av stora mått samtidigt som vi ser att mer mångfald, inklusive kön, gör företagen mer konkurrenskraftiga. 25 procent av USA:s BNP-tillväxt de senaste åren kan hänföras till att fler kvinnor förvärvsarbetar.

Och han menade att talet om att kvinnor inte är beredda att ta toppjobb är fel. Kvinnorna är enligt McKinseys undersökningar lika ambitiösa som männen men de har lägre tilltro till att de kommer att lyckas. Han visade också en intressant bild över hur kvinnor och män självskattar sina insatser jämfört med hur kunderna bedömer den. Kvinnorna skattade sig själva mycket lågt medan männen skattade sig själva högt. Kunderna skattade kvinnornas insatser högt och männens lågt. Skillnaden mellan vad grupperna själva trodde om sitt arbete och vad kunden tyckte var mycket stor.

Magnus Tyreman menade också att kvinnor som vill avancera behöver hjälp att bygga vertikala nätverk som gynnar karriären och också behöver ”sponsorer”, chefer och ledare som aktivt hjälper till genom att öppna dörrar och lotsa dem vidare.

– Jag tror att vi kommer att se en förändring, jag tror att vi kommer att se fler kvinnor på toppjobben men jag börjar blir gammal och det går väldigt långsamt.

Jenny Grensman

3 kommentarer

  • Anna

    ”Det finns även undersökningar som visar att bolag med kvinnor i ledningsgruppen är mer lönsamma.”

    Det finns även undersökningar som visar på motsatsen. Varför nämner ni inte det?

    Orsaken till att det finns färre kvinnor i företagens toppositioner är ofta att kvinnor i högre utsträckning väljer att prioritera familjen och tid med barnen. Jag tror de gör ett klokt val. En ”anti-lednings-kultur” hos kvinnor helt enkelt.

    Dessutom har undersökningar visat att spridningen i IQ är större bland män än hos kvinnor. Så det finns fler riktigt smarta män (och riktigt korkade 😉 ). Därav att är det rimligt att fler toppositioner inom näringslivet går till män.

    Männen får hur som helst betala ett högt pris för att de ställer upp och tar på sig de krävande toppjobben. Jag tror många ångrar sig när de blir äldre och blickar tillbaka på vad som egentligen är viktigt i livet.

    28 november 2014
  • Geo

    Det kan tilläggas att singelboende också främjar BNP då de fasta levnadskostnaderna ökar till nästan det dubbla, vilken därmed förhindrar att arbetstiden kan förkortas i praktiken.
    Den sämsta investeringen för ens framtida släktgenerationer (men samtidigt den bästa för BNP kortsiktigt) torde vara att just båda föräldrarna förvärvsarbetar, separerar till singelboende med bibehållna konsumtionsvanor så att sparandet till framtida generationer måste minimeras och att denna livsstil och strävan därmed blir till norm även för barnen.

    28 november 2014
  • Geo

    Viljan till makt löper över alla könsgränser och mängden förtryck kommer inte att minska utan blir nog bara jämnare fördelad mellan kvinnor och män.
    Sen kan man ju fråga sig vad nyttan är med att fler jobbar mer. Det blir ju bara mindre tid lver till barnen, som naturligtvis är de stora förlorarna på bekostnad av att kvinnor fått ökad frihet att jobba ihjäl sig och splittra familjer. Nä det är mängden arbetstimmar som behöver minskas till, säg, 50 timmar per familj och vecka, jämnt fördelat mellan hen och hen.

    28 november 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar