Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMicrosoftanställda får betalt vid vård av närstående

Microsoftanställda får betalt vid vård av närstående

De cirka 700 anställda på Microsoft i Sverige kan från och med i år få ledigt i upp till fyra veckor med full lön för att vårda en allvarligt sjuk närstående person. Ingenjören frågade Helena Sjöberg, HR-ansvarig på Microsoft om den nya möjligheten.

Det känns lite oväntat av ett amerikanskt företag, hur kommer det sig att Microsoft inför den här förmånen?

– Den går ut i flera länder. Vi försöker vara en arbetsgivare med förståelse och flexibilitet, så att medarbetarna kan fokusera på annat vid tillfällen när livet bli svårt. Här i Sverige blir det ett komplement till sjukförsäkringen.

Helena Sjöberg. Foto: Microsoft.

Kommer idén möjligen ursprungligen från en medarbetare?

– Det hade förstås varit en fin historia att kunna dela, men jag vet faktiskt inte. Vi lägger en hel del tid på att lyssna in genom återkommande globala och lokala undersökningar, och många av våra förbättringar kommer från den återkopplingen, så det är inte en helt osannolik tanke.

Hur är erfarenheterna så här långt?

– Här i Sverige har förmånen funnits sedan första januari i år. Hittills har två anställda kunnat dra nytta av förmånen. De har med kort varsel behövt få vara med familjen. Det känns bra att vi faktiskt kan använda den nya förmånen.

Vem kan räknas som närstående?

– Det finns en global definition som säger att det främst handlar om makar, barn och föräldrar, men det finns också ett visst lokalt tolkningsutrymme. Det ska handla om personer med en nära relation till den anställde, det vill säga familjeliknande förhållanden. Det blir HR-avdelningen som avgör, och vi vill hellre fria än fälla. Vi räknar med att en praxis byggs upp så småningom. Vi kan också se på hur de gör i Europa.

Hur avgör ni vem som ska betraktas som svårt sjuk?

– Det är den andra delen, och det finns en global definition här också. Men även här finns utrymme för tolkning. Till en början måste vi ta det ett fall i taget. Man kan ta ut tiden fyra veckor i sträck, men det kan lika väl handla om en vecka, och då har man tre veckor kvar på året. Man kanske behöver ta ut mer senare.

Vad kostar en sådan här åtgärd?

– Det har säkert gjorts en kalkyl på det här, men lokalt ser vi det främst som en investering i att hjälpa medarbetarna att fokusera på det viktigaste och få ihop livspusslet. Anhöriga till vårdbehövande kan få stresspåslag och bli sjuka. En människa är inte två delar där en är på jobbet och en hemma. Man är bara en del.

Kommer det här nu för att det är högkonjunktur, och för att ni tävlar om bästa kompetensen?

– Det här är inget PR-trick. Däremot är det så klart glädjande om den nya medarbetarförmånen har spridit sig även utanför Microsoft. Satya Nadella som är Microsofts vd sedan cirka fyra år kom in med ett nytt tänk kring Microsofts kultur och medarbetarnas behov och välmående.

I moderna kunskapsföretag kan många arbetsuppgifter vara mer eller mindre knutna till en viss anställd. Hur gör ni om en person är borta i fyra veckor?

– Varje ansvarig chef får titta på den specifika situationen och se till att arbetsuppgifterna fördelas eller kanske stoppas under en given tid, så att den medarbetare som är borta verkligen kan fokusera på det privata samt att inte andra personer i arbetsgruppen får för mycket att göra. Vi kan eventuellt hyra in personal eller få stöttning från andra delar av organisationen temporärt.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.