Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningHallå där... Martin Andersson

Hallå där… Martin Andersson

Hallå där Martin Andersson, professor vid BTH och Lunds universitet, som i en ny rapport tittat närmare på vilken roll stora kunskaps- och teknikintensiva företag spelar för samhället.

Martin Andersson. Foto: Blekinge tekniska högskola
Martin Andersson. Foto: Blekinge tekniska högskola

– Jag har tittat på dels vilka direkta effekter de stora kunskaps- och teknikintensiva företagen inom svensk industri spelar i dag, vad de betyder för sysselsättning och forskning och utveckling exempelvis. Men jag har också tittat på indirekta effekter, vilken spridning verksamheten vid dessa företag har. Man kan till exempel se att många nya och snabbväxande företag har sitt ursprung i de större företagen. De stora företagen fungerar som en plantskola. Om man vill ha en bra miljö för nya och snabbväxande, tekniktunga bolag är det viktigt att det också finns stora kunskaps- och teknikintensiva företag. De fungerar symbiotiskt.

Kan du utveckla?
– Mindre bolag kan ofta vara bättre på att ta fram radikala innovationer, men för att kunna skala upp en verksamhet behövs system och resurser. Där har storföretagen ofta viktiga komplementära resurser. Till exempel ser vi hur stora bolag köper upp mindre bolag som sysslar med ny teknik, men det finns också strategiska samarbeten dem emellan. Många små bolag härstammar också från de stora. Ett annat exempel är att stora företag ofta äger digitala plattformar, samtidigt som mindre företag ofta skapar applikationer. Företagen kompletterar varandra både teknik- och kunskapsmässigt.

Läs mer

Läs rapporten ”Vad betyder stora kunskaps- och teknikintensiva företag för Sverige” här.

Finns det några myter om stora företag som du vill slå hål på efter din genomgång?
– Jag skulle inte gå så långt som att tala om myter, men policydiskussionen i dag riskerar att bli ganska ensidig. Antingen pratar man bara om de stora bolagens betydelse, eller bara om de små företagens, men inte hur de är beroende av varandra.

Hur främjar man kunskaps- och teknikintensiva företag?
– Det viktigaste är att få till en miljö som är attraktiv för både små och stora företag. Sedan är det viktigt att politiken tar hänsyn till hela kedjan från grundforskning till innovation, och vilken roll olika företag och verksamheter spelar i olika delar av kedjan. Innovationspolitiken behöver ha ett systemperspektiv.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?