Satsning har lockat fler tjejer till elektro

I år lockade Giants på KTH omkring 200 tjejer. Deltagarna fick bland annat pröva på att löda och programmera. Foto: KTH

Andelen kvinnliga förstahandssökande till civilingenjörsprogrammet i Elektroteknik på KTH har nästan dubblats sedan förra året. Bakom resultatet ligger ett målmedvetet arbete.

Elektroteknik tillhör de civilingenjörsprogram som alltid har haft svårt att locka kvinnor. Medan andelen kvinnliga studenter på KTH i dag är 33 procent var andelen kvinnor bland de förstahandssökande till Elektroteknik förra året bara 11,6 procent.

Joakim Jaldén

Joakim Jaldén

Redan 2009 genomfördes det undersökningar om varför så få kvinnor sökte Elektroteknik. Under senare år har vi börjat arbeta mer strategiskt för att öka andelen kvinnor på programmet, säger Joakim Jaldén, programansvarig för civilingenjörsprogrammet Elektroteknik på KTH.

Gabriella Hernqvist, kommunikationsansvarig på Skolan för Elektro- och Systemteknik på KTH, är den som har tagit flera initiativ och arbetat med de riktade satsningarna.

Dels har vi har jobbat mycket med hemsidan, både med texterna men också allt bilderna och mer rörligt material. Men framför allt tror jag att två riktade arrangemang för unga kvinnor, Giants och en nationell tävling på nätet, har gett de effekter som vi ser nu, säger Gabriella Hernqvist.

Evenemanget Giants som i februari arrangerades på KTH för tredje året vänder sig till tjejer, framför allt från de två sista åren på gymnasiet och de som går tekniskt basår. Det arrangeras av civilingenjörsprogrammen i datateknik, IT och elektroteknik tillsammans som alla har en låg andel kvinnor bland studenterna.

Gabriella Hernqvist

Gabriella Hernqvist

Vi har prövat oss sedan starten för tre år sedan men i år tycker jag att vi har hittat en bra form med alumniföreläsningar och workshops med möjlighet att pröva till exempel att löda och att programmera. I år lockade Giants omkring 200 tjejer, säger Gabriella Hernqvist.

En annan riktad satsning var en nationell tävling på nätet med tio kunskapsfrågor om elektroteknik och en essäfråga där de tävlande fick visaualisera sig själva som elektroingenjörer. Vilka frågor skulle de vilja jobba med och vilja samhällsutmaningar skulle de satsa på att lösa?

Gabriella valde att marknadsföra tävlingen i sociala medier, bland annat genom Snapchat, som används av de flesta unga kvinnor.

 Vi hade ingen aning om vilket genomslag vi skulle få men jag tycker att vi lyckades över förväntan. Drygt 500 registrerade sig och genomförde hela eller delar av tävlingen. 80 procent av deltagarna var kvinnor, säger Gabriella Hernqvist.

När den första antagningsstatistiken nyligen publicerades av Universitets- och högskolerådet, kom kvittot på de riktade satsningarna mot kvinnor.

Andelen kvinnor som i år har sökt civilingenjörsprogrammet i Elektroteknik (i sitt förstahandsval) har ökat markant, från 11,6 procent 2016 till 20,3 procent 2017.

Vi vet att många inte väljer Elektroteknik därför att man inte vet vad utbildningen handlar om och vad den leder till. Vi märker att när studenterna får reda på det är många intresserade. Många unga, framför allt kvinnor, vill ha jobb där de kan påverka samhällsutvecklingen. Vår uppgift är att visa hur viktiga elektroingenjörer är i det arbetet. Det verkar som vi äntligen har lyckats med det, säger Joakim Jaldén, programansvarig på civilingenjörsprogrammet i Elektroteknik på KTH.

KTH toppar listan över andelen kvinnor som sökt civilingenjör Elektroteknik i sitt förstahandsval till studiestarten i höst. Två lärosäten ligger tätt efter: Lunds tekniska högskola med 18,5 procent och Linköpings tekniska högskola med 18  procent.

På Chalmers är 7 procent kvinnor bland dem som sökt civilingenjör Elektroteknik i första hand. På Luleå tekniska universitet erbjuder man ett civilingenjörsprogram som är en symbios av Elektroteknik och Teknisk fysik. Till det här programmet har inte en enda kvinna men 30 män har sökt utbildningen i sitt förstahandsval.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar