Eget avtal ska stärka förtroendevalda

Ettårsavtal med en stupstock på 2,8 procent. Men också villkor som stärker det lokala fackliga arbetet och förutsättningarna för förtroendevalda. Det är akademikernas krav till Almega inom IT-Telekomföretagen. Ettårsavtal med en stupstock på 2,8 procent. Men också villkor som stärker det lokala fackliga arbetet och förutsättningarna för förtroendevalda. Det är akademikernas krav till Almega inom IT-Telekomföretagen.

Avtalskraven som Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna gemensamt överlämnade till It&Telekomföretagen på tisdagen har bland annat fokus på hur samarbetet mellan arbetsgivare och anställda ska få de bästa förutsättningarna. Bland annat vill akademikerna ha partsgemensam lönestatistik men också verka för att lokala förtroendemän och arbetsgivarrepresentanter utbildar sig tillsammans så att inte centrala lagar och avtal tolkas på olika sätt.

– Att ha ett fungerande samarbete lokalt mellan fack och företag är något som gynnar båda parter och bidrar till att verksamheten utvecklas, säger Anneli Laanep Joandi, avtalsansvarig för IT-Telekom på Sveriges Ingenjörer. Vi vill underlätta de förtroendevaldas jobb genom att ha tydliga villkor för deras arbete till exempel att det ska tas i beaktande vid lönesättning och få den tid som behövs utan att medlemmen ska behöva känna att linjearbetet blir lidande. Vi tror att det behövs ett eget avtal där förutsättningarna för det lokalfackliga arbetet regleras och synliggörs kommer att göra samarbetet bättre.

Förutom kravet på ett ”Avtal om förtroendevalda” vill akademikerna också ha fem vab-dagar per år/barn med samma utfyllnad som föräldralediga dagar (90 %) . Efter fransk förebild vill facken också att alla företag med fler än fem anställda ska upprätta en tillgänglighetspolicy för att förebygga negativ stress hos de anställda. Det ska inte heller gå att avtala bort övertid under anställningens första år. I avtalskraven ingår dessutom att det ska vara möjligt att registrera all arbetstid, även för den som har avtalat bort övertiden.
– Stress och den ohälsa den skapar är ett stort problem i dagens arbetsliv och den måste vi hantera, säger Anneli Laanep Joandi.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar