Förra onsdagen snurrade de danska vindmöllorna för fullt. Med elledningarna till Sverige, Norge och Tyskland – och till östra Danmark avstängda, gick elpriset på Jylland mot noll.
På onsdagen i förra veckan blev elektriciteten på Jylland i stort sett gratis i ett halvt dygn. Orsaken var att det blåste mycket bra och att de danska vindkraftverken där levererade nära maximalt. Samtidigt var elpriserna i Norge, Sverige, Tyskland och östra Danmark helt normala.
Enligt den danska tidningen Ingenjøren har Danmark vid flera tidigare tillfällen haft ett elpris som närmat sig noll. Men det har oftast varit på lediga dagar under vintern när kraftvärmeverken gått för fullt för att värma byggnader, samtidigt som efterfrågan har varit låg för att industrins verksamhet har legat nere.
I onsdags i förra veckan var det däremot en vanlig arbetsdag, och ändå dök elpriset – på Jylland. Orsaken var att flera elledningar till omvärlden var avstängda. Ledningarna till östra Danmark och till Norge var avstängda för underhåll. Samtidigt stängde Tyskland och Sverige ensidigt sina ledningar för att stänga ute den danska elen och därmed hålla elpriserna uppe. Sverige halverade överföringskapaciteten medan Tyskland stängde av helt.
Enligt de danska elbolagens branschorganisation Dansk Energi stänger både Sverige och Tyskland rutinmässigt av elledningarna till Danmark när den danska vindelen producerar så mycket att den skulle sänka elpriset.
Det gjorde att Jylland i onsdags nästan hamnade i det som kallas för ödrift, vilket innebär att det är avstängt från övriga världens elnät. Utan möjligheter att exportera elöverskottet blev det lokala utbudet av el så stort att att elpriset sjönk till nära noll.
Läs MER
Begränsad elöverföring mellan länderna, enligt den danska tidningen Ingenjøren.
Elpriset mot noll, enligt Dansk Energis hemsida.
Enligt Dansk Energi är situationen med de avstängda elledningarna ett stort problem. Deras medlemsföretag förlorar pengar på situationer som i onsdags. Men, påpekar man, med avstängda ledningar skulle priset också kunna rusa i höjden när det är vindstilla.
Vind- och solelens begränsningar är omdiskuterad. Stora mängder sol- och vindel i näten kan få konsekvensen att elen blir så billig under soliga och blåsiga dagar att annan elproduktion, som den från till exempel naturgas som kan behövas under vintern, blir olönsam och behöver subventioner. Svaret brukar bli dels bättre och billigare teknik för lagring av el, dels bättre utbyte av el mellan olika länder.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager är från Danmark. Hon driver bland annat det så kallade vinterpaketet som EU-kommissionen presenterade i höstas, och som är tänkt att ge EU-medborgarna renare energi till ett förutsägbart och rimligt pris. Samtidigt utreder hon den tyska kapacitetsbegränsningen för dansk el.
Hon har sagt att man inte borde få stänga av elledningarna mellan länderna ensidigt. Hon menar att sådana åtgärder borde föregås av diskussioner med dem på andra sidan elledningen.
Sture Henckel
1 kommentar
Man kan bredda vind- och solkraftanvändningen så här genom att mata direkt till elektrifierade banor:
http://www.bulletin.ch/de/news-detail/alexia-erneuerbare-energie-fuer-bahnnetze.html