Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVattnet hotar Kristianstad

Vattnet hotar Kristianstad

Kristianstad har fått betala ett högt pris för att ligga nära vattnet och upprepade gånger har man fått kämpa mot översvämningar. 2002 var det mycket nära att de gamla vallarna som byggts för att skydda staden brast. Brandingenjören Anders Pålsson jobbar mot vattenhotet.  

Översvämning. Foto: Kristianstad kommun.
Översvämning. Foto: Kristianstad kommun.

Tidigare i år fick Kristianstad pris för landets bäst klimatanpassade stad och det är det intensiva arbetet med översvämningsskyddet och klimatanpassningsarbetet som har lett till utnämningen.

Sedan 2002 har kommunen jobbat med att klimatanpassa och skydda staden mot översvämningar. Ingenjören Anders Pålsson jobbar på räddningstjänsten och är en av dem som var med från starten.

Han berättar att kommunens riskhanteringsteam redan var i full gång med att klimatanpassa staden när man för tio år sedan började uppmärksamma klimatförändringarna. Men arbetet har dragit ut på tiden och den nya deadlinen för översvämningsskyddet är 2020.

 

Anders Pålsson, brandingenjör Kristianstads kommun.
Anders Pålsson, brandingenjör Kristianstads kommun.

– Till dess ska vi ha byggt vallar och pumpstationer som ska pumpa bort regnvattnet, förklarar Anders Pålsson.  Han beskriver hur de just nu bygger vallar som ska skydda Kristianstad mot Helge å som går rakt igenom staden.

– Sen jobbar vi mycket med att säkra vårt dricksvatten. Det hotas också av översvämning och under extrem torka måste vi ha en balans i vattenuttaget, förklarar han.

Det värsta som skulle kunna hända är, enligt Anders Pålsson, ett högsta flöde i Helge å samtidigt som det är högt vattenläge i havet. SMHI har beräknat att högsta flödet i ån är 527 kubikmeter per sekund och Anders Pålsson och hans team räknar med att klara + 2 meters vattenstånd i havet samtidigt.

– Hotet har en låg sannolikhet men vi måste ha i tankarna att det kan hända och vi måste förbereda oss. Vi bygger för att klara det värsta scenariot. Vi hade översvämningsläge 2002 och 2007 och ett flertal gånger tillbaka i tiden.  Fram tills nu har vi skyddat östra delen av staden och nu jobbar vi med att färdigställa skyddet för den västra delen. Ån delar in staden i två delar, säger Anders Pålsson som tycker att jobbet som brandingenjör är spännande.

Vad är det svåraste i ditt arbete?

– Främsta svårigheten är nog bristande kunskap om de klimatrelaterade konsekvenser som vi brottas med redan i dag och som kommer att förvärras framöver. Detta ger ibland bristande prioritering och dåligt engagemang. Sen är alltid finansieringsfrågan en ”svårighet” som måste lösas.

Anna Ciabuschi Eriksson

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.