Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLas hotas mot löfte om utbildning

Las hotas mot löfte om utbildning

Möjligheten att luckra upp Lagen om anställningssydd för att få arbetsgivarna villiga att bekosta kompetensutveckling diskuteras just nu i regeringskansliet.

I början av veckan överlämnade arbetsgruppen Arbetet i framtiden en rapport till regeringen där man efterlyser en bred reform för livslångt lärande med finansiering från både staten och arbetsgivarna.

I en intervju i Dagens Nyheter säger kommunals ledare Annelie Nordström, som leder gruppen, att hon har pratat med LO:s, Tco:s och Sacos:s ledningar för att stämma av gruppens idéer om livslångt lärande. Hon säger att gruppen öppnar för att titta på delar av anställningstryggheten.

– De har inte protesterat, om det kan leda till ett välutvecklats system där människor kan fylla på sin kompetens istället för att bli ratat på grund av otillräckliga kvalifikationer, säger Annelie Nordström till Dagens Nyheter.

Thomas Jartsell, presstalesman på Saco menar att Saco inte har deltagit i några diskussioner om inskränkningar av Las. Han bekräftar att Sacos ordförande Göran Arrius blev kallad och deltog i ett samrådsmöte med analysgruppen i november men Las var under det mötet inte uppe för diskussion.

– Göran hade också möte med Annelie Nordström på tu man hand utanför ramen för analysgruppens arbete där de diskuterade övergripande utmaningar på arbetsmarknaden.  Där berördes Las som en del av ett större sammanhang men det var aldrig tal om att enbart bryta ut turordningsreglerna och ersätta dem med kompetensutveckling, säger Thomas Jartsell.

Akademikerna i PTK vägrade i höstas att ställa sig bakom övriga PTK-förbunds och Svenskt Näringslivs vilja att inskränka Lagen om anställningsskydd i förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal för privatanställda tjänstemän. Svenskt Näringslivs erbjudande för att få PTK att acceptera ett försvagat fackligt inflytande vid neddragningar var pengar till kompetensutveckling.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och akademikernas företrädare i PTK kommenterar de signaler som kommer från analysgruppen Arbetet i framtiden.

– Vi är positiva till kompetensutveckling. Det är viktigt både för alla anställda och för Sverige, men inte på bekostnad av fackens möjligheter att ta hand om sina medlemmar. En modell där arbetsgivaren ensidigt, utan krav på förhandling med facket och ekonomisk kompensation, kan säga upp vilka man vill, är ett för högt pris. Det hotar dessutom den svenska modellen som bygger på att fack och arbetsgivare är två jämnstarka parter på arbetsmarkanden, säger Camilla Frankelius.

Gruppen Arbetet i framtiden föreslår att regeringen tillsätter en utredning om hur ett omfattande fortbildningssystem.

– När man kommit fram till en lösning kan det ge öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Annelie Nordström till Dagens Nyheter.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.