Koldioxidlagring kanske behövs

Foto: Hramovnick/Thinkstock

Koldioxidlagringen är långt från uträknad. I fredags anordnade den grönliberala tankesmedjan Fores ett seminarium om tekniken. Koldioxidlagring i samband med eldning av biobränslen är i stort sett det enda sättet att få till stora så kallade minusutsläpp av växthusgaser.

Koldioxid

Foto: Hramovnick/Thinkstock

Koldioxidlagringen är långt från uträknad. I fredags anordnade den grönliberala tankesmedjan Fores ett seminarium om tekniken. Koldioxidlagring i samband med eldning av biobränslen är i stort sett det enda sättet att få till stora så kallade minusutsläpp av växthusgaser.

Koldioxidlagring, även kallat CCS – Carbon Capture and Storage, är en kontroversiell teknik. Länge var miljöorganisationerna helt emot idén. De tyckte att det var en dyr och krånglig teknik som tog resursers från de verkligt viktiga åtgärderna, att minska förbränningen av fossila bränslen över huvud taget. Men efter det stora klimatmötet i Paris slutet av 2015, där man kom överens om att försöka begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 grader Celsius, har tongångarna ändrats något.

På ett seminarium i Stockholm fredagen den 11 mars, anordnat av den gröna liberala tankesmedjan Fores, var talarna ganska överens om att tekniken kan komma att spela en roll. I en rapport som Fores släppte i samband med seminariet skriver tankesmedjans vd Mattias Goldmann i förordet att tekniken är mogen för storskalig introduktion.

Filip Johnsson, professor i energi och miljö vid Chalmers, lade fram tre argument för tekniken.
1. Det finns enorma mängder kol i marken.

– I fossilrika länder fortsätter investeringarna i fossila bränslen att öka, sade han. Antingen tar man ett politiskt beslut om att lämna kolet i marken, eller så tillämpar man koldioxidlagring.

2. Tekniken behövs om den svenska basindustrin ska klara målet om att vara fossilfritt 2050. Andra metoder som att modernisera processerna räcker bara halvvägs.

3. Vi kommer att behöva nettonegativa utsläpp för att klara klimatmålen. I Sverige eldar vi till stor del med biobränslen, vilket tillsammans med koldioxidlagring kan leda till ett uttag av koldioxid ur atmosfären. Detta eftersom växterna tar upp koldioxid ur atmosfären när de växer. När den koldioxiden avskiljs vid eldning och lagras på stort djup, blir resultatet ett minusutsläpp.

CCS-fakta

Några fördelar med CCS:

  • CCS ökar chansen att nå tvågradersmålet.
  • CCS gör det billigare att nå målet än utan.
  • Erfarenheterna av tekniken hittills är överlag positiva.
  • Det finns tillräckligt med geologisk kapacitet både globalt, för Europa och för Sverige.

 

Några nackdelar med CCS:

  • CCS ökar energianvändningen.
  • CCS från fossilenergi ökar kolbrytningen.
  • CCS kan låsa in samhället i ett beroende av fossila bränslen.
  • Det finns inget ekonomiskt incitament för bio-CCS.

 

Läs Fores rapport

Svante Axelsson, naturskyddsföreningens generalsekreterare, inledde med en blinkning till kärnkraftsomröstningen 1980.

– Biobränsleeldning tillsammans med koldioxidlagring är ju så att säga linje två i den här frågan, sade han och lockade publiken till skratt.

Han sade sig vara skeptisk till koldioxidlagring för kraftproduktion, eftersom det skulle kunna bidra till att låsa samhället vid eldning av fossila bränslen. Han ville hellre se tekniken i basindustrin som också står för stora koldioxidutsläpp. Han sade att han absolut inte var frälst på tekniken, men ändå ville ha med den i paletten av möjliga lösningar.

Globalt finns i dag finns 14 storskaliga projekt för koldioxidlagring i drift. Sju i USA, Två i Kanada, två i Norge och ett var i Algeriet, Brasilien och Saudiarabien. Fyra projekt i EU befinner sig i planeringsstadiet, tre i Storbritannien och ett i Holland. Men tekniken är dyr och ett av de brittiska projekten är hotat på grund av bristande finansiering.

En nyckelfråga för tekniken är allmänhetens inställning. På seminariet citerades Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma som tidigare har konstaterat:

”Om samhället inte accepterar att vi pumpar koldioxid tillbaka in i marken, då kan man fetglömma den här lösningen. Om man inte tar in aspekten med samhällets bemötande, då riskerar man att satsa pengar på fel häst.”

Sture Henckel

1 kommentar

  • Thorsten Schütte

    Innan man börja avskilja och lagra hett och utspädd koldioxid från förbränningsgaser, vilket kräver en hel del energi, borde man ta tillvara koldioxiden som kallt och koncentrerat bildas vid jäsning eller avskiljs från metanet vid rötning av biogas. Plocka det lågt hängande frukterna först!

    14 mars 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar