Hoppfullt om människan ger miljöpris

Mindre puff Lasse Berg i KalahariHan har skrivit ett tjugotal böcker, gjort ett trettiotal dokumentärfilmer och kallats för en ”sann humanist”. På sitt redan långa cv kan Lasse Berg nu även lägga till Sveriges Ingenjörers miljöpristagare 2014.

Han har skrivit ett tjugotal böcker, gjort ett trettiotal dokumentärfilmer och kallats för en ”sann humanist”. På sitt redan långa cv kan Lasse Berg nu även lägga till Sveriges Ingenjörers miljöpristagare 2014.

Lasse Berg. Foto: Carl Douglas.

Lasse Berg. Foto: Carl Douglas.

Sedan mitten av 1960-talet har Lasse Berge skrivit böcker, gjort dokumentärfilmer, radioprogram och reportage, sommarpratat och bott i både Asien och Afrika. Lasse Berg får nu Sveriges Ingenjörers miljöpris. Priset delas ut till en person som ”på ett förtjänstfullt sätt skildrar miljöfrågor”.

Nomineringen i sin helhet lyder:

”Genom att i ett djupt historiskt perspektiv beskriva människans enastående begåvning för samarbete och kreativitet ger Lasse Berg en hoppfull bild av människans kapacitet att klara både dagens och morgondagens ändrade livsbetingelser”.

– Jag är jätteglad! Jag har fått priser tidigare, men att just få det från Sveriges Ingenjörer känns extra hedrande. Som författare blir man förstås glad för litterära priser, men att få ett pris från en så pass kunnig organisation på miljöområdet är extra kul. Jag ska försöka leva upp till den bild som framställs av mig i nomineringen. Jag läser den med ett stort leende på läpparna, säger Lasse Berg till Ingenjören och fortsätter:

– När man får ett sådant här pris är det två känslor som kommer upp, ”Varför i hela friden jag?” och ”Ja, men det är väl självklart”. Båda de känslorna finns där samtidigt. Å ena sidan att jag inte är värd det, å andra sidan har jag hållit på med det här hela mitt liv.

Lasse Bergs intresse för klimatfrågor väcktes i samband med hans första yrkesutbildning, till flygmeteorolog. På 1970-talet upptäckte han att människan bidrog till att påverka klimatet och det var då han började göra vad han kallar ”väldigt miljöinriktade” reportage.

– Men det jag har fått priset för har nog inte med det att göra. Det är nog de tre senaste böckerna, Kalahari-trilogin, som har lett till priset, mina böcker som handlar om hur människan blev människa, och om hur det har skett genom en sorts kamp med omgivningen, men också om att vi har en otrolig förmåga att lösa problem, när vi ser att det är ett problem. Det har gett mig en rätt ljus människosyn. Tillsammans kan vi komma fram till fantastiska lösningar, lösningar som ingen enskild människa skulle kunna komma på på egen hand.

När han började arbetet med att titta närmare på människans evolution för drygt 15 år sedan hade Lasse Berg en ganska mörk syn på människan, vilket berodde på att han rapporterade mycket om den ondska som finns i världen, berättar han. Men så träffade han bushmännen i Kalahariöknen och fick en helt annan, mycket ljusare syn, både på människans historia, på vad som finns inom oss och vad vi är kapabla till. Allt som är viktigt för oss har att göra med vår unika förmåga att samarbeta och det är det som gör oss så geniala, enligt Lasse Berg.

– Min bild baserar sig dels på vad jag har sett de senaste 50 åren och de forskare jag har pratat med. Det säger mig att världen har blivit bättre och människan i grunden är god.

En annan slutsats han har dragit sedan har fått ta del av forskning på en obruten kedja av fossilfynd från tiden då vi skiljdes från schimpanserna till att vi blev homo sapiens. är att vi nakna, tvåbenta och utan några rovtänder inte har kunnat klara oss annat än tillsammans.

– Sedan 5 miljoner år tillbaka har vi en nedärvd ångest över att vara själva, säger Lasse Berg.

Lasse Berg har precis avslutat en föreläsningsturné och i januari väntar nya resor. I maj kommer också en ny bok, ”Vårt inre Afrika”, en fotobok med bilder av fotografen Carl Douglas.

Prispengarna från Sveriges Ingenjörers miljöpris, på 75 000 kronor, berättar Lasse Berg kommer att gå in i hans verksamhet och till nya resor.

Ingenjören avslutar med att fråga om det är något mer Lasse Berg vill berätta om sig själv för läsarna. Då berättar han om att han var yrkesmilitär på 1960-talet. Han flög A32 Lansen och vaktade gränsen mot dåvarande Sovjet.

– Vem hade trott för några år sedan att vi skulle börja bli oroliga för Ryssland igen. Det visar bara hur otroligt svårt det är att förutsäga framtiden, avslutar Lasse Berg.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar