Nya krafter in i förbundsstyrelsen

Tre nya ledamöter blev invalda i Sveriges Ingenjörers styrelse vid Fullmäktige i november. En doktorand, en teknolog och en erfaren förtroendeman med ledarskapsfrågor högt på agendan.

Tre nya ledamöter blev invalda i Sveriges Ingenjörers styrelse vid Fullmäktige i november. En doktorand, en teknolog och en erfaren förtroendeman med ledarskapsfrågor högt på agendan.

Sofia Johannesson har haft mycket att göra som ordförande för akademikerföreningen på AstraZeneca i Södertälje under åren. Nedläggningen av forskningen och på det flera omorganisationer inklusive neddragningar har varit tunga och vikta uppgifter för facket att hantera.

Foto: Anders Ripa. Sofia Johannesson är ordförande för Akademikerföreningen på AstraZeneca i Södertälje.

Foto: Anders Ripa. Sofia Johannesson är ordförande för Akademikerföreningen på AstraZeneca i Södertälje.

Nu får hon möjlighet att påverka vilka frågor Sveriges Ingenjörer ska arbeta med inifrån, som en av tre nya i förbundsstyrelsen.

– Medlemsnyttan, nätverk och ledarskap är några frågor jag är intresserad av, säger Sofia Johannesson som har varit gruppchef i produktion men nu jobbar heltid som facklig förtroendeman.

Sedan tycker jag också att vi behöver arbeta för att öka medlemmarnas engagemang så att vi till exempel får ett högre valdeltagande.
Det måste vara enkelt att rösta och medlemmarna måste förstå hur viktigt deras engagemang är för oss.

Adam Scheid - Foto

Adam Scheid är teknolog från Linköping.

En av Sofias likaledes nyvalda kollegor i styrelsen blir Adam Scheid, teknolog från Linköping. Han är litet yrvaken när Ingenjören ringer, nyss hemkommen från en utbytestermin i Australien men full av entusiasm inför det nya uppdraget.

– Ja det ska bli jätteroligt, säger han. Jag brinner för ingenjörernas betydelse för innovation och för samhällsutveckling. Det tar jag med mig in i styrelsen, även om det känns lite tidigt att säga vad jag ska jobba för – jag har ju inte börjat än.

Den sista nykomlingen i styrelsen heter Monica Normark och är doktorand vid universitetet i Umeå.

Monica Normark_liten

Monica Normark är doktorand vid Umeå Universitet.

– Det finns många viktiga frågor för förbundet att driva men ska jag välja en så tycker jag att det är viktigt att ingångslöner sätts efter kompetens oavsett kön. – En annan fråga som jag tror kan vara viktig är hur akademin och industrin kan få bättre kontakt genom att stimulera gemensamma projekt och rörlighet för ingenjörer som både är verksamma inom industri och akademi.
– Jag är verksam i distrikt Västerbotten och tycker att distrikten är en bra verksamhet som förbundet borde stödja och hjälpa att utvecklas.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    Arbetsgivaren kräver att alla som jobbar hemma är inloggade i teams med kameran på. Programvara på datorn spelar in vad du skriver och vilka webbsidor du besöker. Med AI kan chefen snabbt sammanställa den digitala övervakningen. Men vad är tillåtet? Och används det här verkligen i Sverige?
  • Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Nu kan du få svar dygnet runt på enklare frågor om arbetsrätt och medlemskapet i Sveriges Ingenjörer. Det är chattboten Vektor som svarar och du kan ställa frågor både på svenska och engelska.
  • Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    För sju år sedan studerade de till civilingenjörer vid Linköpings universitet. Idag driver de en fabrik med drygt 250 anställda som tillverkar elmotorcyklar i Nairobi. ”Jag tror att man måste vara lite naiv för att göra en sådan här grej” säger Mikael Gånge, en av grundarna till Roam.
  • Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
  • May: News from Ingenjören in English

    May: News from Ingenjören in English

    Increasing unemployment figures • How to include colleagues with autism and ADHD • This is how much engineers who are managers earn • Sweco engineer on being given notice of strike • Are you lacking training in AI? You are not alone • 9 quick steps for salary negotiations
I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

Nu förbereder ingenjörerna flytten av Kiruna kyrka

Den 19-20 augusti är det dags. 600 ton trä, en skör altartavla och en transport i rekordformat gör flytten av Kiruna kyrka till en ingenjörsutmaning utöver det vanliga. Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke berättar vilka tekniska utmaningar som måste lösas.
Fler artiklar