Ögonstyrda datorer på frammarsch

Mårten Skogö

Mårten Skogö, en av Tobiis tre grundare, i dag forskningschef. Foto Tobii

Ögonstyrda datorer är på frammarsch. Tobii, det ledande företaget bakom tekniken, är en av de nominerade till årets Polhemspris. Under 2016 väntas de första datorerna för vanliga konsumenter komma med inbyggd ögonstyrning.

Mårten Skogö

Mårten Skogö, en av Tobiis tre grundare, i dag forskningschef. Foto Tobii

Ögonstyrda datorer är på frammarsch. Tobii, det ledande företaget bakom tekniken, är en av de nominerade till årets Polhemspris. Under 2016 väntas de första datorerna för vanliga konsumenter komma med inbyggd ögonstyrning.

Idén till Tobii föddes när en av grundarna, John Elvesjö, jobbade med bildbehandling på Ytkemiska institutet på KTH i slutet av 2000. Han testade att vända på den kameraförsedda sensorn och märkte att den följde hans ögonrörelser.

Tillsammans med Henrik Eskilsson och Mårten Skogö bildade han ett företag. Idén var att utveckla datorgränssnitt som kan styras med ögonrörelserna. Till en början sålde de mest till forskare och företag som ville studera människors beteende med hjälp av teknologin. Så småningom skapade de även ett ögonstyrt kommunikationshjälpmedel för personer med grava funktionsnedsättningar.

I våras börsintroducerades företaget och tog då in 450 miljoner kronor. Pengarna behövs, eftersom det unga företaget fortfarande återinvesterar alla pengar i forskning och utveckling av nya bättre system.

Mårten Skogö är företagets forskningschef. Han konstaterar att även om företaget gör stora framsteg, är det i dagens samhälle fortfarande långt ifrån lika självklart att en person i behov av kommunikationshjälpmedel får ett sådant som det är att en person i behov av mobilitet får en rullstol.

– Ändå kan man ju tycka att det allra viktigaste för en människa är just att få kontakt med andra, säger han.

Tobii har växt fort de senaste åren. Ingenjören skrev om Tobii och ingenjörsstudenten Marcus Lilliebjörn år 2011 som använde Tobiis ögonstyrda kommunikationsapparat. Sedan dess har företaget fördubblat sin omsättning från cirka 300 miljoner till över 600 miljoner. Även antalet anställda har ökat från cirka 300 till runt 600.

I dag består företaget av tre verksamhetsområden. Tobii Dynavox, som utgör tre fjärdedelar av företaget, jobbar med att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att kommunicera med omvärlden. Tekniken har hjälpt tiotusentals rörelsehindrade människor att tala och använda datorer. Det andra affärsområdet, Tobii Pro, jobbar med beteendeforskning och undersökningar, bland annat hur konsumenter ser på reklam.

Dator med ögonstyrning

De första datorerna med inbyggd ögonstyrning för vanliga konsumenter väntas komma 2016. Foto Tobii

Det tredje affärsområdet, Tobii Tech, är det minsta, men samtidigt det som kanske har allra störst marknadspotential i längden. Här utvecklas nya ögonstyrda gränssnitt. De har nu kommit så långt att de kan integrera systemen i datorer, och enligt Mårten Skogö kommer de första datorerna med inbyggd ögonstyrning ut på marknaden någon gång under 2016. Under det året kommer också flera spel som anpassats för att dra nytta av tekniken eyetracking.

– All elektronik som vi använder blir bara billigare hela tiden, samtidigt som vi själva har tagit flera jättekliv med sensorteknologin och algoritmerna, men även kring användargränssnittens utformning. Den här tekniken kommer att komma in i varje dator. Det är bara tidsaspekten som är svår att förutspå, säger Mårten Skogö.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar