Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVikten av arbetslivsanknytning under utbildning

Vikten av arbetslivsanknytning under utbildning

Större studiemotivation, högre etableringsgrad på arbetsmarknaden och större sannolikhet att få ett kvalificerat arbete. Det är några saker som högre utbildning som har en arbetslivsanknytning kan bidra till. Tillväxtanalys har tittat närmare på hur fem länder arbetar med frågan.

Generellt sett, skriver myndigheten Tillväxtanalys i sin nya rapport, skapar högre utbildning i Sverige goda förutsättningar för studenter att få ett jobb. Men det finns flera utmaningar, däribland låg ekonomisk avkastning på högre utbildning och bristfällig matchning.

läs mer

Hela rapporten ”Högre utbildnings arbetslivsanknytning – en studie av andra länders satsningar” kan du ladda ner här.

Ett sätt att stärka högre utbildning är att arbeta med arbetslivsanknytning (exempelvis praktik) något som enligt myndighetens forskningsgenomgång har visat sig ha flera positiva effekter. Till exempel bidrar det till större studiemotivation bland studenter och högre etableringsgrad på arbetsmarknaden, liksom en större sannolikhet att få ett kvalificerat jobb och högre jobb.

Tillväxtanalys har tittat närmare på hur Danmark, England, Kanada, Nederländerna och Singapore arbetar med arbetslivsanknytning i sina högre utbildningar.

Flera av länderna har en jämnare fördelning mellan antalet studenter vid universitet, yrkesskolor och yrkeshögskolor än vad Sverige har, vilket gör att matchningsproblematiken kan vara mindre. En annan skillnad är studieavgifterna. I England och Kanada har studieavgifterna höjts de senaste åren, vilket enligt Tillväxtanalys rapport ska ha bidragit till att studenterna i högre grad tittar på anställningsbarhet efter utbildningen. Detta har också gjort att lärosäten har fokuserat mer på utbildningarnas arbetslivsanknytning. England har också en särskild utmaning. Enligt rapporten är ett av fem brittiska jobb otillsatta för att arbetsgivaren inte hittar personer med rätt kompetens och kvalifikationer, inom framför allt IT, engelska och matte.

Universiteten i Singapore utvärderas bland annat utifrån hur snabbt nyutexaminerade studenter får jobb. Planer på något liknande finns även i Danmark, där nyutexaminerade akademiker inte har så lätt att komma in på arbetsmarknaden. Enligt rapporten låg bruttoarbetslösheten 2012 på 28,7 procent för akademiker som examinerats inom mindre än ett år.

I Danmark ska alla högre utbildningar ackrediteras, vilket innebär att de måste visa att de lever upp till minimikravet på kvalitet och relevans utifrån bland annat efterfrågan på utbildningen på arbetsmarknaden.

Ett annat exempel på hur näringslivet kopplas närmare högre utbildning finns i Ontario, Kanada, där arbetsgivare kan få en skattelättnad om de erbjuder praktik. Sådana här ekonomiska incitament kan öka intresset framför allt bland små och medelstora företag att engagera sig i högre utbildnings arbetslivsanknytning, enligt Tillväxtanalys.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.