Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKvinnor mer drabbade av stress?

Kvinnor mer drabbade av stress?

Foto: Comstock Images. Kvinnor drabbas i högre grad än män av psykosocial arbetssjukdom.
Foto: Comstock Images. Kvinnor drabbas i högre grad än män av psykosocial arbetssjukdom.

Kvinnor verkar vara mer utsatta för arbetssjukdomar som beror på stress och arbetets organisation. Men beror det på kön eller på att kvinnor arbetar i andra sektorer än män? Kanske både och.

Nya siffror från Arbetsmiljöverket visar att arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökar. För sjätte året i rad ökar arbetssjukdomarna och mest ökar de hos kvinnor. De arbetssjukdomar som anses orsakade av arbetsorganisationen, för hög arbetsbelastning, stress med mera ökar hos både kvinnor och män men mest hos kvinnor.

Sedan 2011 har arbetssjukdomar på grund av sociala och organisatoriska orsaker ökat 83 procent bland kvinnor och 60 procent bland män. Arbetssjukdom på grund av fysisk belastning, kemiska och faktorer minskar medan de som beror på hög arbetsbelastning, stress, dåliga relationer med chef och arbetskamrater ökar.

Tidigare i år gjorde Arbetsmiljöverket en kunskapsöversikt vad gäller arbetsrelaterad ohälsa och kom fram till att traditionellt kvinnodominerade yrken inom skola, vård och omsorg  ofta uppvisar en dålig arbetsmiljö med höga krav och låga resurser. Både kvinnor och män som arbetar inom dessa områden har högre ohälsa än andra.

I rapporten konstaterar man att stress och andra psykosociala arbetssjukdomar inte är ett ”kvinnoproblem”. Kvinnor och män är till exempel verksamma inom olika sektorer på arbetsmarknaden och det är en ojämn fördelning av kvinnor och män på olika hierarkiska nivåer.
Hélène Sandmark, arbetslivsforskare, har forskat om kvinnors och mäns sjukfrånvaro och vad som ligger bakom den. Även hon ser problem i arbetsmarknadens uppdelning mellan kvinnor och män.

– Att kvinnor är mer drabbade av sjukdom på grund av stress och organisatoriska orsaker beror inte på att de är kvinnor i första hand utan också på att vi har en väldigt segregerad arbetsmarknad där kvinnor är i majoritet inom så kallade kontaktyrken: vård, skola och omsorg.

Hélène Sandmark menar att kvinnors utsatthet för de här arbetssjukdomarna också beror på att kvinnor i arbetslivet agerar delvis annorlunda än män. För tio år sedan skrev hon och journalisten Monica Renstig boken ”Duktighetssyndromet” baserad på Hélènes forskning.

– Kvinnor är mycket ambitiösa och vill vara duktiga och till lags. Vi är generellt sämre på att säga ifrån och när vi gör det blir vi ofta betraktade som gnälliga. En av de kvinnor i ledarposition som jag intervjuade i boken berättade att när hon hade gått in i väggen ersattes hon av tre personer. Mannen som hade kommit efter henne hade helt frankt konstaterat att jobbet var alldeles för mycket för en person.

Att kvinnor ofta tar ett större ansvar för hemarbete kan också bidra till att de lättare drabbas arbetssjukdom. De får då inte möjlighet till återhämning ens efter arbetsdagen är slut.

Hélène Sandmarks råd till ambitiösa unga kvinnor som går ut i arbetslivet är försöka välja en bra chef som kan både stötta och bromsa och att välja en arbetsplats där man tycker om verksamheten.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?