Med en åldrande befolkning och en ekonomi i kräftgång behöver Europa dra till sig intressanta forskare och studenter från andra delar av världen. Möjligheter att arbeta, fri rörlighet och längre tid för att stanna efter examen eller studier är några förslag som EU-parlamentet driver. Med en åldrande befolkning och en ekonomi i kräftgång behöver Europa dra till sig intressanta forskare och studenter från andra delar av världen. Möjligheter att arbeta, fri rörlighet och längre tid för att stanna efter examen eller studier är några förslag som EU-parlamentet driver.
I dag, tisdag, börjar förhandlingarna mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och Rådet (där berörda ministrar från medlemsländerna sitter) om det nya direktiv som ska reglera villkoren för studenter, forskare, praktikanter och au-pairer som kommer till Europa för att studera eller arbeta under en tid.
I dag är förhållandena mycket olika mellan de olika medlemsländerna. Till i somras hade till exempel en doktorand i Sverige tio dagar på sig för att hitta ett jobb efter examen innan hen var tvungen att lämna landet, medan Tyskland gav 18 månader.
– Förhandlingarna har som mål att harmonisera villkoren, berättar Cecilia Wikström (FP) svensk EU-parlamentariker som också är rapportör i den här frågan och alltså driver parlamentets arbete med det.
Det förslag som Cecilia Wikström arbetat för och som parlamentet har antagit innehåller regler som att den sökande måste få svar från universitet och högskola inom 30 dagar efter ansökan, att anhörig ska ha tillgång till arbetsmarknaden och 18 månader efter examen att söka jobb el dylikt utan att behöva lämna landet. Det innebär också fri rörlighet inom unionen. I dag är det problem till och med för dem som antagits till Erasmus Mundus – som ju bygger på att man studerar i olika länder.
– Många struntar i att söka visum för att delta i konferenser som de blir inbjudan till, eller tackar nej för att de vet att det kommer att ta så lång tid att konferensen kanske redan har varit när de äntligen får svar, berättar Cecilia Wikström som menar att frågan om hur bra vi tar emot forskare, men också andra som kommer hit för att jobba eller studera är viktig för EU:s framtid.
– Vi tror att alla vill komma hit men det tror jag inte vi ska vara så säkra på. Får man inte svar i tid eller ingen chans att söka ett jobb när man har doktorerat är risken stor att man åker någon annanstans där de också gärna vill ha tag på högutbildade människor.
Frågan om villkoren för medborgare från tredje land är känslig i EU. Vissa menar att med den höga arbetslöshet som finns i många länder ska inte icke EU-medborgare ha bättre möjligheter till jobb men Cecilia Wikström tycker att det är fel tänkt.
– En praktikant som kommer hit och tycker att EU är bra kanske kommer tillbaka som student eller som forskare, säger hon. Och studenter och forskare som tycker att EU är bra och attraktivt kanske startar företag eller bidrar med sin kunskap till vårt näringsliv. Det måste vi ta reda på. Att inte uppmuntra forskare och studenter att jobba kvar här är ju dessutom ett stort ekonomiskt slöseri.
Jenny Grensman