Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLTU Green Fuels kan tvingas lägga ner

LTU Green Fuels kan tvingas lägga ner

LTU_Green_Fuels_beskuren
Foto: Luleå tekniska universitet

LTU Green Fuels i Piteå hotas att lägga ner och personalen varslas. Orsaken är brist på forskningsfinansiering.

Världens mest avancerade pilotanläggningar för omvandling av olika slags biobränslen till syntesgas och gröna drivmedel hotas nu att läggas ner, vilket skulle innebära att unik kompetens och forskningsinfrastruktur går förlorad. Orsaken till nedläggningen är att forskningsprojektet tar slut i maj nästa år och man har hittills inte fått någon ny finansiering.

Rikardgebart_beskuren
Rikard Gebart, professor och forskningsansvarig vid LTU Green Fuels på Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

– I och med att framtiden är oviss måste vi redan nu börja varsla de 18 anställda. Det är svårt att agera utifrån något som ännu är ovisst. Men vi hoppas självklart på att komma fram till en lösning som gör att vi kan fortsätta, säger Rikard Gebart, professor och forskningsansvarig vid LTU Green Fuels på Luleå tekniska universitet.

Forskningsanläggningen är unik i sitt slag då den är världens enda processanläggning för BioDME och biometanol, som är ett förnyelsebart och energieffektivt bränsle med låg miljöpåverkan. Anläggningen använder svartlut som är en biprodukt vid tillverkning av pappersmassa och som finns i stora mängder vid svenska massbruk. Totalt har man producerat nära 1 000 ton BioDME och biometanol i anläggningen.

Vad har hotet om nedläggningen väckt för reaktioner?

– De anställda är, liksom jag själv, hoppfulla om att vi ska kunna hitta en lösning. De vill gärna fortsätta med sina arbetsuppgifter och hitta lösningar på de nya problem och utmaningar som kan kopplas till forskningen, säger Rikard Gebart.

LTU har redan en positiv dialog med Energimyndigheten och i veckan ska Rikard Gebart träffa energiministern Ibrahim Baylan.

– Jag tycker att en nedläggning skulle ge motstridiga signaler då regeringen har sagt att det ska satsas på fossilfritt transportsystem. I dag har vi de mest effektiva processerna när det gäller fossilfria transportsystem. Det skulle ge motstridiga signaler till de som vill investera om man i det läget inte vill fortsätta att stödja ett av de mest realistiska alternativen, säger Rikard Gebart.

Sandra Forsvik

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.