MDH ska betala tillbaka för utbildning

Västmanlands tingsrätt har gett en tidigare student vid Mälardalens högskola rätt och förpliktigar nu högskolan att betala tillbaka hennes studieavgifter för en utbildning som inte höll måttet.

Västmanlands tingsrätt har gett en tidigare student vid Mälardalens högskola rätt och förpliktigar nu högskolan att betala tillbaka hennes studieavgifter för en utbildning som inte höll måttet. (Uppdaterad 13.24)

Connie Askenbäck, tidigare Dickinson, stämde med hjälp av Centrum för rättvisa Mälardalens högskola våren 2014 för brister i hennes utbildning, en utbildning som hon som amerikansk medborgare hade betalat för.

Enligt Universitetskanslersämbetet kunde utbildningen, kandidatprogrammet Analytical Finance, då inte leva upp till fyra av fem examensmål. Connie Askenbäck avbröt utbildningen och krävde att få pengarna tillbaka, men Mälardalens högskola ansåg att det var emot reglerna.

Den bedömning som Västmanlands tingsrätt nu gör är att det har uppkommit ett avtal mellan Connie Askenbäck och Mälardalens högskola. På grund av bristerna i utbildningen har högskolan brutit mot avtalet. Därför ska Connie Askenbäck få tillbaka sina studieavgifter.

Dagens dom från Västmanlands tingsrätts innebär att Mälardalens högskola ska betala 170 812 kronor till Connie Askenbäck, motsvarande de studieavgifter som hon har betalat under 2011–2013, jämte ränta, samt rättegångskostnaderna på 63 658 kronor.

– Jag var jättenervös, särskilt över att tingsrätten skulle ge Mälardalens högskola rätt och att jag då skulle bli ersättningsskyldig. Det känns riktigt bra nu, och nu kan jag försöka fokusera på att plugga klart, säger Connie Askenbäck till Ingenjören.

Vad har hänt sedan vi pratade sist, i mars 2014?
– Jag har inte haft råd att plugga så jag har jobbat. Jag vill fortsätta med matematiken och vill läsa samma typ av linje som jag läste på Mälardalens högskola, men inte där.

Domen är viktig för Connie Askenbäck, men hon anser att den är viktig också för andra studenter och alla som betalar skatt för att högskolorna ska kunna ge sina utbildningar. Högskolan måste se till att hålla en bra utbildningskvalitet, slår hon fast.

– Nu hoppas jag att vi alla kan gå vidare. Nu är jag glad och kan slappna av. Jag har känt allmänhetens stöd och det känns bra att även tingsrätten nu har gett mig rätt. Jag hoppas att andra slipper vara med om samma sak som jag var med om.

På Mälardalens högskolas hemsida kommenterar direktör Marie Eriksson situationen så här:

– Nu har högskolesektorn fått svar på en fråga som har funnits sedan beslutet 2011 på att avgiftsbelägga studenter som kommer från länder utanför EU, EES eller från Schweiz. Domstolen anser att högskolor ingår ett ömsesidigt förpliktigandeavtal med dessa studenter. Det här påverkar hela sektorn och på högskolan måste vi nu sätta oss ned och se vad beskedet innebär.

Till Ingenjören säger Marie Eriksson att högskolan nu tillsammans med sitt juridiska ombud ska sätta sig i lugn och ro och gå igenom domen. Högskolan har tre veckor på sig att meddela om man vill överklaga.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Högskolorna bör erbjuda  praktik på ingenjörsutbildningar”

”Högskolorna bör erbjuda praktik på ingenjörsutbildningar”

Högre studiebidrag för ingenjörsstudenter och möjligheten att kunna göra praktik under utbildningen var två förslag från teknologerna till årets Ingenjörsfullmäktige. En av deras fem motioner fick stöd.
Fler artiklar