För några år sedan överskred ABB med råge de gränser för övertid som finns i kollektivavtalen. Sedan dess har övertiden minskat och en viktig åtgärd har varit utbildning av cheferna.
För några år sedan överskred ABB med råge de gränser för övertid som finns i kollektivavtalen. Sedan dess har övertiden minskat och en viktig åtgärd har varit utbildning av cheferna.
Under åren 2007-2010 överskred ABB det tillåtna uttaget av övertid med totalt 10 109 timmar. Det konstaterade den partsgemensamma arbetstidsnämnden som tvingade ABB att betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor i skadestånd för att ha brutit mot kollektivavtalen med Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna.
I dag har mycket förändrats på företaget. Det förekommer fortfarande övertidsarbete men inte i samma omfattning som tidigare.
Lars-Erik Matsson har jobbat många år på ABB och har nyligen tillträtt som ordförande för Akademikerföreningen. Han upplever att situationen är helt annorlunda än tidigare, något som också märks på antalet övertidsdispenser.
– För fem år sedan hade vi kanske 20-25 övertidsdispenser om året. Förra året hade vi inte fler än 1-2 stycken, säger han och pekar på några åtgärder som har minskat övertidsarbetet.
– Tidigare hade vi några riktigt stora utvecklingsprojekt som ställde till det och det blev svårt att hålla tidsramarna. I dag har vi mindre projekt och bättre planering, säger Lars-Erik Mattsson.
Han ser också att cheferna har skärpt kontrollen av övertid.
– Det är de enskilda cheferna som ska ha koll på hur mycket deras underställda arbetar. Tidigare var det var lite si och så med det men nu kontrolleras övertiden mer noggrant, säger han.
Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige, håller med om att chefernas agerande är avgörande för att minska övertidsarbetet och det är också därför som utbildning av cheferna och skyddsombud har varit en viktig åtgärd.
– Utbildningen har fokuserat på arbetsbelastning och övertid. Vi har försökt att vara så konkreta som möjligt och skapa en medvetenhet om hälsoriskerna med övertid. Övertid är också en kulturfråga, man ser att alla andra jobbar över. Men många jobbar mycket för att de är engagerade i sina projekt, säger Maria Brithon Brinck.
Förutom utbildningar har ABB också infört så kallade Safety observation tours, rundturer där cheferna fångar upp signaler på brister i arbetsmiljön. Förutom arbetsmiljön tittar man också på arbetsbelastning. På varje enhet genomförs även regelbundet så kallade Team safetymöten med fokus på hälsa och säkerhet. Där pratar man bland annat om balans mellan arbete och fritid och vikten av återhämtning.
Särskilda säkerhetsveckor, så kallade Safetyweeks, genomförs sedan några år tillbaka på ABB globalt. Då arrangeras föreläsningar och workshops om säkerhetfrågor, bland annat sociala arbetsmiljöfrågor.
I två pilotprojekt som avslutas i sommar har ABB i Sverige också kartlagt sjukfrånvaro och undersökt om det finns samband mellan övertid och sjukfrånvaro.
Vid sidan av företagets eget arbete finns det också yttre faktorer som har tvingat fram förändringar.
– Nya förordningen om organisatorisk och social arbetsmiljö som började gälla i mars är ett sådant exempel, säger Maria Brithon Brinck.
En särskild utmaning är kontrollera övertiden för de tjänstemän, många av dem ingenjörer, som är övertidsavlösta. Lars-Erik Mattssons intryck är att de övertidsavlösta har blivit färre och Maria Brithon Brinck bekräftar den bilden.
– Det är vissa specifika roller som vi övertidsavlöser i dag. Tidigare var i stort sett alla avertidsavlösta inom vissa delar av företaget, säger Maria Brithon Brinck.
Lars-Erik Mattsson ser dock ett problem med att det ofta saknas en kontroll av hur mycket de övertidsavlösta arbetar.
– Det finns chefer som för bok över sina övertidsavlösta anställdas tider men det är ovanligt. Främst handlar det om dem som arbetar inom produktion, jag tillhör själv en sådan avdelning, säger Lars Eriks Mattsson.
Både Maria Brithon Brinck och Lars-Erik Mattsson tycker att man ser ett resultat av ABBs ansträngningar för att minska övertiden.
– Att söka dispenser från kollektivavtalen är ingen långsiktig lösning. Vi vill inte att våra anställda ska jobba för mycket och nu har vi har kommit en bra bit på väg, säger Maria Brithon Brinck.
1 kommentar
Jag jobbade på Segula förut och dom brydde sig inte alls om övertid, vanligt att en consult gjorde 500h övertid / år. Skönt att det blir bättre