Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStrejkrätt för flexpension avgörs i AD

Strejkrätt för flexpension avgörs i AD

Sveriges Ingenjörer och Unionen fortsätter att driva frågan om flexpension på hela den privata arbetsmarknaden. I dag begär de två fackförbunden att Arbetsdomstolen, AD, prövar frågan om rätten att strejka för flexpension.

Flexpension för anställda inom tjänstesektorn på arbetsgivarorganisationen Almegas områden blev avtalsrörelsens stora knäckfråga. Sveriges Ingenjörer och Unionen krävde avsättningar till flexpension men Almega sa nej.

När fackförbunden i början av april varslade om strejk hävdade Almega att strejken var otillåten eftersom pensionsfrågorna regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK (där Sveriges Ingenjörer och Unionen ingår).

Sveriges Ingenjörer och Unionen hävdade å sin sida att det inte fanns något i avtalet som förhindrade en strejk om flexpensioner eftersom det handlade om branschförhandlingar och inte förhandlingar av ITP-avtalet.

I det interimistiska beslut som Sveriges Ingenjörer och Unionen begärde av Arbetsdomstolen, AD, fick Almega stöd och strejkplanerna blåstes av.

Nu väljer Sveriges Ingenjörer och Unionen att pröva frågan i en domstolsförhandling i AD.

Helène Robson
Helène Robson

– Det beslut som AD tog i våras var ett interimistiskt beslut, ingen dom. Dessutom var ledamötena i AD inte eniga om beslutet. Vi tycker att det är viktigt att få en grundlig process och en fullständig bedömning, säger Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Båda fackförbunden har nu haft en månad på sig att granska ITP-avtalet och dokumentation från processen då avtalets slöts.

– Det här är en principiellt viktig fråga och vi anser inte att ITP-avtalet reglerar samtliga pensionsfrågor. Vi bedömer att det finns stöd för vårt krav att kunna strejka för rätten till flexpension i kollektivavtalen, säger Helène Robson.

I det arbete som AD nu kommer att genomföra ingår bland annat att ställa frågor till de två parter som har tecknat ITP-avtalet, det vill säga Svenskt Näringsliv och PTK. Det är en viktig del i processen anser Sveriges Ingenjörer och Unionen.

mer om flexpension

Sveriges Ingenjörer och Unionen har tecknat avtal om flexpension på alla privata branschområden utom de som tecknas med arbetsgivarorganisationen Almega.

Flexpension är en premie som arbetsgivaren betalar in till privatanställda tjänstemän utöver den vanliga tjänstepensionen. Nivån varierar mellan olika branscher. Fackförbundens mål på sikt är avsättningar på två procent till flexpension.

Hur lång tid AD behöver på sig innan domen presenteras kan ingen ge besked om. Med vetskap om den tid som AD normalt behöver är det knappast rimligt att vänta sig en dom före årsskiftet. Eftersom avtalet som slöts med Almega i våras är ettårigt kommer avtalsrörelsen att starta redan efter sommaren. Då kommer frågan om rätten att strejka för flexpension fortfarande att vara obesvarad.

– Avgörandet i AD är naturligtvis viktig inför kommande avtalsrörelse men vi arbetar också med andra möjligheter. Flexpensionen är fortsatt mycket viktig för våra medlemmar och vi har redan inlett arbetet med att överväga olika frågor för att kunna få igenom den även på Almegas områden, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Karin Virgin

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.