Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEmelie Wibron – beräkningsingenjör med sex VM-guld

Emelie Wibron – beräkningsingenjör med sex VM-guld

Ena dagen avgör hon en VM-final. Nästa beräknar hon hållfastheten i framtidens skogsmaskiner. Och kramar barnen.
– Jag försöker fokusera på en sak i taget, säger Emelie Wibron, innebandyikon och beräkningsingenjör.

Sex VM-guld och lika många SM-titlar. I våras utsedd till Året spelare och Årets forward. Flest landskamper av alla, liksom flest gjorda poäng – mål eller målgivande passningar – i svenska landslaget.

Emelie Wibron

Ålder: 30.
Bor: Umeå.
Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik, Umeå universitet.
Jobbar med: Beräkningsingenjör på Komatsu Forest.
Klubblag: Team Thorengruppen
Familj: Sambo och två barn, 4 och snart 2 år.

Att säga att Emelie Wibron är en innebandyikon är ingen överdrift.

Den snudd på osannolika fjolårssäsongen, efter comebacken från graviditet och föräldraledighet, kryddades med poängligavinst i Svenska superligan och ett guld i Svenska cupen. Och så skottet från högerkanten som avgjorde vårens VM-final ett par minuter in i förlängningen.

– Det är otroligt kul att vinna de största finalerna tillsammans med ett lag man under lång tid kämpat så hårt med, säger hon.

Till vardags arbetar Emelie Wibron som beräkningsingenjör, både hemifrån och i kontorslandskapet i Komatsu Forests anläggning i utkanten av Umeå. Mest tid ägnar hon åt hållfasthetsberäkningar. I höst handlar analyserna om kommande generations skogsmaskiner.

Under sina fem år på utvecklingsavdelningen har hon främst jobbat med företagets skotare. Det är maskinen som plockar upp och transporterar ut timret till vägen, efter att skördaren sågat ner träden och kapat upp stockarna i rätt längder.

– Jag är involverad i flera olika delar av maskinen, där en hel del bygger på nyutvecklade koncept.

Roligast är problemlösning

En vanlig dag på jobbet består av FEM-analyser med hjälp av programvaran Ansys, där FEM står för Finita elementmetoden. Med hjälp av datasimuleringar kan hon se hur konstruktionen klarar olika typer av belastningar. Just nu är fokus på chassit, men hållfastheten i allt ska beräknas.

– När vi sedan ska bygga en prototyp av maskinen har vi redan ett koncept vi tror på. Vi har även beräkningsresultat på att det borde funka bra.

Problemlösandet tycker hon är roligast i jobbet.

– Det är kul att vara med i en utvecklingsprocess och ta fram nya koncept. Ganska ofta känns det som att det inte är givet hur man ska lösa saker.

Länken mellan jobbet som beräkningsingenjör och att spela innebandy på elitnivå hittar hon för egen del främst i inställningen.

– Jag vill göra ett bra jobb, både i arbetet och på innebandyplanen. Jag har ganska höga krav på mig själv och vill sätta ribban högt.

En annan förenande faktor finns möjligen också.

– Jag är ganska analytisk som person, tycker det är kul med taktik och statistik och att hitta olika mönster i spelet. Så kanske är jag lite mer ingenjörsmässig på planen än många andra innebandyspelare.

Innebandy sex dagar i veckan

Emelie Wibron har tagit totalt sex SM-guld i innebandy. Senast i våras med Team Thorengruppen där hon spelar sedan sedan 2020. Foto: Tomas Brandt Wrangel.

Emelie Wibron kombinerar familj, barn och ett ingenjörsjobb med klubblagets träningar och matcher sex dagar i veckan. Plus en och annan landslagssamling på det. Hur får hon ihop livspusslet?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig känner mig stressad. Men jag tycker att jag är ganska bra på att hantera det. Jag försöker fokusera på en sak i taget. Jag gillar att planera, skriva att-göra-listor och bocka av. Det underlättar nog.

Bertil Janson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.