Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapHallå där... Martin Andersson

Hallå där… Martin Andersson

Hallå där Martin Andersson, professor vid BTH och Lunds universitet, som i en ny rapport tittat närmare på vilken roll stora kunskaps- och teknikintensiva företag spelar för samhället.

Martin Andersson. Foto: Blekinge tekniska högskola
Martin Andersson. Foto: Blekinge tekniska högskola

– Jag har tittat på dels vilka direkta effekter de stora kunskaps- och teknikintensiva företagen inom svensk industri spelar i dag, vad de betyder för sysselsättning och forskning och utveckling exempelvis. Men jag har också tittat på indirekta effekter, vilken spridning verksamheten vid dessa företag har. Man kan till exempel se att många nya och snabbväxande företag har sitt ursprung i de större företagen. De stora företagen fungerar som en plantskola. Om man vill ha en bra miljö för nya och snabbväxande, tekniktunga bolag är det viktigt att det också finns stora kunskaps- och teknikintensiva företag. De fungerar symbiotiskt.

Kan du utveckla?
– Mindre bolag kan ofta vara bättre på att ta fram radikala innovationer, men för att kunna skala upp en verksamhet behövs system och resurser. Där har storföretagen ofta viktiga komplementära resurser. Till exempel ser vi hur stora bolag köper upp mindre bolag som sysslar med ny teknik, men det finns också strategiska samarbeten dem emellan. Många små bolag härstammar också från de stora. Ett annat exempel är att stora företag ofta äger digitala plattformar, samtidigt som mindre företag ofta skapar applikationer. Företagen kompletterar varandra både teknik- och kunskapsmässigt.

Läs mer

Läs rapporten ”Vad betyder stora kunskaps- och teknikintensiva företag för Sverige” här.

Finns det några myter om stora företag som du vill slå hål på efter din genomgång?
– Jag skulle inte gå så långt som att tala om myter, men policydiskussionen i dag riskerar att bli ganska ensidig. Antingen pratar man bara om de stora bolagens betydelse, eller bara om de små företagens, men inte hur de är beroende av varandra.

Hur främjar man kunskaps- och teknikintensiva företag?
– Det viktigaste är att få till en miljö som är attraktiv för både små och stora företag. Sedan är det viktigt att politiken tar hänsyn till hela kedjan från grundforskning till innovation, och vilken roll olika företag och verksamheter spelar i olika delar av kedjan. Innovationspolitiken behöver ha ett systemperspektiv.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.