Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEmelie Wibron – beräkningsingenjör med sex VM-guld

Emelie Wibron – beräkningsingenjör med sex VM-guld

Ena dagen avgör hon en VM-final. Nästa beräknar hon hållfastheten i framtidens skogsmaskiner. Och kramar barnen.
– Jag försöker fokusera på en sak i taget, säger Emelie Wibron, innebandyikon och beräkningsingenjör.

Sex VM-guld och lika många SM-titlar. I våras utsedd till Året spelare och Årets forward. Flest landskamper av alla, liksom flest gjorda poäng – mål eller målgivande passningar – i svenska landslaget.

Emelie Wibron

Ålder: 30.
Bor: Umeå.
Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik, Umeå universitet.
Jobbar med: Beräkningsingenjör på Komatsu Forest.
Klubblag: Team Thorengruppen
Familj: Sambo och två barn, 4 och snart 2 år.

Att säga att Emelie Wibron är en innebandyikon är ingen överdrift.

Den snudd på osannolika fjolårssäsongen, efter comebacken från graviditet och föräldraledighet, kryddades med poängligavinst i Svenska superligan och ett guld i Svenska cupen. Och så skottet från högerkanten som avgjorde vårens VM-final ett par minuter in i förlängningen.

– Det är otroligt kul att vinna de största finalerna tillsammans med ett lag man under lång tid kämpat så hårt med, säger hon.

Till vardags arbetar Emelie Wibron som beräkningsingenjör, både hemifrån och i kontorslandskapet i Komatsu Forests anläggning i utkanten av Umeå. Mest tid ägnar hon åt hållfasthetsberäkningar. I höst handlar analyserna om kommande generations skogsmaskiner.

Under sina fem år på utvecklingsavdelningen har hon främst jobbat med företagets skotare. Det är maskinen som plockar upp och transporterar ut timret till vägen, efter att skördaren sågat ner träden och kapat upp stockarna i rätt längder.

– Jag är involverad i flera olika delar av maskinen, där en hel del bygger på nyutvecklade koncept.

Roligast är problemlösning

En vanlig dag på jobbet består av FEM-analyser med hjälp av programvaran Ansys, där FEM står för Finita elementmetoden. Med hjälp av datasimuleringar kan hon se hur konstruktionen klarar olika typer av belastningar. Just nu är fokus på chassit, men hållfastheten i allt ska beräknas.

– När vi sedan ska bygga en prototyp av maskinen har vi redan ett koncept vi tror på. Vi har även beräkningsresultat på att det borde funka bra.

Problemlösandet tycker hon är roligast i jobbet.

– Det är kul att vara med i en utvecklingsprocess och ta fram nya koncept. Ganska ofta känns det som att det inte är givet hur man ska lösa saker.

Länken mellan jobbet som beräkningsingenjör och att spela innebandy på elitnivå hittar hon för egen del främst i inställningen.

– Jag vill göra ett bra jobb, både i arbetet och på innebandyplanen. Jag har ganska höga krav på mig själv och vill sätta ribban högt.

En annan förenande faktor finns möjligen också.

– Jag är ganska analytisk som person, tycker det är kul med taktik och statistik och att hitta olika mönster i spelet. Så kanske är jag lite mer ingenjörsmässig på planen än många andra innebandyspelare.

Innebandy sex dagar i veckan

Emelie Wibron har tagit totalt sex SM-guld i innebandy. Senast i våras med Team Thorengruppen där hon spelar sedan sedan 2020. Foto: Tomas Brandt Wrangel.

Emelie Wibron kombinerar familj, barn och ett ingenjörsjobb med klubblagets träningar och matcher sex dagar i veckan. Plus en och annan landslagssamling på det. Hur får hon ihop livspusslet?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig känner mig stressad. Men jag tycker att jag är ganska bra på att hantera det. Jag försöker fokusera på en sak i taget. Jag gillar att planera, skriva att-göra-listor och bocka av. Det underlättar nog.

Bertil Janson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.