Större efterfrågan på teknikutbildade

Bristen på utbildad arbetskraft inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Bristen på utbildad arbetskraft inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

läs mer

Hela Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden 2015-2017 kan du läsa här.

De kommande två åren väntas 140 000 fler få en sysselsättning och arbetslösheten 2017 ha gått ner till 6,5 procent. Men antalet nyanlända som skriver in sig på Arbetsförmedlingen förväntas samtidigt öka kraftigt, enligt myndighetens prognos som bland annat bygger på intervjuer med privata arbetsgivare samt verksamheter i kommuner och landsting. Andelen utrikes födda bland arbetslösa som är inskrivna på arbetsförmedlingen beräknas öka från dagens cirka 50 procent till cirka 60 procent 2017.

Det är framför allt personer med kort utbildning som kommer att stå för ökningen, enligt Arbetsförmedlingen. Därför behövs mer utbildningsinsatser, anser Mikael Sjöberg, generaldirektör.

– För att gruppen ska få ett stadigt fotfäste på arbetsmarknaden, och undvika en högre strukturarbetslöshet, behövs utökade utbildningsinsatser inte minst inom grundvux, säger Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens prognos tyder även på att bristen på utbildad arbetskraft i bland annat yrken inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren.

Enligt rapporten arbetade 97 procent av inrikes födda med en civilingenjörsutbildning inom ett yrke som stämde överens med deras utbildning och kvalifikationer 2013. För utomnordiskt födda var siffran 84 procent.

”För lärare och civilingenjörer, särskilt utomnordiskt födda, finns det en förbättringspotential. För utomnordiskt födda handlar det i första hand om att korta tiden till jobb men också om att hitta lösningar för att snabbare komma in i målyrket” står det bland annat i rapporten.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Veritas

    ”Arbetsförmedlingens prognos tyder även på att bristen på utbildad arbetskraft i bland annat yrken inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren.”

    Det där säger IT-företagen varje år oavsett konjunktur.

    Syftet är att få Arbetsförmedlingen till att skriva att prognosen för civilingenjörer är god. Detta eftersom Universitetskanslersämbetet (f.d. Högskoleverket) i sin tur baserar sina prognoser över behovet av utbildningsplatser på Arbetsförmedlingens statistik. Detta resulterar således i ökat antal utbildningsplatser, och i slutändan fler ingenjörer. Detta leder till överutbud på ingenjörer och ytterligare nedpressade löner för ingenjörer.

    I verkligheten har IT-sektorn krympt i Sverige de senaste åren. Jobben flyttas utomlands, lönerna sänks, och de som utbildats inom området tvingas ta lägre betalda arbeten inom helt andra sektorer.

    När ska galenskapen upphöra?

    Underlag:

    http://spectrum.ieee.org/at-work/education/the-stem-crisis-is-a-myth

    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.644576/konsulter-ljus-framtid

    10 december 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt