Korta kurser för yrkesverksamma

Högskolan väst i Trollhättan satsar på korta kurser för yrkesverksamma akademiker. Högskolan som tvingats dra ned på högskolans vanliga kursutbud ser det som ett sätt att fortsätta bidra till arbetslivets kompetensbehov. De nya kortkurserna är helt webbaserade.

Högskolan väst i Trollhättan satsar på korta kurser för yrkesverksamma akademiker. Högskolan som tvingats dra ned på högskolans vanliga kursutbud ser det som ett sätt att fortsätta bidra till arbetslivets kompetensbehov. De nya kortkurserna är helt webbaserade.

I höst börjar Högskolan Väst med ett nytt koncept för uppdragsutbildning. De lanserar särskilda kortkurser som riktar sig till redan yrkesverksamma.

Högskolan Väst får i år cirka 1 500 färre nya studenter än förra hösten. Orsaken är minskade statliga grundutbildningsbidrag vilket har tvingat högskolan att dra ner på antalet kurser. Främst är det de ettåriga kurserna som har minskat, men även tre av programmen försvinner, bland annat Personalekonomi.

Högskolan Väst drabbas av den neddragning som planerades av alliansregeringen efter de tillfälliga platser som högskolan fick förfoga över i samband med Saab-konkursen. Högkolan Väst får 43 miljoner kronor mindre i grundutbildningsanslag för 2016 än för 2014. Enligt Högskolan Västs rektor Kerstin Norén finns det samtidigt ett behov av fortbildningskurser.

– Eftersom Högskolan Väst just nu på grund av minskningen av grundutbildningsanslaget måste dra ner på kurserna är de här kortkurserna ett sätt att hantera det, säger hon.

Ansvarig för de nya kortkurserna är Ingrid Elison, chef för avdelningen för tillverkningsprocesser på Högskolan Väst.

– Vi försöker anpassa oss till en arbetsmarknad där de flesta har mycket att göra och har svårt att hinna med längre kurser med styrda kurstillfällen. Därför har vi skapat de här kortare kurserna på 1,5 högskolepoäng vilket innebär 40 timmar, alltså en arbetsvecka.

En viktig poäng med kurserna är att de är helt webbaserade. De som går kursen behöver inte besöka högskolan och de behöver inte följa något schema. I stället kan var och en läsa kursen i sitt eget tempo.

Fem dagar efter att man har anmält sig så har man materialet och kan börja. Deltagaren får en kursbok och tillgång till ett antal inspelade filmer i form av föreläsningar eller samtal. Även uppgifterna och examinationen sköts hemifrån och kursdeltagaren bestämmer själv helt hur han eller hon vill lägga upp och fördela studierna. Man kan läsa dem på heltid eller sprida ut kursen över en längre period. Begränsningen är att man har ett år på sig att slutföra kursen.

De första kurserna handlar om ledarskap och kommunikation, något som är viktigt i både offentlig förvaltning och i privata företag.

En första försökskurs om hälsa på arbetsplatsen fick enligt Ingrid Elison ett bra mottagande. I dag finns två kurser om personalekonomi och en kurs om hälsa på arbetsplatsen. En kurs om konflikthantering är också på väg. Förhoppningen är att så småningom kunna utöka kursutbudet, också med mer ingenjörsinriktade kurser.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar