Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Det kan bli strejk"

”Det kan bli strejk”

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer förbereder sig för konflikt i frågan om flexpension, kampanjar Svenskt Näringsliv för att begränsa strejkrätten.

Svenskt Näringsliv kampanjar för att begränsa strejkrätten. Arbetsgivarorganisationen vill förbjuda det den kallar oproportionerliga strejker. Den vill också förbjuda sympatiåtgärder. Orsaken är att det drabbar de företag som har köpt arbetsfred och inte kan påverka konflikten.

Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer, känner igen argumentationen.

– Det är klart att arbetsgivarna vill inskränka strejkrätten. De försöker alltid flytta fram sina positioner. Men det handlar om våra grundläggande rättigheter. Det finns inskrivet i ILO-konventionerna som Sverige har ratificerat, säger han.

Men Sveriges Ingenjörer är väl inget förbund som brukar använda strejkvapnet precis?
– Det är en på gång just nu. Vi misstänker starkt att vi kan komma i konflikt med Almega, säger han.

Det handlar om flexpensionerna som Sveriges Ingenjörer och Unionen vill införa inom tjänstesektorn på samma sätt som den finns inom industrin. Almega säger hårdnackat nej och Svenskt Näringsliv har i princip tackat nej till PTK om att förhandla separat om frågan.

Vi lever allt längre och risken ökar för att pensionerna inte ska räcka till för framtida pensionärer. Redan 2013 tecknade därför Sveriges Ingenjörer och Unionen ett avtal med industriföretagen om att avsätta medel till flexpensioner. Pengarna kan användas till att gå ner i arbetstid från 60-62 års ålder – beroende på avtalsområde – eller sparas till dess man går i pension.

När nu stora delar av arbetsmarknaden har flexpensioner, kan det bli svårare att byta jobb till en bransch som saknar dem, särskilt om de befintliga flexpensionerna byggs ut, såsom det är planerat.

Förutom att det handlar om att behålla rörligheten på arbetsmarknaden är flexpensionerna enligt Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius också en rättvisefråga. Hon poängterar att det rör sig om mycket pengar för en enskild anställd. De som i dag är unga och inte får avtalet, riskerar att få 1,5 miljoner mindre i pension när systemet väl är uppbyggt.

Förbundet förbereder

Sveriges Ingenjörer har börjat förbereda sig på eventuell konflikt inom följande avtalsområden:

  • IT/Telekom
  • STD
  • Utveckling och tjänster

Därför har Sveriges Ingenjörer nu för första gången på många år börjat förbereda sig för en eventuell konflikt.

Hur kan en sådan konflikt komma att se ut?
– Det kan bli strejk på Almegas områden, men de exakta formerna är inte bestämda än, säger Camilla Frankelius.

Hur pass självsäkert är förbundet inför en sådan konflikt?
– Vi är mycket självsäkra, annars hade vi inte gått in i detta.

Det sägs att vissa medlemmar inte är så intresserade av flexpensionerna?
– Vilka skulle det vara? Vi har det här avtalet inom industrin, i transportsektorn och inom handeln, och i en så här stor och viktig fråga behöver vi ett avtal som är lika för alla, säger hon.

Ordförandena för Sveriges Ingenjörer och Unionen, Ulf Bengtsson och Martin Linder, kommer under veckorna framöver att besöka flera klubbar i storstäderna för att berätta mer om frågan.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.