Miljöjournalist får Miljöpriset

Charlotte Permell får Sveriges Ingenjörers miljöpris. Foto: Birgit Leistmann-Walsh/WWF

Foto: Birgit Leistmann-Walsh/WWF

Miljöjournalisten Charlotte Permell, tidigare bland annat programledare för SVT:s ”Mitt i naturen”, i dag chefredaktör för Världsnaturfondens tidning, får Sveriges Ingenjörers miljöpris för sin uppskattade gärning och sitt engagemang för natur- och miljöfrågor.Miljöjournalisten Charlotte Permell får Sveriges Ingenjörers miljöpris för sin uppskattade gärning och sitt engagemang för natur- och miljöfrågor.

Charlotte Permell har bland annat varit programledare för SVT:s ”Mitt i naturen” och initiativtagare till, och redaktör för, ”Vädrets makter”, en programserie som berättade om hur klimatförändringarna kommer att påverka Sverige. I dag är hon chefredaktör för Världsnaturfondens tidning ”WWF Eko”. Charlotte Permell får i år Sveriges Ingenjörers miljöpris, ett pris som ges till någon som på ett förtjänstfullt sätt skildrar miljöfrågor, för sin uppskattade gärning och sitt engagemang för natur- och miljöfrågor. Priset är på 75 000 kronor och delas ut på Miljödagen den 14 februari i Stockholm.

Charlotte Permell får Sveriges Ingenjörers miljöpris. Foto: Birgit Leistmann-Walsh/WWF

Charlotte Permell får Sveriges Ingenjörers miljöpris. Foto: Birgit Leistmann-Walsh/WWF

När började ditt miljöintresse?
– Jag har nog haft det ända sedan jag var barn. Jag hade tidigt ett miljö- och naturintresse och visste också att jag ville bli journalist, men det tog ett tag innan jag förstod att det gick att kombinera. Det var först när jag var på Expressen i början av 1990-talet som allt föll på plats, när jag fick en tjänst som miljöreporter. Sedan dess har jag kämpat för att kunna ägna mig åt miljöjournalistik, vilket ibland inneburit att jag fått uppfinna möjligheterna. För mig har det hela tiden varit det överordnade, att arbeta med miljö och natur, som jag brinner för.

Du pratade redan för tio år sedan om miljöfrågan som vår tids ödesfråga. Hur upplever du att den hanteras i dag?
– För tio år sedan var klimatfrågan fortfarande ifrågasatt, men i dag har insikten landat världen över att människans påverkan på allvar håller på att förändra jorden som vi känner den. På många håll pågår i dag ett positivt arbete. Samtidigt ser vi hur USA:s president går tvärt emot alla dessa ambitioner. Det är skrämmande.

I dag har insikten landat världen över att människans påverkan på allvar håller på att förändra jorden som vi känner den.

Hur ser du på din egen roll i allt detta?
– Jag hoppas att jag i min yrkesroll kan bidra till att sprida kunskap och skapa engagemang i det som är vår tids ödesfrågor. Vi måste leva i harmoni med vår planet. Om jag dessutom kan öppna någons ögon för hur fantastisk naturen är, då blir jag glad.

Hur gör man för att väcka engagemang i miljöfrågorna och tala till någon som kanske inte vill lyssna?
– Det grundläggande journalistiska hantverket handlar om att nå ut. Det är en utmaning i dag, då det finns ett sådant stort mediebrus. Det grundläggande är förstås att åskådliggöra forskningsunderbyggda fakta. Vid sidan av det måste man peka på lösningar, inte bara säga att domedagen är nära. Det är grundläggande inom miljöjournalistiken, att lyfta fram goda exempel. Det pågår enorm innovation med olika miljölösningar i dag. Det finns också en enorm kraft i gemene mans engagemang. Det märker jag inte minst i mitt nuvarande jobb, i kontakten med läsare som efterfrågar råd och tips om hur just de ska kunna ta ansvar. Det finns många, många människor som jobbar innovativt och kreativt och som kommer med fantastiska lösningar på vår tids stora problem.

Kan du berätta lite om ditt arbete i dag, som chefredaktör för WWF:s tidning?
– WWF Eko är en tidning för alla WWFs stödjare som går ut i 75 000 exemplar. Vi berättar om WWFs arbete här hemma och runt om i världen, om naturen i stort och om hållbarhetsfrågor. Jag gör allt från att kläcka idéer, skriva artiklar, sätta rubriker, till att lägga ut idéer på frilansar. Det är ett enastående roligt arbete. Jag har velat jobba på WWF i drygt 25 år. Det är fantastiskt att jobba med så kunniga och hängivna medarbetare och att sitta och få göra tidning, ja, det är det roligaste som finns!

Har du funderat på vad du ska göra med prispengarna?
– Haha, ja det är svindlande att tänka på. Jag firar med att åka till fjällen och gå på tur, först i Jämtland i februari och i Lappland i mars. Sedan vill jag åka på safari med min dotter. Det är en upplevelse och ett minne för livet som jag vill ge henne. Jag är häpen, tacksam och oerhört glad över det här priset, särskilt eftersom journalistiken är så trängd i dag. Det finns så få specialreportrar kvar. Det är fint av Sveriges Ingenjörer att lyfta fram miljöjournalistiken, det har ett stort värde i denna tid.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar