Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStörre efterfrågan på teknikutbildade

Större efterfrågan på teknikutbildade

Bristen på utbildad arbetskraft inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

läs mer

Hela Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden 2015-2017 kan du läsa här.

De kommande två åren väntas 140 000 fler få en sysselsättning och arbetslösheten 2017 ha gått ner till 6,5 procent. Men antalet nyanlända som skriver in sig på Arbetsförmedlingen förväntas samtidigt öka kraftigt, enligt myndighetens prognos som bland annat bygger på intervjuer med privata arbetsgivare samt verksamheter i kommuner och landsting. Andelen utrikes födda bland arbetslösa som är inskrivna på arbetsförmedlingen beräknas öka från dagens cirka 50 procent till cirka 60 procent 2017.

Det är framför allt personer med kort utbildning som kommer att stå för ökningen, enligt Arbetsförmedlingen. Därför behövs mer utbildningsinsatser, anser Mikael Sjöberg, generaldirektör.

– För att gruppen ska få ett stadigt fotfäste på arbetsmarknaden, och undvika en högre strukturarbetslöshet, behövs utökade utbildningsinsatser inte minst inom grundvux, säger Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens prognos tyder även på att bristen på utbildad arbetskraft i bland annat yrken inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren.

Enligt rapporten arbetade 97 procent av inrikes födda med en civilingenjörsutbildning inom ett yrke som stämde överens med deras utbildning och kvalifikationer 2013. För utomnordiskt födda var siffran 84 procent.

”För lärare och civilingenjörer, särskilt utomnordiskt födda, finns det en förbättringspotential. För utomnordiskt födda handlar det i första hand om att korta tiden till jobb men också om att hitta lösningar för att snabbare komma in i målyrket” står det bland annat i rapporten.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. ”Arbetsförmedlingens prognos tyder även på att bristen på utbildad arbetskraft i bland annat yrken inom teknik och IT samt kvalificerade yrken inom industrin kommer att öka de kommande två åren.”

    Det där säger IT-företagen varje år oavsett konjunktur.

    Syftet är att få Arbetsförmedlingen till att skriva att prognosen för civilingenjörer är god. Detta eftersom Universitetskanslersämbetet (f.d. Högskoleverket) i sin tur baserar sina prognoser över behovet av utbildningsplatser på Arbetsförmedlingens statistik. Detta resulterar således i ökat antal utbildningsplatser, och i slutändan fler ingenjörer. Detta leder till överutbud på ingenjörer och ytterligare nedpressade löner för ingenjörer.

    I verkligheten har IT-sektorn krympt i Sverige de senaste åren. Jobben flyttas utomlands, lönerna sänks, och de som utbildats inom området tvingas ta lägre betalda arbeten inom helt andra sektorer.

    När ska galenskapen upphöra?

    Underlag:

    http://spectrum.ieee.org/at-work/education/the-stem-crisis-is-a-myth

    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.644576/konsulter-ljus-framtid

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.