Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKrävande jobb skyddar mot alzheimer

Krävande jobb skyddar mot alzheimer

Foto: Thinkstock/Fuse.
Foto: Thinkstock/Fuse.

Lång utbildning, intellektuellt krävande arbetsuppgifter och en chefsbefattning. Där här är några faktorer som har en skyddande effekt mot demenssjukdomen alzheimer visar en vetenskaplig rapport från Örebro universitet.

Har du föräldrar eller syskon med alzheimer och är du rökare har du betydligt högre risk än andra att drabbas av sjukdomen. Men det finns fler riskfaktorer och dessutom flera faktorer som har en skyddande effekt.

Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi och specialist i arbets- och miljömedicin vid Örebro universitet, har tillsammans med Lennart Bodin, professor i statistik vid Örebro universitet, gått igenom 86 vetenskapliga artiklar som redovisar samband mellan alzheimer och arbete och arbetsmiljö.

Resultatet visar att risken för att drabbas av sjukdomen minskar med arbete som utmanar hjärnan men sociala kontakter är också viktiga

Lars-Gunnar Gunnarsson
Lars-Gunnar Gunnarsson

– Vi kan se att risken för att få alzheimer minskar om man har ett intellektuellt utmanande arbete vid en dator eller med andra människor. I samtliga studier har man kunnat konstatera att arbete mot människor är den viktigaste faktorn. Det beror på att det är mer komplext att arbeta mot människor än datorer, säger Lars-Gunnar Gunnarsson.

Att sitta ensam och klura på svåra problem eller att tillbringa hela dagarna i ensamhet med ett korsord är alltså inte optimalt. Det krävs också kontakt med andra människor för att hjärnan ska får den stimulans som ger ett skydd mot alzheimer.

Nervcellsbildningen i hjärnan stimuleras av komplexa arbetsuppgifter men hämmas av stress. Lars-Gunnar Gunnarsson nämner chefer som en grupp som generellt får ett bra skydd mot alzheimer genom sitt arbete.

– Ledarrollen är krävande och innebär mycket kontakt med människor. Visst kan det vara stressigt att vara chef men så länge man har hög kontroll klarar man en hög arbetsbelastning. Andra studier har visat att chefer upplever att de har mer kontroll än de som inte är chefer, säger han.

Att ha alzheimer i släkten är en faktor som ökar risken för att drabbas av sjukdomen men hur stor betydelse ärftlighetsfaktorn har ger forskningen inget tydligt svar på. Den systematiska litteraturöversikt och sammanvägning av tidigare publikationer som Lars-Gunnar Gunnarsson och Lennart Bodin har gjort visar att riskfaktorer kan vägas upp av de skyddande som hög utbildning och ett arbete som utmanar hjärnan.

Rapporten visar också fler faktorer som skyddar mot alzheimer, bland annat motion och medelhavskost med mycket frukt och grönsaker och fleromättade fetter istället för mättade

De främsta riskerna för att drabbas av sjukdomen är förutom ärftlighetsfaktorn, exponering för kemikalier och rökning där det finns en tydlig koppling. Forskningen visar också samband med fetma och exponering för elektromagnetiska fält. Kopplingen mellan el och alzheimer är tydligast i yrkesgrupper där man exponeras för högspänning till exempel arbete vid järnvägen och många industrijobb.

– Resultaten från dessa studier var de som överraskade mig mest. En intressant iakttagelse är också att kopplingen mellan elektromagnetiska fält och alzheimer är svagare i de senaste studierna än i de äldre, säger Lars-Gunnar Gunnarsson. Han anser att sambandet är ett av de områden som bör studeras mer.

Rapporten som är finansierad av AFA har två syften. Dels ska resultaten visa var det finns lyckor i forskningen, helt enkelt vilka studier som bör uppmuntras och beviljas finansiering, dels ska den fungera som ett stöd för fack och arbetsgivare i arbetsmiljöarbetet.

– Jag brukar säga att det man ärver är som ett lås och de skadliga exponeringarna är nycklar som öppnar låset. Har man föräldrar eller syskon med alzheimer löper man större risk att bli sjuk. Men genom mer kunskap om vilka faktorer som skyddar mot sjukdomen kan vi minska riskerna för alla oavsett vilket arv vi har, säger Lars-Gunnar Gunnarsson.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Intressant att kopplingen till exponering för elektromagnetiska fält inte syns lika tydligt längre.
    Känns som kommande forskning borde titta efter om den ständigt ökande bakgrundsnivån av elektromagnetiska fält kan förklara detta.
    Om stress är en tung faktor så borde det jobbas aktivt för att minska stressen i samhället… i annat fall kommer det ju att bli en folk-sjukdom.

  2. ”– Vi kan se att risken för att få alzheimer minskar om man har ett intellektuellt utmanande arbete ”

    Är det inte så att beroende på dina gener klarar du av ett visst arbete och mer krävande utmaningar och har du de generna så har du bättre chans att undvika att få just alzheimer?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.