Lönen är viktig men det är inte därför unga ingenjörer byter jobb. De vill kunna leva sina värderingar hos arbetsgivaren.
De mest framgångsrika unga ingenjörerna, ofta kallade talanger, vet att de kommer att få välbetalda jobb. För dem är det viktigaste att få ett jobb med utrymme att utvecklas, känna att jobbet spelar en väsentlig roll för företaget. Dessutom vill de känna att de delar företagets värderingar.
– Man kan säga att de vill kunna leva sina värderingar, säger Tobias Porserud som är medgrundare och vd för Talent Eye, ett företag som förmedlar kontakter mellan unga ingenjörstalanger och arbetsgivare.
– Våra kandidater tackar aldrig ja till ett jobb för lönen, fortsätter han. Men de kan däremot tacka nej om den är otillräcklig. Vi ägnar en försvinnande liten del av våra intervjuer åt lönefrågor. Däremot är de oftast medvetna om Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
Många av de unga ingenjörer som hittar nya arbetsgivare via Talent Eye hamnar i startupvärlden. Där finns också andra sätt att tjäna pengar. Det är inte ovanligt med en något lägre lön kombinerat med delar i vinsten eller optioner i företaget. Oavsett var de hamnar avancerar de flesta unga talangerna ofta efter några år, och får då bättre lön.
Läs också
Hanna Östfeldt är civilingenjör med inriktning mot bioteknik. Hon började som vikarie på Stockholm Vatten. Efter ett och ett halvt år fick hon fast jobb, ansvarig för processen i ett avloppsreningsverk. Hon trivdes men började söka nytt jobb efter 5 år. Hon fick ett jobb, men precis då fick det företaget en ny vd som stoppade alla nyanställningar.
En kort tid senare fick hon en ny chans. En kompis från KTH och sedermera branschkollega tipsade Sweco som ringde henne. Hon gick på intervju, skickade sitt cv och referenser och fick även göra ett personlighetstest. Hon fick jobbet.
– Jobbytet till Sweco innebar inget stort lönelyft, säger hon. Det största lönelyftet för mig var när jag gick från vikarie till fast anställd på Stockholm Vatten.
Hon tyckte nog att det var lite läskigt att byta från kommunala och trygga Stockholm Vatten till ett konsultföretag med många olika kunder. Men efter gott om positiv feedback kan hon numera konstatera att bytet gick bra.
En annan ingenjör som är på väg till ett nytt jobb är Cecilia Friström. Hon lämnar managementkonsultföretaget Centigo för att börja på fiber- och tjänsteleverantören IP Only. Hon trivs med sitt nuvarande jobb, men blev ändå intresserad när IP Only kontaktade henne för ett slags vd-trainee-jobb, där hon ska få följa med i koncernledningens resonemang och arbete samtidigt som hon har ansvar för egna projekt. Möjligheterna till avancemang är uppenbara.
– Jag är glad att de investerar i mig som ung medarbetare, säger hon. Jag hoppas lära mig mycket under kort tid.
Lönen var inte den avgörande anledningen till att Cecilia Friström bytte jobb, även om både lön och förmåner är bättre på det nya jobbet.
Sture Henckel