Dålig IT-kompetens hämmar Sverige

Foto Andrey Popov/Thinkstock. Brist på IT-utbildade kommer att hämma samhällsutvecklingen.

Foto Andrey Popov/Thinkstock. Brist på IT-utbildade kommer att hämma samhällsutvecklingen.

År 2020 beräknas Sverige ha en brist på 60 000 IT-specialister av olika sort. Inom hela EU kommer då 750 000 IT-jobb vara lediga. Samtidigt förlorar Europa IT-kompetens till USA. År 2020 beräknas Sverige ha en brist på 60 000 IT-specialister av olika sort. Inom hela EU kommer då 750 000 IT-jobb vara lediga. Samtidigt förlorar Europa IT-kompetens till USA.

Den snabba digitaliseringen har lett till en stor global efterfrågan på IT-kompetens. Undersökningar från bland andra EU visar att Sverige, som har legat långt fram i digitaliseringen nu halkar efter i utvecklingen. Hittills har vår digitala utveckling till stor del varit konsumentdriven. Enligt Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen riskerar vi nu att få en sämre utveckling på stora och viktiga områden som utbildning och vård för att vi inte har tillräckligt många som kan ta de lediga IT-jobben.
– I debatten betonas ofta outsourcing, att företag flyttar i jakt på kompetens och andra väldigt synliga effekter av bristen på rätt kompetens, säger Fredrik von Essen. Det som inte diskuteras lika mycket är konsekvenserna för samhället i stort.

Fredrik von Essen säger att bristen på IT-kompetens kommer att leda till en lägre kvalitet på många områden. Digitaliseringen av vården och av utbildningssystemet är två exempel där Sverige riskerar att inte kunna utnyttja digitaliseringen för att förbättra och effektivisera. Men hela den infrastruktur av IT som vi i dag är beroende av kommer att påverkas genom att utvecklingen går trögare och att vi i många fall får sämre lösningar på våra IT-problem än vi hade fått om tillgången på IT-experter hade varit större.

Även inom EU är bristen på IT-kompetens stor och motverkar helt klart EU:s ambition att främja digitaliseringen i hela unionen. Men det är inte det enda problemet med den globala bristen på IT-kompetens visar rapporten ”How mobile is tech talent”  som forskarna Mikkel Barslund och Matthias Buse, med hjälp av data från affärsnätverket LinkedIn, gjort på uppdrag av Center for European Policy Studies.

2013 och 2014 flyttade runt 70000 IT-specialister från ett EU-land till ett annat. Det betyder en rörlighet på omkring 3 procent av IT-utbildade vilket är avsevärt högre än genomsnittet inom EU i stort som ligger på cirka tre promille. Eftersom rapporten är baserad på data från LinkedIn antar forskarna också att rörligheten bland de IT-utbildade européerna är i underkant eftersom europeiska akademiker inte är anslutna till nätverket i lika hög grad som amerikanska IT- specialister.
IT-utbildades rörlighet inom EU följer annars de generella mönstren. Strömmar går från söder mot norr och från öst till väst och så litet runt i mitten. Södra och östra Europa förlorar tillsammans med Frankrike IT-kompetens medan Storbritannien, Irland, Skandinavien och Benelux drar till sig fler IT-specialister än de förlorar.

Mer än hälften av alla IT-specialister som byter land söker sig till Storbritannien eller Irland medan en tredjedel söker sig till norra Europa. Spanien är det land i södra Europa som har förlorat flest IT-specialister 2014. De spanska IT-specialister som lämnade Spanien hade också i större utsträckning en masterexamen (60 procent) än de som blev kvar (30 procent). Såg man till nyutbildade var den skillnaden ännu tydligare.

Men dragkampen om kompetens sker inte bara inom EU. Europeiska företag konkurrerar sedan länge med företag på andra sidan Atlanten och i allt större utsträckning även med asiatiska företag där både kompetens och anställningsförhållanden har utvecklats enormt. Lika många IT-specialister lämnar EU för Indien som tvärtom vilket troligen betyder att indiska studenter som utbildat sig i EU åker hem igen efter avslutade studier istället för att stanna i EU. Kina förlorar för ögonblicket mer kompetens till Europa än tvärtom men det kommer förmodligen att ändras ganska snart. USA:s attraktionskraft för IT-specialister är dock obruten av den ekonomiska krisen. USA:s universitet är också betydligt bättre på att dra till sig utländska talanger än sina europeiska likar, borträknat Oxford och Cambridge.

Färre amerikanska IT-specialister tar ett jobb inom EU än tvärtom. 2014 lämnade 20000 IT-specialister EU medan 19000 kom hit. Även här kan LinkedIn spela ett spratt genom att amerikaner i större utsträckning är med i nätverket än européer. Forskarna tycker därför att det är rimligt att anta att det i själva verket är fler européer än vad man kan se av databasen som flyttar till USA. Uppskattningen stannar på en årlig förlust av 10 000 IT-specialister för EU jämfört med USA.
De europeiska IT-specialisterna som flyttar västerut är också högre utbildade än amerikanerna som flyttar hit. Det gäller i synnerhet nyexaminerade IT-specialister. 70 procent av européer som emigrerade till USA hade en masterutbildning och 11 procent hade doktorerat medan 41 procent av de amerikanska IT-talangerna hade en masterexamen och 4 procent hade doktorerat.
2020 uppskattas över 750000 IT-jobb stå tomma i EU i brist på kvalificerad arbetskraft.
Jenny Grensman

1 kommentar

  • Sura ingenjören

    Lösningen på det här är lika enkel som lösningen på den s.k. ingenjörsbristen. Sluta se nyutexaminerade som svarte petter som någon annan ska ta ansvar för.

    02 september 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar