Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLTU Green Fuels kan tvingas lägga ner

LTU Green Fuels kan tvingas lägga ner

LTU_Green_Fuels_beskuren
Foto: Luleå tekniska universitet

LTU Green Fuels i Piteå hotas att lägga ner och personalen varslas. Orsaken är brist på forskningsfinansiering.

Världens mest avancerade pilotanläggningar för omvandling av olika slags biobränslen till syntesgas och gröna drivmedel hotas nu att läggas ner, vilket skulle innebära att unik kompetens och forskningsinfrastruktur går förlorad. Orsaken till nedläggningen är att forskningsprojektet tar slut i maj nästa år och man har hittills inte fått någon ny finansiering.

Rikardgebart_beskuren
Rikard Gebart, professor och forskningsansvarig vid LTU Green Fuels på Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

– I och med att framtiden är oviss måste vi redan nu börja varsla de 18 anställda. Det är svårt att agera utifrån något som ännu är ovisst. Men vi hoppas självklart på att komma fram till en lösning som gör att vi kan fortsätta, säger Rikard Gebart, professor och forskningsansvarig vid LTU Green Fuels på Luleå tekniska universitet.

Forskningsanläggningen är unik i sitt slag då den är världens enda processanläggning för BioDME och biometanol, som är ett förnyelsebart och energieffektivt bränsle med låg miljöpåverkan. Anläggningen använder svartlut som är en biprodukt vid tillverkning av pappersmassa och som finns i stora mängder vid svenska massbruk. Totalt har man producerat nära 1 000 ton BioDME och biometanol i anläggningen.

Vad har hotet om nedläggningen väckt för reaktioner?

– De anställda är, liksom jag själv, hoppfulla om att vi ska kunna hitta en lösning. De vill gärna fortsätta med sina arbetsuppgifter och hitta lösningar på de nya problem och utmaningar som kan kopplas till forskningen, säger Rikard Gebart.

LTU har redan en positiv dialog med Energimyndigheten och i veckan ska Rikard Gebart träffa energiministern Ibrahim Baylan.

– Jag tycker att en nedläggning skulle ge motstridiga signaler då regeringen har sagt att det ska satsas på fossilfritt transportsystem. I dag har vi de mest effektiva processerna när det gäller fossilfria transportsystem. Det skulle ge motstridiga signaler till de som vill investera om man i det läget inte vill fortsätta att stödja ett av de mest realistiska alternativen, säger Rikard Gebart.

Sandra Forsvik

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.