Sveriges Ingenjörer har tecknat avtal med Almega inom IT och telekom. Avtalen är sifferlösa och gäller ett år med märket på 2,2 procent som stupstock. Det innebär att om de lokala löneavtalen strandar blir märket en räddningsplanka.
Sveriges Ingenjörer har tecknat avtal med Almega inom IT och telekom. Avtalen är sifferlösa och gäller ett år med märket på 2,2 procent som stupstock. Det innebär att om de lokala löneavtalen strandar blir märket en räddningsplanka.
Efter månader av intensiva förhandlingar undertecknade äntligen Almega och Sveriges Ingenjörer avtal inom områdena IT och telekom. Kravet på flexpension som var Sveriges Ingenjörers och Unionens viktigaste fråga blev fackförbunden tvungna att släppa redan i mitten av april. Almega lyckades få Arbetsdomstolen att stoppa den planerade strejken genom att hävda att det råder fredsplikt i pensionsfrågan.
– Det har varit en lång resa och vi hoppades givetvis att vi hade kunnat enas i frågan om flexpension. Vår målsättning var avtal om flexpension för våra medlemmar på hela arbetsmarknaden. Men vi släpper inte frågan utan planerar att ta nya tag nästa år, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer.
Inom Almega IT har Sveriges Ingenjörer omkring 6 500 medlemmar. Jusek som också omfattas av avtalet har 2 600 medlemmar och Civilekonomerna omkring 600 medlemmar som berörs.
Den stora frågan jämte flexpensioner har varit förtroendemännens ställning.
– Vi har haft många bra diskussioner, men dessa har tyvärr inte lett till någon förändring i kollektivavtalet. I nuläget kommer kollektivavtalet att prolongeras ett år med endast redaktionella ändringar, säger Anneli Laanep Joandi, branschansvarig för IT på Sveriges Ingenjörer.
Även inom telekom har Sveriges Ingenjörer och Almega har kommit överens om prolongering av det gamla avtalet ett år och en stupstock i form av märket på 2,2 procent om parterna lokalt inte enas om något annat.
En förändring i avtalet inom telekom är att visstidsanställningar är uppsägningsbara för arbetsgivaren under de sex första månaderna och uppsägningsbara under hela visstidsanställningen för arbetstagaren.
Inom Almega telekom har Sveriges Ingenjörer omkring 1 000 medlemmar. Jusek har omkring 500 och Civilekonomerna omkring 350 medlemmar som omfattas av avtalet.
Ettåriga avtal innebär att en ny avtalsrörelse kommer att starta igen direkt efter sommaren.
– I början av hösten kommer förbundsstyrelsen ta beslut om inriktningen på kraven i kommande avtalsrörelse. Sedan får delegationerna på varje avtalsområde utforma avtalskraven, säger Camilla Frankelius.
Karin Virgin