Så gick det efter forskningsflytt i Södertälje

Majoriteten av de aktivt arbetssökande tjänstemän som fick stöd av TRR i samband med nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje har fått nytt jobb eller startat företag, enligt en rapport från TRR.Majoriteten av de aktivt arbetssökande tjänstemän som fick stöd av TRR i samband med nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje har fått nytt jobb eller startat företag, enligt en rapport från TRR. (UPPDATERAD)

Det har nu gått tre år sedan Astra Zeneca meddelade att forskningsenheten i Södertälje skulle läggas ner. Totalt 1 206 personer i Södertälje, av drygt 5 000 totalt, skulle sägas upp. Hur skulle det gå för dem, och för branschen?

I samband med nedläggningsbeskedet fanns bland annat en oro för att nedläggningen skulle resultera i en ”brain drain”, att det skulle göra att spetskompetens i form av exempelvis duktiga forskare skulle flytta utomlands. Men enligt Trygghetsrådets, TRR:s, nya rapport om omställningsarbetet, som presenterades vid ett seminarium på tisdagsmorgonen, blev det inte så.

TrR om nedläggningen i Södertälje

Majoriteten av de tjänstemän som fått stöd av TRR i samband med nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje och som har fått jobb har fått ett jobb inom kemi och läkemedel, 39 procent. Ungefär var femte, 22 procent, har fått jobb inom stat/kommun/landsting medan 9 procent har fått jobb inom hälso-, sjuk och tandvård. Inom service och tjänster har 5 procent hamnat. Övriga fick jobb inom utbildning, finans/försäkring/ekonomi, data/IT eller fordonstillverkning.

Trygghetsrådet, TRR, skriver om omställningsarbetet vid nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje i rapporten Astra Zeneca flyttar forskning – Omsorgsfull omställning, som du hittar du här.

Trygghetsrådets siffror visar att 94 procent av de tjänstemän som varit aktivt arbetssökande till följd av nedläggningen och som fick hjälp av rådet har fått nytt jobb eller har startat företag. Bara 43 personer har fått anställning utomlands, vilket var fler än TRR brukar se vid en omställning, men färre än befarat. En person som tidigare varit anställd på Astra Zeneca och som satt i publiken under presentationen påpekade dock att det ändå har uppstått en sorts brain drain, eftersom så många nu har bytt arbete och bransch, även om de har stannat kvar i landet.

Enligt Trygghetsrådets rapport har de flesta tjänstemän som de har gett stöd till fått nytt jobb inom kemi och läkemedel, 39 procent. Jobb inom stat, kommun och landsting kom därefter, med 22 procent.

Totalt 1 028 aktivt arbetssökande tjänstemän från Astra Zeneca har fått stöd av Trygghetsrådet i samband med nedläggningen i Södertälje. 973 har lämnat, varav 85 procent har fått en ny anställning och 9 procent har startat företag. Det vanligaste sättet att fått nytt jobb var via kontaktnät. Fem procent av de 973 har börjat studera längre än sex månader och en procent har valt att avsluta rådgivningen med TRR.

– Det har gått oväntat bra, sade Calle Leinar, vd på Trygghetsrådet, som menade att en viktig faktor till en så hög andel har en sysselsättning efter nedläggningen var att TRR kopplades in snabbt i omställningsarbetet, men framhävde att något som också spelade in var att arbetsmarknaden var god.

När Gunilla Osswald fick nedläggningsbeskedet den 1 februari 2012, dagen innan det blev allmänt känt, var hon vice president för neurodegenerativa sjukdomar i Södertälje. Hon var den som fick ansvaret för projektorganisationen för avvecklingen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje. Under seminariet berättade Gunilla Osswald att hon hade trott att fler skulle ha lämnat Sverige för nya jobb.

Något som underlättade omställningsarbetet anser hon var att det gick att hämta lärdomar från nedläggningen av forskningsverksamheten i Lund, och att det fanns avgångsnederlag.

– Utan dem hade det blivit en betydligt tuffare resa, sade hon.

Ivar de la Cruz var klubbordförande för Akademikerförbundet på Astra Zeneca i Södertälje när omställningsarbetet pågick. Att klubben var väldigt erfaren och kunde samverka bra med företagsledningen menar han var framgångsfaktorer i omställningsarbetet. Något han däremot saknade var mer stöd från staten.

I rapporten uppger TRR att totalt 71 procent av de tjänstemän som har omfattats av TRR:s hjälp i samband med nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje och som har fått nya jobb har fått en tillsvidareanställning och att 29 procent har fått en visstidsanställning, vilket kan innebära att personer i vissa fall fått omställningsstöd som har avslutats flera gånger.

Trygghetsrådets siffror visar också att över hälften, 55 procent, av dem som har nytt jobb har fått en lika hög eller högre lön. Det är sämre än Trygghetsrådets genomsnittliga statistik, där siffran ligger på 70 procent. Skälet tros vara att många har fått jobb inom offentlig sektor, där lönenivåerna är lägre än inom den privata.

I december 2014 var 55 personer fortfarande aktivt arbetssökande med TRR:s stöd.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar