Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEmelie Wibron – beräkningsingenjör med sex VM-guld

Emelie Wibron – beräkningsingenjör med sex VM-guld

Ena dagen avgör hon en VM-final. Nästa beräknar hon hållfastheten i framtidens skogsmaskiner. Och kramar barnen.
– Jag försöker fokusera på en sak i taget, säger Emelie Wibron, innebandyikon och beräkningsingenjör.

Sex VM-guld och lika många SM-titlar. I våras utsedd till Året spelare och Årets forward. Flest landskamper av alla, liksom flest gjorda poäng – mål eller målgivande passningar – i svenska landslaget.

Emelie Wibron

Ålder: 30.
Bor: Umeå.
Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik, Umeå universitet.
Jobbar med: Beräkningsingenjör på Komatsu Forest.
Klubblag: Team Thorengruppen
Familj: Sambo och två barn, 4 och snart 2 år.

Att säga att Emelie Wibron är en innebandyikon är ingen överdrift.

Den snudd på osannolika fjolårssäsongen, efter comebacken från graviditet och föräldraledighet, kryddades med poängligavinst i Svenska superligan och ett guld i Svenska cupen. Och så skottet från högerkanten som avgjorde vårens VM-final ett par minuter in i förlängningen.

– Det är otroligt kul att vinna de största finalerna tillsammans med ett lag man under lång tid kämpat så hårt med, säger hon.

Till vardags arbetar Emelie Wibron som beräkningsingenjör, både hemifrån och i kontorslandskapet i Komatsu Forests anläggning i utkanten av Umeå. Mest tid ägnar hon åt hållfasthetsberäkningar. I höst handlar analyserna om kommande generations skogsmaskiner.

Under sina fem år på utvecklingsavdelningen har hon främst jobbat med företagets skotare. Det är maskinen som plockar upp och transporterar ut timret till vägen, efter att skördaren sågat ner träden och kapat upp stockarna i rätt längder.

– Jag är involverad i flera olika delar av maskinen, där en hel del bygger på nyutvecklade koncept.

Roligast är problemlösning

En vanlig dag på jobbet består av FEM-analyser med hjälp av programvaran Ansys, där FEM står för Finita elementmetoden. Med hjälp av datasimuleringar kan hon se hur konstruktionen klarar olika typer av belastningar. Just nu är fokus på chassit, men hållfastheten i allt ska beräknas.

– När vi sedan ska bygga en prototyp av maskinen har vi redan ett koncept vi tror på. Vi har även beräkningsresultat på att det borde funka bra.

Problemlösandet tycker hon är roligast i jobbet.

– Det är kul att vara med i en utvecklingsprocess och ta fram nya koncept. Ganska ofta känns det som att det inte är givet hur man ska lösa saker.

Länken mellan jobbet som beräkningsingenjör och att spela innebandy på elitnivå hittar hon för egen del främst i inställningen.

– Jag vill göra ett bra jobb, både i arbetet och på innebandyplanen. Jag har ganska höga krav på mig själv och vill sätta ribban högt.

En annan förenande faktor finns möjligen också.

– Jag är ganska analytisk som person, tycker det är kul med taktik och statistik och att hitta olika mönster i spelet. Så kanske är jag lite mer ingenjörsmässig på planen än många andra innebandyspelare.

Innebandy sex dagar i veckan

Emelie Wibron har tagit totalt sex SM-guld i innebandy. Senast i våras med Team Thorengruppen där hon spelar sedan sedan 2020. Foto: Tomas Brandt Wrangel.

Emelie Wibron kombinerar familj, barn och ett ingenjörsjobb med klubblagets träningar och matcher sex dagar i veckan. Plus en och annan landslagssamling på det. Hur får hon ihop livspusslet?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig känner mig stressad. Men jag tycker att jag är ganska bra på att hantera det. Jag försöker fokusera på en sak i taget. Jag gillar att planera, skriva att-göra-listor och bocka av. Det underlättar nog.

Bertil Janson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.