Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSvensk arbetskraft dyr i EU

Svensk arbetskraft dyr i EU

Sverige har den tredje dyraste arbetskraftskostnaden i EU. Med 40 euro per arbetad timme i privat sektor är det bara Belgien och Danmark som ligger över oss.

Det är tyska Hans Böckler Stiftung som har gjort sin årliga genomgång av arbetskraftskostnaderna i Europeiska Unionen. Ur det tyska perspektivet konstateras att Tysklands löner, trots införandet av en minimilön på 8,5 euro i timmen 2015 och ökningar i nivå med EU-snittet, ligger under de flesta av länderna i eurozonen. Det ger tysk industri, men även tjänstesektor, bra draghjälp eftersom det håller priset på tyska insatsvaror till annan industri nere.

Den tyska exporten har fördubblats sedan 2000 medan inhemsk efterfrågan bara har ökat med elva procent. Att tyska löner ökade mindre än lönerna i övriga EU under tio år i början av 2000-talet är bakgrunden till dagens läge.
Andra euroländer har klagat på att de tyska lönerna och den åtstramningspolitik som gällde under många år har bäddat för det som vissa ser, en skev konkurrenssituation i unionen.

Högst arbetskraftskostnad/timme har Danmark med 43 euro. Lägst har Bulgarien med 4,1 euro och snittet i EU är 25,6 euro.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.