Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Det kan bli strejk"

”Det kan bli strejk”

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer förbereder sig för konflikt i frågan om flexpension, kampanjar Svenskt Näringsliv för att begränsa strejkrätten.

Svenskt Näringsliv kampanjar för att begränsa strejkrätten. Arbetsgivarorganisationen vill förbjuda det den kallar oproportionerliga strejker. Den vill också förbjuda sympatiåtgärder. Orsaken är att det drabbar de företag som har köpt arbetsfred och inte kan påverka konflikten.

Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer, känner igen argumentationen.

– Det är klart att arbetsgivarna vill inskränka strejkrätten. De försöker alltid flytta fram sina positioner. Men det handlar om våra grundläggande rättigheter. Det finns inskrivet i ILO-konventionerna som Sverige har ratificerat, säger han.

Men Sveriges Ingenjörer är väl inget förbund som brukar använda strejkvapnet precis?
– Det är en på gång just nu. Vi misstänker starkt att vi kan komma i konflikt med Almega, säger han.

Det handlar om flexpensionerna som Sveriges Ingenjörer och Unionen vill införa inom tjänstesektorn på samma sätt som den finns inom industrin. Almega säger hårdnackat nej och Svenskt Näringsliv har i princip tackat nej till PTK om att förhandla separat om frågan.

Vi lever allt längre och risken ökar för att pensionerna inte ska räcka till för framtida pensionärer. Redan 2013 tecknade därför Sveriges Ingenjörer och Unionen ett avtal med industriföretagen om att avsätta medel till flexpensioner. Pengarna kan användas till att gå ner i arbetstid från 60-62 års ålder – beroende på avtalsområde – eller sparas till dess man går i pension.

När nu stora delar av arbetsmarknaden har flexpensioner, kan det bli svårare att byta jobb till en bransch som saknar dem, särskilt om de befintliga flexpensionerna byggs ut, såsom det är planerat.

Förutom att det handlar om att behålla rörligheten på arbetsmarknaden är flexpensionerna enligt Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius också en rättvisefråga. Hon poängterar att det rör sig om mycket pengar för en enskild anställd. De som i dag är unga och inte får avtalet, riskerar att få 1,5 miljoner mindre i pension när systemet väl är uppbyggt.

Förbundet förbereder

Sveriges Ingenjörer har börjat förbereda sig på eventuell konflikt inom följande avtalsområden:

  • IT/Telekom
  • STD
  • Utveckling och tjänster

Därför har Sveriges Ingenjörer nu för första gången på många år börjat förbereda sig för en eventuell konflikt.

Hur kan en sådan konflikt komma att se ut?
– Det kan bli strejk på Almegas områden, men de exakta formerna är inte bestämda än, säger Camilla Frankelius.

Hur pass självsäkert är förbundet inför en sådan konflikt?
– Vi är mycket självsäkra, annars hade vi inte gått in i detta.

Det sägs att vissa medlemmar inte är så intresserade av flexpensionerna?
– Vilka skulle det vara? Vi har det här avtalet inom industrin, i transportsektorn och inom handeln, och i en så här stor och viktig fråga behöver vi ett avtal som är lika för alla, säger hon.

Ordförandena för Sveriges Ingenjörer och Unionen, Ulf Bengtsson och Martin Linder, kommer under veckorna framöver att besöka flera klubbar i storstäderna för att berätta mer om frågan.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?