Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjören som skriver romaner

Ingenjören som skriver romaner

Mattias Kuldkepp är ingenjören som har gjort verklighet av sina författardrömmar. I dag har han gett ut två romaner och ett flertal noveller. Mycket av inspirationen finner han på sin arbetsplats Tobii.

Mattias Kuldkepp är ingenjör på dagarna och författare på kvällarna. För fyra år sedan gav Mattias ut sin första roman Efter branden i Sodom och i våras gav han ut sin andra roman, Minnesskymning, en spänningsroman som utspelar sig i Dalarna. Det gav en kick säger han och nog gav lanseringen blodad tand då han nu under hösten har gett ut ett flertal noveller, och ytterligare en tillkommer i novellsamlingen På denna grund i december.

– Redan som tjugoåring drömde jag om att bli författare. Men det var först efter att jag fyllt 30 som jag började fatta pennan på riktigt. Tidigare fångades mitt liv upp av studier och yrkesliv, berättar Mattias.

Mattias Kuldkepp. Foto: Jenny Thörnberg

Efter lumpen styrde Mattias kosan mot Lund för att studera teknisk fysik på LTH. På en fredag fyra år senare hade en presentation om sitt ex-jobb. På lördagen gick flyttlasset tillbaka till Stockholm och på måndagen började han jobba på företaget Optillon. Ett då nystartat företag med ett härligt gäng, berättar Mattias.

Men det dröjde inte länge förrän telekomkrisen bröt ut och företaget gick i konkurs. Samtidigt som Mattias jobbade på Optillon blev han sugen på att doktorera och när företaget gick i konkurs ville han ta tillfället i akt. Han började doktorera i fysik på KTH och var delaktig i ett forskningsprojekt där han även var mycket i England. Strax efter sin disputation fick han ett samtal:

– Det var grundaren av företaget Tobii, John Elvesjö. Som undrade om jag var intresserad av att komma på en intervju. Jag svarade ja direkt, säger Mattias.

Mattias fick jobbet och har varit där sedan dess. Till en början arbetade han med hårdvaruutveckling. På den tiden var Tobii fortfarande ett relativt litet företag med totalt 50 anställda världen över. På kontoret i Stockholm satt omkring 30-40 personer och Mattias berättar att han fick arbeta med väldigt mycket olika saker. Han fick god inblick i företaget och träffade många människor. Så småningom blev Mattias projektledare och under de tre senaste åren har han främst arbetat som systemarkitekt, vilket han tycker är oerhört stimulerande.

Han säger att det är skaparglädjen som driver honom, både som ingenjör och som författare. Det är något visst med att ta fram något som inte har funnits tidigare, berättar Mattias.

Många ställer sig frågan hur Mattias hinner med allt. Han har ett arbete som kräver mycket fokus, sedan har han en familj med tre barn och är dessutom författare på det.

– Mitt stående tips är att skriva lite varje dag. Det handlar om att prioritera. När jag är inne i mina skrivarperioder blir det såklart mindre tv-tittande, mindre tid för mejl och Facebook. Men inte är det väl någon somlåter sig imponeras av en person som har en hund. Lägg ihop den tid som man tillbringar på promenader och ägna den tiden åt att skriva istället, säger Mattias.

Inspiration finner han bland annat hos sina kollegor. Det var en arbetskompis som påpekade att det finns alldeles för få böcker där huvudpersonen är en ingenjör, det tog Mattias fasta på då huvudkaraktären i hans senaste roman Minnesskymningen är en ingenjör.

– Det är i möten med andra människor som man får höra saker som skapar idéer som sedan blir historier och böcker, säger Mattias.

Den första romanen som Mattias skrev har han ännu inte gett ut. Den sitter han och putsar på hemma i sitt arbetsrum och förhoppningen är att kunna ge ut den till våren.

– Jag har många idéer till fler böcker. Det skulle vara roligt att skriva en egen novellsamling till exempel. En annan tanke är att skriva en uppföljare till Minnesskymning, men det beror lite på hur suget är hos läsarna. Förr eller senare lär det dyka upp något åt fantasy-hållet också. Det jag har skrivit hittills är ju mer underhållande. Det vore också roligt att få skriva något som berör, säger Mattias.

Är du mer nyfiken på Mattias Kuldkepp och hans skrivande, spana in hans författarblogg.

Sandra Forsvik

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.