Nu visar Cosmonova i Stockholm en film om ingenjörer och om hur världen genom smart teknik och innovationer kan bli bättre. Den amerikanska filmen Dream Big skildrar kvinnliga ingenjörer från olika delar av världen som har följt sina drömmar. På premiären 26 mars fylldes Cosmonova av kvinnliga ingenjörer som har gjort samma resa.
I dag är vi sju miljarder människor på jorden och 2045 är vi två miljarder till. Var ska alla bo? Hur ska vi leva? Utmaningarna som ingenjörerna ska lösa i framtiden blir bara fler och därför måste också fler vilja bli ingenjörer. För att lyckas kommer det behövas fler förebilder, inte minst kvinnliga ingenjörer som kan inspirera andra att våga ta steget och bli ingenjör.
– Filmen visar att oavsett bakgrund och förutsättning finns kraften att förändra hos oss alla. Vi kommer att visa filmen för skolor och därför är det särskilt roligt att lärarna lyfts fram i filmen som viktiga inspiratörer och förebilder, säger Katarina Deneberg, museipedagog vid Naturhistoriska riksmuseet.
I Dream Big får tittarna möta ingenjörer, framför allt kvinnor, som valt att bli ingenjörer för att kunna göra livet bättre för andra. En av dem är Menzer Pehlivan som var med om en jordbävning som barn. I dag är hon ingenjör och konstruerar byggnader som klarar jordbävningar.
Ingenjören Avery Bang valde bort en karriär med hög lön och reste till Haiti där hon leder arbetet med att bygga gångbroar över vattendrag så att befolkningen säkrare kan ta sig till skolor och läkare på andra sidan floden.
Filmen visar också några fantastiska tekniska konstruktioner, både nya och väldigt gamla. Hur är det egentligen möjligt att kinesiska muren fortfarande är så välbevarad? Hur går det till att utveckla världens högsta byggnader, solbilar och smarta hållbara städer?
Dream Big är en film om samhällsutveckling men framför allt handlar filmen om hopp, drömmar och drivkrafter. Den visar att det är möjligt för var och en att bidra till att förändra världen. Man kan också beskriva den som en feelgood-film. De kvinnliga ingenjörerna i Dream Big är inga superhjältar men de är inspirerande förbilder för de barn och ungdomar som de möter. Nu hoppas Cosmonova att filmen ska inspirera svenska barn, inte minst tjejer, att fundera på vad man kan jobba med när man blir ingenjör.
Katarina Deneberg på Naturhistoriska riksmuseet har jobbat som lärare i många år och hon vet att många elever har en väldigt mörk syn på framtiden.
– Som lärare är det ett tungt lass att agera motvikt mot den mörka bild som barn och ungdomar möter i media, på nätet och från kompisar. När jag såg den här filmen kände jag, äntligen en film som visar att det går och som ger hopp. Vi bestämde oss för att ta in filmen för att visa barn att det finns så många möjligheter att göra världen bättre, säger Katarina Deneberg.
Till premiären av Big Dream på Cosmonova bjöd nätverket Teknikkvinnor tillsammans med Sveriges Ingenjörer in över hundra kvinnliga ingenjörer för att se filmen, mingla och prata om filmen och om sina drömmar.
Maria Paavola, grundare av nätverket Teknikkvinnor
– Inom Teknikkvinnor ser jag varje dag hur kvinnliga ingenjörer blir förebilder för andra. När ansökan till högskolan öppnade skrev en ung kvinna att hon funderade på att läsa teknisk fysik eller industriell ekonomi. Hon bad andra kvinnor som har pluggat de här programmen att berätta vad de jobbar med. Det tog inte lång tid innan 300 kvinnor hade svarat och på sätt och vis blev alla en slags förebilder. Min definition av förebild är bred. Det handlar om någon som har kommit lite längre på vägen.
Maria Norberg, grundare av nätverket Teknikkvinnor
–Mitt tips för att hitta sina egna förebilder är att fundera över vad som är nästa steg som man vill uppnå i livet och i karriären. Försök hitta någon som har någonting som du ser upp till. Och det är viktigt att skilja på någon och någonting. Förebilder kan ibland likställas med idoler men det är skillnad. Idoler som höjs till skyarna känns ofta ofelbara. Förebilder har ofta mött motstånd men övervunnit dem och tagit sig vidare.
Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer
– Förra året avslutade Sveriges Ingenjörer en Sverigeturné om innovationer och uppfinningar. Inför avslutningen genomförde vi en Sifoundersökning och frågade allmänheten vilket ord som man först tänker på när man hör ordet teknik. Hela 58 procent svarade att de associerar ordet teknik med hopp. Det var nästan svårt att ta in. 74 procent svarade också att den tekniska utvecklingen har gjort världen bättre. Jag vill att fler kvinnor ska bli ingenjörer och jag vill att det ska gå fort. I dag är vi ungefär 45 000 och det är faktiskt lika många som det totala antalet ingenjörer 1985. Det går faktiskt framåt.
Bahar Pars, skådespelare som gör filmens svenska berättarröst
– Drömmar är den största drivkraften som människor har. Drömmar kan få människor att våga ta de största kliven och det är genom drömmar som vi får kraft att förändra saker. Hade jag inte haft en dröm hade jag inte gjort det som jag gör idag. När jag fick erbjudandet om att vara berättarrösten i filmen bad jag att få läsa manuset och jag blev genast tagen av de här kvinnorna. Tidigare har jag alltid tänkt att det är konstnärer, skådespelare och andra kulturarbetare som för samhället framåt och är innovatörerna. Nu har jag ändrat mig, jag tror att det är ingenjörerna.