Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEget avtal ska stärka förtroendevalda

Eget avtal ska stärka förtroendevalda

Ettårsavtal med en stupstock på 2,8 procent. Men också villkor som stärker det lokala fackliga arbetet och förutsättningarna för förtroendevalda. Det är akademikernas krav till Almega inom IT-Telekomföretagen.

Avtalskraven som Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna gemensamt överlämnade till It&Telekomföretagen på tisdagen har bland annat fokus på hur samarbetet mellan arbetsgivare och anställda ska få de bästa förutsättningarna. Bland annat vill akademikerna ha partsgemensam lönestatistik men också verka för att lokala förtroendemän och arbetsgivarrepresentanter utbildar sig tillsammans så att inte centrala lagar och avtal tolkas på olika sätt.

– Att ha ett fungerande samarbete lokalt mellan fack och företag är något som gynnar båda parter och bidrar till att verksamheten utvecklas, säger Anneli Laanep Joandi, avtalsansvarig för IT-Telekom på Sveriges Ingenjörer. Vi vill underlätta de förtroendevaldas jobb genom att ha tydliga villkor för deras arbete till exempel att det ska tas i beaktande vid lönesättning och få den tid som behövs utan att medlemmen ska behöva känna att linjearbetet blir lidande. Vi tror att det behövs ett eget avtal där förutsättningarna för det lokalfackliga arbetet regleras och synliggörs kommer att göra samarbetet bättre.

Förutom kravet på ett ”Avtal om förtroendevalda” vill akademikerna också ha fem vab-dagar per år/barn med samma utfyllnad som föräldralediga dagar (90 %) . Efter fransk förebild vill facken också att alla företag med fler än fem anställda ska upprätta en tillgänglighetspolicy för att förebygga negativ stress hos de anställda. Det ska inte heller gå att avtala bort övertid under anställningens första år. I avtalskraven ingår dessutom att det ska vara möjligt att registrera all arbetstid, även för den som har avtalat bort övertiden.
– Stress och den ohälsa den skapar är ett stort problem i dagens arbetsliv och den måste vi hantera, säger Anneli Laanep Joandi.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.