Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenSveriges Ingenjörer säger ja till avtalsskiss

Sveriges Ingenjörer säger ja till avtalsskiss

Sveriges Ingenjörer och övriga förbund i Facken inom industrin säger ja till en översiktlig skiss som bland annat innebär att det kan bli ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Teknikföretagen. Men förbunden har vissa förbehåll. (UPPDATERAD)

Opo, de opartiska ordförandena, har överlämnat en översiktlig avtalsskiss till arbetsgivarparterna inom industrin och Facken inom industrin, som består av Sveriges Ingenjörer, Unionen, IF Metall, Livs och GS. Facken inom industrin säger ja till skissen under förutsättning att lönenivåerna ”blir de rätta”, att utbyggnaden av delpension/flexpension fortsätter, att man får till en ny modell för systematiskt jämställdhetsarbete och åtgärder för en bättre arbetsmiljö.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

Skissens inriktning är att parterna träffar ett tvåårigt avtal, vilket förändrar perspektivet för förbunden, som utgick från ett ettårigt avtal och därför också ställde krav utifrån det. Bland annat har Facken inom industrin ställt krav på  löneökningar på 2,8 procent i ett ettårigt avtal.

– Vi får vara extra noga med vad som ska ingå i avtalet, och att nivåerna för löneökningarna blir riktiga utifrån det, säger Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef.

Vad händer i nästa steg?

– Nästa steg är att Opo kommer att lämna en hemställan, som kommer att innehålla siffror vad gäller löneökning. Sedan finns det en möjlighet att lämna en hemställan till, om parterna säger nej till den första. Vi förväntar oss tuffa förhandlingar, vilket innebär att påsken kan bli rätt inrutad.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anser dock att fackens krav är för höga för att diskutera ett längre avtal än ett ettårigt, enligt en kommentar på Teknikföretagens hemsida. Ingenjören söker Anders Weihe för ytterligare kommentar.

Ania Obminska

3 KOMMENTARER

  1. Varför förhandlar SI med Metall, Livs och GS?
    Enligt ingenjören.se själva så har ingenjörer sämst löneutveckling sett till det senaste decenniet (sämre än lärare och undersköterskor). Att produktionsföretag måste hålla igen industriarbetarlönen med tanke på global konkurrens är en sak, men det skall väl inte betyda att R&D ingenjörer och akademiker med +5årig utbildning skall fortsätta år ut och år in med att få en spottstyver till lön jämfört mot om man jobbar utomlands (inom samma företag dessutom)? Bra civilingenjörer är BILLIGA i Sverige, det talas öppet om det på företaget.
    Jag flyttade tillbaka till Sverige, det ångrar jag dock bittert.
    Jag gissar att störst löneökning kommer jag få om jag helt enkelt går ur facket, för hittills har det kanske blivit 1 pizza netto per månad med era avtal och gissar att det inte kommer ändras…

  2. Lite grand omvända världen. För var det ju arbetsgivaren som helst ville ha fleråriga och facket ettåriga.

  3. Varför görs inga undersökningar om vad medlemmarna vill? Varit med i facket i flera år, varit på ett par årsstämmor och även pratat med fackliga representanter. Hur kan man låtsas representera någon utan att fråga denne någon vad den vill?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?