Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVattnet hotar Kristianstad

Vattnet hotar Kristianstad

Kristianstad har fått betala ett högt pris för att ligga nära vattnet och upprepade gånger har man fått kämpa mot översvämningar. 2002 var det mycket nära att de gamla vallarna som byggts för att skydda staden brast. Brandingenjören Anders Pålsson jobbar mot vattenhotet.  

Översvämning. Foto: Kristianstad kommun.
Översvämning. Foto: Kristianstad kommun.

Tidigare i år fick Kristianstad pris för landets bäst klimatanpassade stad och det är det intensiva arbetet med översvämningsskyddet och klimatanpassningsarbetet som har lett till utnämningen.

Sedan 2002 har kommunen jobbat med att klimatanpassa och skydda staden mot översvämningar. Ingenjören Anders Pålsson jobbar på räddningstjänsten och är en av dem som var med från starten.

Han berättar att kommunens riskhanteringsteam redan var i full gång med att klimatanpassa staden när man för tio år sedan började uppmärksamma klimatförändringarna. Men arbetet har dragit ut på tiden och den nya deadlinen för översvämningsskyddet är 2020.

 

Anders Pålsson, brandingenjör Kristianstads kommun.
Anders Pålsson, brandingenjör Kristianstads kommun.

– Till dess ska vi ha byggt vallar och pumpstationer som ska pumpa bort regnvattnet, förklarar Anders Pålsson.  Han beskriver hur de just nu bygger vallar som ska skydda Kristianstad mot Helge å som går rakt igenom staden.

– Sen jobbar vi mycket med att säkra vårt dricksvatten. Det hotas också av översvämning och under extrem torka måste vi ha en balans i vattenuttaget, förklarar han.

Det värsta som skulle kunna hända är, enligt Anders Pålsson, ett högsta flöde i Helge å samtidigt som det är högt vattenläge i havet. SMHI har beräknat att högsta flödet i ån är 527 kubikmeter per sekund och Anders Pålsson och hans team räknar med att klara + 2 meters vattenstånd i havet samtidigt.

– Hotet har en låg sannolikhet men vi måste ha i tankarna att det kan hända och vi måste förbereda oss. Vi bygger för att klara det värsta scenariot. Vi hade översvämningsläge 2002 och 2007 och ett flertal gånger tillbaka i tiden.  Fram tills nu har vi skyddat östra delen av staden och nu jobbar vi med att färdigställa skyddet för den västra delen. Ån delar in staden i två delar, säger Anders Pålsson som tycker att jobbet som brandingenjör är spännande.

Vad är det svåraste i ditt arbete?

– Främsta svårigheten är nog bristande kunskap om de klimatrelaterade konsekvenser som vi brottas med redan i dag och som kommer att förvärras framöver. Detta ger ibland bristande prioritering och dåligt engagemang. Sen är alltid finansieringsfrågan en ”svårighet” som måste lösas.

Anna Ciabuschi Eriksson

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.