Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDags att anmäla sig till Teknik-SM

Dags att anmäla sig till Teknik-SM

Foto: Solarseven/Thinkstock.
Foto: Solarseven/Thinkstock.

Är du student och gillar att samarbeta kring teknikfrågor? Anmäl dig då till Teknik-SM, det svenska mästerskapet i framtida teknik, med final i Sveriges Ingenjörers hus i Stockholm den 7-8 november.

Lotta Ljungqvist, projektledare för Sveriges Ingenjörer, berättar mer.

Lotta Ljungqvist, projekledare på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.
Lotta Ljungqvist, projekledare på Sveriges Ingenjörer.

När äger själva tävlingen rum?
– Tävlingen äger rum i tre etapper; en kvaltävling den 14 oktober, en semifinal den 6-7 november och en final den 7-8 november. Kvaltävlingen äger rum i datasalar på lärosätena runt om i landet, semifinal och final sker i Stockholm, i Sveriges Ingenjörers lokaler.

Hur många lag brukar vara med?
– Cirka 140 lag med max 3 personer.

Vad är förstapriset?
– Förutom äran att få kalla sig för svensk mästare i framtida teknik och ett jättetungt vandringspris är förstapriset att få genomföra en projektresa tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörer utan gränser. De två senaste åren har resan gått till Tanzania. Årets resmål är ännu inte fastslaget. Prisutdelningen sker i samband med Polhemsfesten den 17 november.

Vilka grenar ingår i tävlingen?
– Kvaltävlingen består av ett antal olika frågekluster, till exempel att klura ut vad en bild föreställer, teknikrebusar, finn fem fel, uppskattningsövningar, diagram, vardags- och framtidsteknik. Mellan kvaltävling och semifinal får lagen en särskild uppgift skickat till sig, som är framtaget tillsammans med Ingenjörer utan gränser. Det är även den uppgift som vinnarna får jobba med på plats under projektresan. Under semifinal och final får lagen jobba mer

Anmälan

Anmälan sker här

Den ska vara inne senast klockan 12:00 den 12 oktober. Vinnarlaget får åka på spännande studieresa.

praktiskt, dels med uppgiften, men dels också med ett antal olika övningar som syftar till att testa lagens samarbetsförmåga, teknikkunskaper, presentationsfärdigheter, tidsplanering och så vidare – färdigheter en ingenjör behöver i sitt yrkesliv.

Hur har tävlingen utvecklats de senaste åren?

– Det är tredje året i rad som vi samarbetar med Ingenjörer utan gränser – ett samarbete som gynnar tävlingen mycket. Inte minst för att det känns som att tävlingen har fått ett hjärta nu, när vi kan visa att ingenjörsrollen innebär så mycket mer än att ”bara” sitta vid konstruktionsbordet.

Varför anordnar Sveriges Ingenjörer den här tävlingen?
– För att visa hur bra, coola och kunniga teknologer vi har i Sverige, men också för att visa teknologer att det finns en bredd i vad de kan komma att arbeta med när de är klara med sin utbildning.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.