Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVikten av arbetslivsanknytning under utbildning

Vikten av arbetslivsanknytning under utbildning

Större studiemotivation, högre etableringsgrad på arbetsmarknaden och större sannolikhet att få ett kvalificerat arbete. Det är några saker som högre utbildning som har en arbetslivsanknytning kan bidra till. Tillväxtanalys har tittat närmare på hur fem länder arbetar med frågan.

Generellt sett, skriver myndigheten Tillväxtanalys i sin nya rapport, skapar högre utbildning i Sverige goda förutsättningar för studenter att få ett jobb. Men det finns flera utmaningar, däribland låg ekonomisk avkastning på högre utbildning och bristfällig matchning.

läs mer

Hela rapporten ”Högre utbildnings arbetslivsanknytning – en studie av andra länders satsningar” kan du ladda ner här.

Ett sätt att stärka högre utbildning är att arbeta med arbetslivsanknytning (exempelvis praktik) något som enligt myndighetens forskningsgenomgång har visat sig ha flera positiva effekter. Till exempel bidrar det till större studiemotivation bland studenter och högre etableringsgrad på arbetsmarknaden, liksom en större sannolikhet att få ett kvalificerat jobb och högre jobb.

Tillväxtanalys har tittat närmare på hur Danmark, England, Kanada, Nederländerna och Singapore arbetar med arbetslivsanknytning i sina högre utbildningar.

Flera av länderna har en jämnare fördelning mellan antalet studenter vid universitet, yrkesskolor och yrkeshögskolor än vad Sverige har, vilket gör att matchningsproblematiken kan vara mindre. En annan skillnad är studieavgifterna. I England och Kanada har studieavgifterna höjts de senaste åren, vilket enligt Tillväxtanalys rapport ska ha bidragit till att studenterna i högre grad tittar på anställningsbarhet efter utbildningen. Detta har också gjort att lärosäten har fokuserat mer på utbildningarnas arbetslivsanknytning. England har också en särskild utmaning. Enligt rapporten är ett av fem brittiska jobb otillsatta för att arbetsgivaren inte hittar personer med rätt kompetens och kvalifikationer, inom framför allt IT, engelska och matte.

Universiteten i Singapore utvärderas bland annat utifrån hur snabbt nyutexaminerade studenter får jobb. Planer på något liknande finns även i Danmark, där nyutexaminerade akademiker inte har så lätt att komma in på arbetsmarknaden. Enligt rapporten låg bruttoarbetslösheten 2012 på 28,7 procent för akademiker som examinerats inom mindre än ett år.

I Danmark ska alla högre utbildningar ackrediteras, vilket innebär att de måste visa att de lever upp till minimikravet på kvalitet och relevans utifrån bland annat efterfrågan på utbildningen på arbetsmarknaden.

Ett annat exempel på hur näringslivet kopplas närmare högre utbildning finns i Ontario, Kanada, där arbetsgivare kan få en skattelättnad om de erbjuder praktik. Sådana här ekonomiska incitament kan öka intresset framför allt bland små och medelstora företag att engagera sig i högre utbildnings arbetslivsanknytning, enligt Tillväxtanalys.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.