Få ingenjörer uppsagda från Spotify – än så länge

Spotifys Stockholmskontor
Spotifys Stockholmskontor. Foto: Karin Thorsell

Timmar efter Spotifys besked att de säger upp 1 500 anställda hade Sveriges Ingenjörer ett möte för medlemmar på företaget. Men än så länge är det få som meddelat förbundet att de blivit uppsagda. Tänker Spotify behålla ingenjörerna?

Måndagsmorgonen den 4 december skickade Spotify ut ett meddelande att 17 procent av de anställda, cirka 1 500 personer, skulle sägas upp. Under förmiddagen samma dag ordnade Sveriges Ingenjörer ett möte för medlemmarna.

– Det var väntat att det här skulle komma. Det hade hörts i kontakter vi haft. Så vi var förberedda. Vi bjöd in medlemmarna och hade ett bra, välbesökt möte. Vi svarade på många frågor, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Individuella överenskommelser

Hur många som sägs upp i Sverige har Spotify inte offentliggjort. Sveriges Ingenjörer har bedömt att det kan handla om 240 personer, men den siffran har Spotify tillbakavisat. Camilla Frankelius konstaterar att antalet i alla fall är omfattande.

Samma dag som beskedet om neddragningen kom gick Spotify ut med individuella överenskommelser till dem de vill säga upp.

– De har pekat ut vilka personer som får sluta. Vi har sagt att om man får en överenskommelse så ska man ta kontakt med oss på Sveriges Ingenjörer så att vi kan se att den ser schysst ut.

Men det har än så länge inte varit så många som har hört av sig.

– Kanske är det inte jättemånga ingenjörer som är uppsagda. Vi vet inte än. Kanske har Spotify valt att behålla ingenjörerna.

Uppsägningarna kallas för erbjudanden, men går det att tack nej om man får ett erbjudande?

– Man kan, men det ändrar förmodligen inget. Det upplevs nog inte så frivilligt. De flesta som blir utpekade känner att det är värt att lämna, att ta sig vidare. Efter rundan med frivillighetspaketen kommer det troligen bli turordningsförhandlingar om inte tillräckligt många tackar ja, säger Camilla Frankelius.

Hur har medlemmarna tagit det här?

– De är oroliga. Vad ska de göra härnäst? Även om de får avgångsvederlag ska de söka jobb och det är lite tuffare nu. Men vi ser fortfarande att arbetsmarknaden är god. Det finns ett stort behov. Det viktiga jag vill säga är att man ska vidga sitt sökområde. Var öppen för olika jobb. Men jag är övertygad om att det löser sig. Det är attraktiva personer.

– Det som är besvärligt är de som är här på tillfälliga arbetstillstånd, vilket många är på Spotify. För att behålla arbetstillståndet behöver man ha en försörjning.

Avslutade förhandlingar om kollektivavtal

Tidigare under 2023 har Sveriges Ingenjörer förhandlat med Spotify om att teckna kollektivavtal, men i augusti drog sig företaget ur förhandlingarna. Från medlemmarnas sida finns fortfarande ett intresse för kollektivavtal, säger Camilla Frankelius, särskilt efter att Klarna tecknade ett i november.

– Direkt efter det hörde medlemmar på Spotify av sig och undrade om vi jobbar vidare hos dem. Också medlemmar på andra företag har hört av sig.

Hon lyfter fram nackdelarna med att inte ha kollektivavtal i det läge som är nu: att företaget kan dra in förmåner och säga upp enklare, att de anställda som sägs upp inte får omställningsstöd från kollektivavtalade trygghetsråd, som TRR.

Camilla Frankelius hoppas att Spotify ska vilja återuppta förhandlingarna om kollektivavtal, att det skulle vara bra både för företaget och de anställda.

– Spotify är ett moget företag, då tycker jag att de ska verka på ett sätt som man gör i Sverige. Vi har den modellen. Det ger trygghet för alla.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

As someone new to Sweden, it is not obvious how everything works with salary, pensions and uemployment benefit. The role of trade unions, the importance of collective agreements and your own responsibility – the differences can be big, depending on where you come from.
Fler artiklar